Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Υπεγράφη η τριμερής Συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας - Ιταλίας για τον TAP - Θα δημιουργήσει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ - Παρών και ο Αμερικανός Υφ. Εξωτερικών

tags :
Υπεγράφη η τριμερής Συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας - Ιταλίας για τον TAP - Θα δημιουργήσει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ - Παρών και ο Αμερικανός Υφ. Εξωτερικών
Υπεγράφη στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η τριμερής Διακυβερνητική Συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας - Ιταλίας για την κατασκευή του Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
Η υπογραφή της συμφωνίας, η οποία σημειωτέον γίνεται παρουσία του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Έρικ Ρούμπιν, θεωρείται ως ευκαιρία για την Ελλάδα να εισέλθει στο «παιχνίδι των αγωγών», μετά το ναυάγιο του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) και τον διαφαινόμενο αποκλεισμό της χώρας μας από τους σχεδιασμούς για την κατασκευή του ρωσικού South Stream. Ωστόσο, η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας δεν διασφαλίζει ότι ο συγκεκριμένος αγωγός θα επιλεγεί στο διαγωνισμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται Ιούνιο του 2013.
Η κατασκευή του ΤΑΡ, μήκους περίπου 800 χλμ, αναμένεται να δημιουργήσει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για μία μικρή εκδοχή του αρχικού γιγαντιαίου πρότζεκτ Nabucco που θα ξενικά από τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, θα διασχίζει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία και θα καταλήγει στο Μπάουμγκάρντεν της Αυστρίας. Έχει μήκος πάνω από 1.300 χιλιόμετρα.   
Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος. Από την αλβανική πλευρά θα υπογράψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών - Ενέργειας Έντμοντ Χατζηνάστο και από την Ιταλία ο υπουργός Ανάπτυξης Κοράντο Πασέρα.

«Χαιρετίζει» η Ε.Ε. την υπογραφή της τριμερούς συνεργασίας για τον ΤΑΡ – «Καθοριστικής σημασίας για την σύνδεση των αγορών φυσικού αερίου»
Την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας – Ιταλίας για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, «χαιρέτισε» η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος του αρμόδιου για θέματα Ενέργειας, Επιτρόπου, G. Oettinger.
«Ο αγωγός αυτός έχει καθοριστική σημασία για τη σύνδεση των αγορών φυσικού αερίου της Ιταλίας και της Ελλάδας και την τροφοδότηση με φυσικό αέριο της Αλβανίας αλλά και, ενδεχομένως, άλλων γειτόνων της ενεργειακής μας κοινότητας» διαμήνυσε μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Εξαίροντας τον ρόλο του, ο G. Oettinger κατέστησε σαφές πως «θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πρώτα συστατικά στοιχεία του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου που αποσκοπεί στην απευθείας σύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις πλούσιες πηγές φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης