Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η κυβέρνηση απέτυχε στην διαχείριση της ΑΤΕ και αναζητούν λύσεις απελπισίας

tags :
Η κυβέρνηση απέτυχε στην διαχείριση της ΑΤΕ και αναζητούν λύσεις απελπισίας
Η ATE Bank  δεν έχει κεφάλαια, αμφισβητείται ο ρόλος της ως κρατική τράπεζα που θα μπορέσει να διαδραματίσει ρόλο στην πραγματική οικονομία  και το παράδοξο το ελληνικό δημόσιο ακόμη δεν έχει οριστικοποιήσει ποια λύση θα ακολουθήσει για την τράπεζα στην οποία κατέχει ποσοστό 77%.

Το ελληνικό δημόσιο απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί την ΑΤΕ και πλέον έχει βρεθεί σε αδιέξοδο με την Τρόικα να ορίζει την τύχη της τράπεζας και όχι του δημοσίου ή της διοίκησης που δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση.
Με βάση τελευταίες πληροφορίες στις επόμενες 1-2 εβδομάδες θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ΑΤΕ και φαίνεται να οδηγούνται στην λύση της αύξησης κεφαλαίου και παράλληλη ενσωμάτωση  στην τράπεζα μέρος της περιουσίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε η ΑΤΕ Bank να ισχυροποιηθεί κεφαλαιακά και εν συνεχεία να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης. Με την διαδικασία αυτή η ΑΤΕ ουσιαστικά πλήρως κρατικοποιείται. Στο πακέτο αυτό εντάσσεται και η πώληση θυγατρικών και συμμετοχών από την ΑΤΕ ώστε να ενισχύσει τα κεφάλαια της. Ωστόσο είναι προφανές ότι δεν είναι εύκολη η απόσχιση δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και το κυριότερο δεν διασφαλίζει ότι η ΑΤΕ θα μπορέσει να ξαναβρεί τον βηματισμό της. Όπως έχει τονιστεί ο πήχης των προσδοκιών από τους 3 συμβούλους του δημοσίου Lazard, Deutsche Bank και HSBC ήταν  χαμηλός για την ΑΤΕ ήξεραν ότι θα αποτελέσει μια πολύ δύσκολη περίπτωση. Παράλληλα όπως έχει αποκαλυφθεί η Ernst & Young αποτιμά την ΑΤΕ περίπου στο μηδέν.   
Όμως πέραν από την αμκ σημαντικές παρεμβάσεις θα πρέπει να υπάρξουν σε στα θέματα δομής της τράπεζας.
Δίκτυο μια τράπεζα με περίπου 500 καταστήματα χαμηλής αποδοτικότητας. Θα χρειασθεί κλείσιμο καταστημάτων  ή μετεγκατάστασης.
Μείωση του προσωπικού και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω παγώματος των προσλήψεων για ορισμένα χρόνια.
Συμμετοχές. Η ΑΤΕ ελέγχει το 10% της ΕΥΔΑΠ, το 2,61% των ΕΛΠΕ, 0,9% του ΟΤΕ, 2,3% της Πειραιώς και 20% των ΚΑΕ.
Η εύκολη λύση θα ήταν πώληση των συμμετοχών σε αυτές τις τιμές.
Αλλά δεν ενδείκνυται. Απαιτούνται καλύτερες χρηματιστηριακές τιμές.
Όσον αφορά τις θυγατρικές στο εξωτερικό και την Ελλάδα.
Αποδέσμευση άμεσα από την ΕΒΖ Ελληνική βιομηχανία Ζάχαρης που μόνο ζημίες προσφέρει και την ΔΩΔΩΝΗ που είναι κερδοφόρος.
Επίσης η ΑΤΕ έχει αποφασίσει να πωλήσει 3 χρηματοοικονομικές τις θυγατρικές.
Συγκεκριμένα το 40,6% της FBBank στοχεύοντας σε minimum 65 εκατ ευρώ.
Το 21% της AIK Banka της θυγατρικής στην Σερβία που ενοποιείται με την μέθοδο της καθαρής θέσης.
Το 74% της ΑΤΕ Bank Romania.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης