Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το ΧΑ έχει παραδώσει σάρκα και πνεύμα - Τι προβλέπουν χρηματιστές και αναλυτές...

tags :
Το ΧΑ έχει παραδώσει σάρκα και πνεύμα - Τι προβλέπουν χρηματιστές και αναλυτές...
Απομένουν μόλις 18 συνεδριάσεις για να εκπνεύσει το 2010 και το ΧΑ έχει παραδώσει «σάρκα και πνεύμα». Με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ δεν μπορεί η ελληνική αγορά να αναμένει θαύματα όσο συνεχίζεται αυτή η απαξιωτική πορεία. Υπάρχουν ωστόσο οι εκτιμήσεις των αναλυτών ότι το κλείσιμο των βιβλίων από τα μεγάλα hedge funds στο τέλος Νοεμβρίου έχει δώσει μικρή ανάσα ανάκαμψης στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Επί της ουσίας έχουν απονευρωθεί οι πιέσεις στις μετοχές του Ftse 20, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν μία ανάκαμψη στο ΧΑ. «Όλα θα εξαρτηθούν από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Μέχρι να φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης το Χ.Α. δεν έχει πολλές ελπίδες να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία». Αυτό δηλώνει  ο κ. Δημήτρης Παπαριστείδης σύμβουλος διοίκησης της Fortius ΑΧΕΠΕΥ και προσθέτει ότι «οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν υπομονή και να μην επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής αγοράς».
Πρόσφατα ο αναλυτής της Citigroup Λάμπρος Παπαδόπουλος είχε εκφράσει την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2012. Για το ελληνικό χρηματιστήριο ο αναλυτής της Citigroup και υπεύθυνος για την Ελλάδα εκτίμησε ότι θα εξακολουθήσει και το 2011 να υποαποδίδει έναντι των υπολοίπων αγορών της Β. Ευρώπης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το Χ.Α. θα παραμείνει στο περιθώριο για τους περισσότερους ξένους επενδυτές. Στην επενδυτική στρατηγική που θα ακολουθήσει ο διεθνής οίκος σε χρονικό ορίζοντα δώδεκα μηνών, δεν περιλαμβάνονται οι αγορές ελληνικών τραπεζών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα υποαποδώσουν έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον αναλυτή της Citi, οι εταιρείες δημοσίου συμφέροντος, όπως ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, θα έχουν καλύτερες αποδόσεις, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιλύσει σημαντικά ζητήματα που τις αφορούν.
Στις επιλογές της Citi από την ελληνική αγορά, περιλαμβάνονται ακόμη, εταιρείες παγκοσμίου εμβέλειας, οι οποίες έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα και ενισχύουν τα έσοδά τους από τις δραστηριότητές τους σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Coca-Cola για την οποία προτείνει διακράτηση.
Ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, παρουσιάζουν και ορισμένες εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες εμφανίζουν σημαντικά discounts σε σχέση με την εσωτερική τους αξία. Με βάση και τα στοιχεία των αποτελεσμάτων εννεαμήνου του 2010 περισσότερες από τις μισές εισηγμένες εταιρείες σημειώνουν ζημίες ήδη από τη χρήση του 2009, ενώ συνολικά, μετά την πτώση κατά 43% των καθαρών κερδών το 2008 και σε ποσοστό 38% το 2009, το 2010 αναμένεται να είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά καθίζησης των αποτελεσμάτων. Εάν διατηρηθεί η συνεχιζόμενη πτώση των μετοχικών αξιών που διαπραγματεύονται πλέον σε επίπεδα προ της εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ (1999), θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα για πολλές εισηγμένες (πάνω από 50) που βλέπουν να χάνεται η χρηματιστηριακή τους αξία και να καθίστανται τόσο φθηνές στην αποτίμηση που θα επέλεγαν να είναι εκτός Χ.Α. για να μπορούν να διαπραγματευθούν με καλύτερους όρους μία πώληση ή μία συγχώνευσή τους προκειμένου να επιβιώσουν στην ελληνική ύφεση.
Οπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της EFG Eurobank Εquities Κ. Μητρόπουλος «έπρεπε να περάσουν ακριβώς έντεκα χρόνια από τη φούσκα του 1999 για να δούμε πλέον να ξεκαθαρίζει η ήρα από το στάρι στο χρηματιστηριακό ταμπλό». Και συμπληρώνει: «Το Χ.Α. σε λίγο διάστημα θα διαθέτει υγιείς εταιρείες και ασφαλώς λιγότερες σε αριθμό από το ρεκόρ των 350 εισηγμένων που είχαν φθάσει την διετία 1999-2000». Ηδη στο 9μηνο του 2010 οι εισηγμένες έχουν μειωθεί στις 261.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης