Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Klaus Regling (ESM): Όταν η Ελλάδα εμφανίζει τόσο μεγάλο χρέος, δεν μπορεί να μην υποφέρει... Δύσκολη περίπτωση το ελληνικό ζήτημα - Αλλά η Αθήνα θα κατορθώσει να αποπληρώσει τα χρέη της...

tags :
Klaus Regling (ESM): Όταν η Ελλάδα εμφανίζει τόσο μεγάλο χρέος, δεν μπορεί να μην υποφέρει... Δύσκολη περίπτωση το ελληνικό ζήτημα - Αλλά η Αθήνα θα κατορθώσει να αποπληρώσει τα χρέη της...
"Όταν μια χώρα εμφανίζει τόσο μεγάλο χρέος όσο η Ελλάδα, δεν μπορείς να μην υποφέρεις. Σαφώς και θα υποφέρεις... και πολύ μάλιστα. Δεν γίνεται αλλιώς...".
Τα ανωτέρω δηλώνει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ΕΕ, του ESM, Klaus Regling.
Στη συνέντευξή του αυτή ο ισχυρός άντρας του ESM παραδέχεται πως η υπόθεση της Ελλάδας συνιστά μια δύσκολη και ιδιάζουσα περίπτωση.
Ο Regling μεταξύ άλλων υπεραμύνθηκε το σχέδιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI+), που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2012, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "Το haircut που επιβλήθηκε στο ελληνικό χρέος πέρυσι αυξάνει τις πιθανότητες για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να κατορθώσει να αποπληρώσει τους πιστωτές της".
Κληθείς να απαντήσει αν το ευρώ έχει πλέον διασωθεί, διεμήνυσε: "Κατά τη γνώμη μου, το ευρώ δεν ήταν πραγματικά ποτέ σε κίνδυνο. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όλα στην Ευρωζώνη λειτουργούν σωστά".
Και διευκρινίζει στη συνέχεια: Οι πολίτες στον ευρωπαϊκό Νότο πράγματι υποφέρουν. Στην Ελλάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν μισθούς και συντάξεις να περικόπτονται έως και 40%. Άλλα, όσο επώδυνες κι αν είναι οι περικοπές αυτές, η κατάσταση στο μέλλον θα βελτιωθεί...
Ερωτηθείς για τη συνεχιζόμενη λιτότητα που επιβάλλεται στην Ευρωζώνη και ειδικά στις χώρες της αδύναμης περιφέρειας, στη σκιά των μεγάλων αντιδράσεων για έλλειψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, παραδέχθηκε ο Regling:  "Φυσικά και είναι καλή ιδέα να χαλαρώσουν οι ρυθμοί επιβολής των αυστηρών μέτρων λιτότητας... Μάλιστα αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης