Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Επιστρέφει στο χαμηλό έτους το ΧΑ με τις εισηγμένες να αναζητούν λύσεις στο εξωτερικό...

tags :
Επιστρέφει στο χαμηλό έτους το ΧΑ με τις εισηγμένες να αναζητούν λύσεις στο εξωτερικό...
Μόλις 47 μονάδες απέχει ο γενικός δείκτης από το χαμηλό του 2010 που κατεγράφη στη συνεδρίαση της 7ης Ιουνίου. Εκείνη την ημέρα ο γενικός δείκτης βυθίστηκε στις 1.403,92 μονάδες  που αποτελούν επίπεδα της 16ης Φεβρουαρίου 1998, δηλαδή πρίν την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Εκείνη την ημέρα η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ βρέθηκε στα 54,969 δισ ευρώ ενώ σήμερα η χρηματιστηριακή αξία είναι 55,07 δισ. ευρώ. Η εικόνα είναι απογοητευτική στο ΧΑ. Η υποτιμητική κερδοσκοπία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τον Νοέμβριο του 2009 όταν η Ελλάδα εισέρχεται στο τούνελ της ύφεσης. Ουδείς γνωρίζει σήμερα την ημερομηνία λήξεως αυτής της κρίσης. Οι εισηγμένες αφού κατορθώσουν να πάρουν ανάσες μέσω των αναδιαρθρώσεων των δανείων τους από τις τράπεζες η μοναδική τους επιλογή για ανάκαμψη προέρχεται μόνο να στραφούν στο εξωτερικό.
Μεγάλες επιχειρήσεις από τον κλάδο των αναψυκτικών, των τροφίμων, των μετάλλων, των τσιγάρων, έχουν δώσει εντολές στα δικηγορικά γραφεία που συνεργάζονται να καταγράψουν τους φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, της Τουρκίας και της Κύπρου, προκειμένου να προετοιμαστούν για πιθανή μετεγκατάσταση της διοίκησης και των οικονομικών διευθύνσεων. Αυτό το οποίο ζητούν οι επιχειρηματίες από τους αρμόδιους υπουργούς κ. Χρυσοχοΐδη και Παπακωνσταντίνου, που θα φέρουν το νέο νομοσχέδιο, είναι ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς σε βάθος χρόνου για να μπορέσουν να αναπτυχθούν.
Όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, η στρατηγική που ακολουθούν οι εταιρείες είναι να μειώνουν συνεχώς την εξάρτησή τους από την εγχώρια αγορά και να αυξάνουν τις πωλήσεις τους στις ανεπτυγμένες αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, αλλά και της Μέσης Ανατολής. Όσες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια ήταν εξαρτημένες από το Δημόσιο, σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Ωστόσο, η στρόφιγγα της ρευστότητας παραμένει κλειστή από τις τράπεζες, καθώς ισχύει η συναλλακτική ηθική. Δηλαδή μια τράπεζα σαφώς και θα διασώσει μια επιχείρηση που έχει εξαγωγικό προσανατολισμό και πάγια περιουσιακά στοιχεία και έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό για την έξοδο από την ύφεση. Αντιθέτως, δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για τις επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό, μείωση των πωλήσεων και μικρό δείκτη εξωστρέφειας. Βρισκόμαστε πλέον στην εποχή που οι σοβαρές και νοικοκυρεμένες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν...οι υπόλοιπες θα πρέπει να αποδεχθούν τις συνέπειες του άφρονα δανεισμού των προηγούμενων ετών.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης