Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος Ισραήλ - Τουρκίας: Το embargo της Άγκυρας και τα ισραηλινά αντίποινα σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος Ισραήλ - Τουρκίας: Το embargo της Άγκυρας και τα ισραηλινά αντίποινα σε Γάζα και Δυτική Όχθη
Αποφασίστηκε από το Ισραήλ να αναληφθεί δράση σε διεθνή οικονομικά fora για τη διερεύνηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας για παραβίαση εμπορικών συμφωνιών
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή (3/5) διάφορα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της Τουρκίας μετά την απόφαση της τελευταίας να σταματήσει όλες τις εμπορικές δραστηριότητες με το Ισραήλ λόγω «της ασυγκράτητης βίας» κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι σε μια συζήτηση που διεξήχθη από ανώτερους αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας, καθώς και της φορολογικής αρχής του Ισραήλ, αποφασίστηκε να εργαστεί για τη μείωση κάθε οικονομικής σύνδεσης μεταξύ της Τουρκίας και της Δυτικής Όχθης και της Γάζας.
Επιπλέον, αποφασίστηκε να αναληφθεί δράση σε διεθνή οικονομικά fora για τη διερεύνηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας για παραβίαση εμπορικών συμφωνιών, για τη δημιουργία εναλλακτικής λίστας για την ισραηλινή οικονομία σε διάφορους τομείς και προϊόντα και για την υποστήριξη των επηρεαζόμενων ισραηλινών εξαγωγικών τομέων.
Σημείωσε ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγών για την Παλαιστινιακή Αρχή.
Σύμφωνα με το Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής του Ισραήλ, το 2023, οι ισραηλινές εξαγωγές αγαθών προς την Τουρκία ανήλθαν σε 1,57 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ενώ οι ισραηλινές εισαγωγές από την Τουρκία έφτασαν τα 4,61 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ισραηλινή κυβέρνηση προσέφυγε κατά της Τουρκίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αφού η Άγκυρα προχώρησε σε προσωρινή αναστολή των εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε ανάρτηση στο Χ (πρώην Twitter) την Παρασκευή 3/5, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας Nir Barkat χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan «αντισημίτη δικτάτορα», ο οποίος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και διαταράσσει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες με το boycottage. 
Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάθε εμπορική συναλλαγή με το Ισραήλ ωσότου η ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει την ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Ο Barkat έγραψε στο Χ ότι το Ισραήλ αναμένει από τον ΟΟΣΑ να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας για την «παραληρηματική απόφαση» του Erdogan «που βλάπτει ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία».
Ο Erdogan , από την πλευρά του, υπερασπίστηκε τις ενέργειες της Τουρκίας, λέγοντας ότι «δεν είναι πλέον δυνατή η υπομονή» μπροστά στο συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» σε βάρος των Παλαιστινίων.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Israel Gatz καταδίκασε την απόφαση του Erdogan, λέγοντας ότι είναι επιζήμια για τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των επιχειρήσεων.
«Έτσι συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας», έγραψε ο Gatz στο Χ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης