Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ποιος ευθύνεται για την κατάρρευση της Citibank Ελλάδος και τα 400 εκατ ευρώ ζημία; – Ποιο είναι το κρυφό στρατηγικό σχέδιο;

tags :
  Ποιος ευθύνεται για την κατάρρευση  της Citibank Ελλάδος και τα 400 εκατ ευρώ ζημία; – Ποιο είναι το κρυφό στρατηγικό σχέδιο;
Στρατηγικός στόχος για την Citibank Ελλάδος είναι να μείνουν μόνο 10 ή το πολύ 15 καταστήματα από τα συνολικά 72 που διαθέτει και τα οποία μετά το πρώτο κύμα συρρίκνωσης θα περιοριστούν στα 41 καταστήματα.

Στο δεύτερο κύμα που θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2012 τα 41 καταστήματα θα έχουν μειωθεί στα 10 ή 15 καταστήματα. Παράλληλα και ίσως το πιο σοκαριστικό στοιχείο από τους 1350 εργαζομένους θα μείνουν μόνο 400 με 430 περίπου.  
Αυτό είναι το σχέδιο διάσωσης της Citibank Ελλάδος.
Η τράπεζα θα κρατήσει μόνο τις κάρτες, θα διατηρήσει τα επιχειρηματικά δάνεια, το private banking ενώ θα ενισχύσει το dealing room.
Το www.bankingnews.gr ανέδειξε πρώτο το θέμα της κατάρρευσης της Citibank Ελλάδος ενώ στις 14 Οκτωβρίου αποκάλυψε το κρυφό σχέδιο για έξοδο 400 εργαζομένων και κλεισίματος καταστημάτων.
Επανήλθαμε εκ νέου στις 23 Νοεμβρίου καθώς οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν. Χθες το σύνολο του τύπου ασχολήθηκε με το θέμα ωστόσο ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί το πραγματικό παρασκήνιο.
Το σχέδιο της επιθετικής συρρίκνωσης της Citibank Ελλάδος σχεδιάσθηκε τον Μάρτιο και οριστικοποιήθηκε πριν 3-4 μήνες περίπου.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Citibank Ελλάδος κατέρρευσε και το www.bankingnews.gr θα αποκαλύψει όλο το πραγματικό παρασκήνιο και το κυριότερο ποιος ευθύνεται για την χρεοκοπία της Citibank Ελλάδος;
Πριν 7-8 χρόνια η Citibank Ελλάδος ήταν μια μικρή τράπεζα μπουτίκ που αναπτυσσόταν πολύ αργά και στηριζόταν στο ισχυρό brand name εκείνης της εποχής Citigroup.
Με την έλευση του Χρήστου Βασιλειάδη η τράπεζα προσπάθησε να δώσει βαρύτητα στο consumer δηλαδή στην λιανική.
Πολλά στελέχη είχαν εκφράσει ενστάσεις για αυτή την στρατηγική.
Το 2007 και 2008 αποτέλεσαν χρυσές χρονιές για την τράπεζα πέτυχε κέρδη 125 εκατ ευρώ εκ των οποίων όμως τα 75 εκατ προέρχονταν από την Citigroup Global Market που ηγείτο ο Γιώργος Κοφινάκος  περίπου 35 με 40  εκατ από το consumer που ηγείτο ο Χρήστος Βασιλειάδης και περίπου 10 εκατ από το corporate που ηγείτο ο Χρήστος Σορώτος.
Οι σχέσεις των 3 δεν ήταν ποτέ καλές υπήρχε ένα υπόγειος ανταγωνισμός.
Με την στρατηγική απόφαση να μην υπάρχουν 3 ξεχωριστοί επικεφαλής στην Citibank Ελλάδος και με την απόφαση της Citibank Λονδίνου να ορίσει ως επικεφαλής στην Ελλάδα τον Χρήστο Βασιλειάδη η τράπεζα έχασε την συνοχή της.
Ο Κοφινάκος αποχώρησε και εν συνεχεία αποχώρησε και ο Σορώτος.
Το σοκ για την τράπεζα ήταν μεγάλο.
Ρόλο για την αναβάθμιση Βασιλειάδη έπαιξε ο Τάκης Αράπογλου ο οποίος είχε με υπόγειες διεργασίες και στο παρελθόν ανακατευτεί ώστε να «φάνε» στελέχη στην τράπεζα. Ο Τάκης Αράπογλου ήταν παλιά επικεφαλής στην Citibank Ελλάδος και πριν διοριστεί διοικητής στην Εθνική ήταν στέλεχος της Citigroup Λονδίνου.
Με την κατάρρευση της Citigroup στην Νέα Υόρκη συστήθηκε η Holding όπου ουσιαστικά υπήχθησαν όλες οι προβληματικές και προς πώληση παγκόσμιες δραστηριότητες.
Η Citibank Ελλάδος τοποθετήθηκε τον Μάρτιο του 2009 σε αυτή την Holding ένδειξη ότι υπήρχε πρόβλημα στην Ελλάδα που είχε κρατηθεί κρυφό.
Με την  κατάρρευση της Lehman Brothers ανέκυψε και το πρόβλημα των 115 εκατ ευρώ έκθεσης σε ομόλογα Lehman ωστόσο μέσα στο καλοκαίρι του 2010 τακτοποιήθηκε από την διοίκηση της Citibank Ελλάδος το οποίο σε αυτό το θέμα λειτούργησε ορθά και άψογα.
Το βασικό πρόβλημα όμως της Citibank Ελλάδος δεν ήταν τα 115 εκατ της Lehman ήταν οι τεράστιες ζημίες από τα δάνεια τα οποία κατέρρευσαν. Η τράπεζα έφθασε να εμφανίζει ζημία 400 εκατ ευρώ η οποία είχε και έχει κρατηθεί μυστική.
Άρα το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα απέτυχε.
Το ερώτημα είναι γιατί;
Η απάντηση θα δοθεί ωμά χωρίς περιστροφές.
Το management της Citibank στην Ελλάδα είχε ικανότητες marketing και όχι τραπεζικής. Το management στην Ελλάδα ήθελε γύρω του αυλοκόλακες μέτρια και άβουλα στελέχη χωρίς πυγμή, υποτακτικά άτομα που να μην αμφισβητούν αλλά να εκτελούν.
Το management τακτικά πήγαινε στο Λονδίνο και ζητούσε να απολύσει στελέχη ώστε να δημιουργήσει ομάδα φίλα προσκείμενων.
Το management όλως τυχαίως αποφάσισε να μετακομίσει στην μέση του πουθενά στην Νέα Κηφισιά και όλως τυχαίως ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι μέλος στην ΠΑΕ Ολυμπιακός με την οποία συνεργάζεται το management.
Το management όλως τυχαίως στήριξε επιχειρηματίες οι οποίοι χρεοκόπησαν.
Τι δείχνουν όλα αυτά ότι δεν υπήρχε τραπεζική γνώση αλλά υπήρξαν μόνο σπασμωδικές κινήσεις.
Το management δεν έκανε και σωστά πράγματα; Προφανώς η κίνηση στις κάρτες ήταν καλή και εύστοχη αλλά η συνεργασία με τον Ολυμπιακό και τον Κόκκαλη είχε προκαλέσει και την σφοδρή αντίδραση  της οικογένειας Βαρδινογιάννη η οποία μάλιστα είχε στείλει δύο καυτές επιστολές…. θα ήταν σκόπιμο να μην αναφέρουμε λεπτομέρειες….

Προσωπική υποσημείωση

Θα μπορούσα να αναφέρω πολύ περισσότερα, γιατί  γνωρίζω πολύ περισσότερα αλλά το  μόνο που έχω να πω για το management είναι ότι έχει μερίδιο ευθύνης για την χρεοκοπία της Citibank Ελλάδος.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταλογισθεί δόλος ή οτιδήποτε άλλο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταλογισθεί ολική ευθύνη στο management – όχι θα ήταν λάθος μια τέτοια προσέγγιση - αλλά σίγουρα αποδεικνύεται ότι το management δεν ήταν επαρκές να αντιληφθεί την διαφαινόμενη κατάρρευση.
Η απόφαση που λήφθηκε είναι επώδυνη αλλά πλέον είναι μονόδρομος. Η θα κλείσει η τράπεζα ή θα συρρικνωθεί.
Σημειωτέον ότι η Citibank Ελλάδος, επιχείρησε 4 φορές να πωληθεί και το πιο εντυπωσιακό δεν ήταν ότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε αλλά ότι ένας που ενδιαφέρθηκε ζήτησε να του δώσουν και 150 εκατ ευρώ….
Το μέλλον της Citibank Ελλάδος είναι θολό αλλά …ίσως να υπάρχει μέλλον.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης