Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σαμαράς: Τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας - Η ελληνική οικονομία ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης και σταθεροποιείται

tags :
Σαμαράς: Τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας - Η ελληνική οικονομία ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης και σταθεροποιείται
(upd2)Τη θέση πως σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο κοινό φόρουμ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως όμως διευκρίνισε, για να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις των δύο χωρών, θα πρέπει να διέπονται πάντοτε από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες.
Όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι κοινός και σημαντικός στόχος καθώς οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ δύο κρατών γειτονικών είναι καθοριστικές για την ευρύτερη ανάπτυξη και των δύο οικονομιών.
"Οι επιχειρηματικές σχέσεις αποτελούν γέφυρες ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών και των κυβερνήσεών μας", τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, τώρα η κατάλληλη στιγμή να συνεργαστούν οι δύο χώρες ακόμη περισσότερο προς όφελος της διμερούς αυτής επιχειρηματικότητας καθώς και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η Ελλάδα, πρόσθεσε, ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης και σταθεροποιείται ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, έχοντας ήδη ξεπεράσει τη δική της κρίση.
Στη συνέχεια έκανε λόγο για μια αξιόλογη αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία αλλά και των εξαγωγών προϊόντων μας στη γειτονική χώρα. "Η γειτνίασή μας επιτρέπει μεταφορές με μειωμένο κόστος και με αμεσότερη επαφή και ταυτόχρονα δημιουργία προσωπικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματιών.  Αντίστοιχα, η εγγύτητα της Τουρκίας με κράτη του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας έδωσε και δίνει τη δυνατότητα για συνέργειες, τόσο εμπορικού, όσο και επενδυτικού χαρακτήρα", διευκρίνισε.
Εξαιρετικά υποσχόμενη, τόνισε, είναι και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς επενδυτικής συνεργασίας και ιδιαίτερα στον τομέα των κοινοπραξιών, σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος σε χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης.
Πέραν των εμπορικών συναλλαγών και πέραν των επενδύσεων, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας και σε άλλους τομείς συνεργασίας, όπως η ναυτιλία, οι χερσαίες και αεροπορικές μεταφορές.
Για τον τουρισμό ανέφερε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας αποτελεί αίτημα των φορέων και των επιχειρηματιών του κλάδου, αλλά και της κοινωνίας μας προσθέτοντας πως η Ελλάδα προχωρά στη θεσμοθέτηση και επέκταση της επί τόπου χορήγησης θεωρήσεων των βίζα από επιλεγμένα τουρκικά λιμάνια σε ελληνικά νησιά, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες Σένγκεν.
Καταλήγοντας υποστήριξε πως στο πλαίσιο αυτό οι  επιχειρήσεις μπορούν να κερδίσουν πολλά.

Σαμαράς: Είναι μια καλή ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Υπογράψαμε 25 συμφωνίες - Erdogan: Οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου


Προς το καλύτερο οδεύουν οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας μέρα με τη μέρα, τόνισε νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Erdogan, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς, τόνισε ότι σήμερα είναι μια καλή ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. "Επεσαν" οι υπογραφές σε 25 συμφωνίες.
«Οι πολίτες να αποτελέσουν τα στοιχεία των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Μπορεί να έχουμε κάποιες διαφορές με την ελληνική πλευρά, αλλά αυτές θα ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου τόνισε.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, η  Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θέλουμε το κυπριακό να αποτελέσει ιστορικό παρελθόν στις σχέσεις των τριών χωρών κι ο κ. Σαμαράς θεμελίωσε μια θετική πολιτική, τόνισε ο Erdogan.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, χαρακτήρισε εποικοδομητική και χρήσιμη την συνάντηση με τον κ. Erdogan, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη θερμή  τουρκική φιλοξενία στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή.
Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες κάνουν έργο μεγίστης σημασίας, τόνισεο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Αναζητήσαμε νέα πεδία συνεργασίας. Δεκάδες επιχειρηματίες αυτήν την ώρα συζητούν επάνω σε νέες συνεργασίες», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.
Υπάρχουν ζητήματα στα οποία διαφωνούμε με την Τουρκία, τόνισε ο κ. Σαμαράς αλλά «προσπαθούμε να εμπεδώσουμε έναν διαφορετικό τρόπο συμπεριφοράς». Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η Ελλάδα έχει στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Αναφερόμενος στο θέμα των μειονοτήτων, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση της κάθε πολιτείας να προστατεύει τους πολίτες της.
Όσον αφορά το κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η επίλυσή του, με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο, θα δώσει νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Παρά την κρίση, η Ελλάδα παραμένει σταθερός παράγοντας για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ενώ ανέφερε ότι οι 25 συμφωνίες που υπογράφηκαν, βελτιώνουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Στόχος είναι να διπλασιαστούν οι συναλλαγές μέσα σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά.
Ερωτώμενος σχετικά με τα ζητήματα της ΑΟΖ, της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ακόμη λεπτομέρειες».

Νωρίτερα το bankingnews μετέδιδε:

Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα λάβει χώρα αύριο στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή 100 ελληνικών επιχειρήσεων και 200 τουρκικών.
"Πρόκειται για μία συνεργασία, την οποία εμείς χαρακτηρίζοντάς την "στρατηγική", θέλουμε να της δώσουμε μία διαφορετική διάσταση. Να μην υπάρχει, δηλαδή, στο εξής στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας μία πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά, να μην υπάρχουν τα "σού 'πα, μού 'πες", αναφέρει ο Τούρκος Πρωθυπουργός, σύμφωνα μα αποσπάσματα της συνέντευξης, η οποία θα μεταδοθεί αύριο το πρωί από τη ΝΕΤ.
"Στις συνομιλίες μας με την ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογήσουμε το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς μας σχέσεις και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς θα πορευτούμε στο εξής... Θα έχουμε μία πλούσια ατζέντα και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας από το πρωί στις 11.00 μέχρι το βράδυ", αναφέρει ο κ. Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι θα εξεταστεί πληθώρα θεμάτων τουριστικών, ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών.
Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί και η απο 'δω και στο εξής κατεύθυνση των διμερών σχέσεων, καθώς και θέματα ΝΑΤΟ. "Είμαστε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και πρέπει να συζητήσουμε τα βήματα που θα κάνουμε με αυτή μας την ιδιότητα", σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Ανέφερε ακόμη για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών: "Στα τέλη του 2012, το συνολικό εμπορικό μας ισοζύγιο έφτασε τα 5 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. είναι εξαγωγές της Ελλάδας και τα 1,5 δισ. είναι δικές μας εξαγωγές προς την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, φροντίζουμε το δίκαιο προς τον γείτονα και δρομολογούμε αυτή τη διαδικασία μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης".
"Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, από το παρελθόν στο μέλλον. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και με τον κ. Σαμαρά και να εξετάσουμε τα θέματα αυτά, έστω και σύντομα, όταν βρεθήκαμε στη Ντόχα. Με τα θέματα που θα εξετάσουμε τώρα θα κάνουμε πλέον τα βήματα, έχουμε ήδη υπογράψει ορισμένες συμφωνίες, τώρα θα υπογράψουμε κι άλλες και νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά", αναφέρει ο κ. Ερντογάν.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:
09:45 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ
11:00 Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
12:00 Σύνοδος Β΄ Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας
13:00 Τελετή Υπογραφής Συμφωνιών.
Δηλώσεις από κ.κ. Πρωθυπουργούς.
15:15 Χαιρετισμοί κ.κ. Πρωθυπουργών στοεπιχειρηματικό φόρουμ, παρουσία επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.
16:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Τον Πρωθυπουργό, εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Κωνσταντινούπολη, συνοδεύουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  Π. Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Στυλιανίδης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Κ. Χατζηδάκης, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Υγείας Ανδ. Λυκουρέντζος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, η υπουργός Πολιτισμού Ολ. Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης, ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ & κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης