Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Φ. Κουβέλης: Μία κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να σταθεί σήμερα - Δεν είχε να κάνει η διαγραφή των δύο βουλευτών από το κόμμα με τη λίστα Λαγκάρντ - Δεν χρειάζετε επί του παρόντος ανασχηματισμός

tags :
 Φ. Κουβέλης: Μία κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να σταθεί σήμερα - Δεν είχε να κάνει η διαγραφή των δύο βουλευτών από το κόμμα με τη λίστα Λαγκάρντ - Δεν χρειάζετε επί του παρόντος ανασχηματισμός
Τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ για τη λίστα Λαγκάρντ, τη λειτουργία της κυβέρνησης, τον ΣΥΡΙΖΑ, τις καταλήψεις και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουβέλης: «Mια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να σταθεί σήμερα, οι διαφορές απόψεων να αντιμετωπίζονται πριν φτάσουν στη βουλή. Και το λέω γιατί ορθώς γίνονται οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν το υπουργικό συμβούλιο το οποίο πρέπει να συνέρχεται συχνότερα. Πέραν αυτού όμως, θέλω να επαναφέρω σήμερα και την πρόταση σύστασης ενός άτυπου οργάνου το οποίο θα συντονίζει την πολιτική δράση των κυβερνητικών εταίρων. Ενός οργάνου που θα αντιμετωπίζει πολιτικές διαφορές και θα υποβοηθά έτσι και το κυβερνητικό έργο..
Για τη λίστα Λαγκάρντ: «Η προκαταρκτική εξέταση προϋποθέτει ισχυρές ενδείξεις. Και η πρωτοβουλία μου, την οποία υιοθέτησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οφείλεται στο γεγονός ότι είχαμε σαφείς ενδείξεις από το φάκελο που είχε φτάσει στη βουλή και από όσα γενικότερα κατεγράφησαν αναφορικά με την περιβόητη λίστα. Δεν ήταν δυνατόν να μην υπάρξει μια συγκεκριμένη παρέμβαση για τη σύσταση αυτής της επιτροπής. Μιας επιτροπής που θα ερευνήσει όλες τις πτυχές του ζητήματατος και μην εκπλαγείτε αν έχουμε εκπλήξεις. Εννοώ να προκύψουν άγνωστα έως σήμερα στοιχεία τα οποία θα βαρύνουν ίσως κι άλλα πρόσωπα διευρύνοντας την έρευνα της επιτροπής».
Αναφερόμενος στον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και στον κ. Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι: «Ούτε αμφιβολίες έχω, ούτε βεβαιότητες. Ουδείς έσπευσε να εκδώσει προδικαστική απόφαση. Η κοινοβουλευτική αυτή ενέργεια έπρεπε να γίνει για να διερευνηθεί σε βάθος αυτή η υπόθεση. Ασφαλώς υπάρχει πολιτική ευθύνη για το τι έγινε. Δηλαδή το πως αντιμετωπίστηκε η λίστα Λαγκάρντ όχι μόνο διαδικαστικά, αλλά και ουσιαστικά. Είναι άλλο πράγμα η επιτροπή που θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση κι εντελώς άλλο το να προκύψει και μια εξεταστική επιτροπή που μπορεί να διερευνήσει και τις πολιτικές ευθύνες».
Για τους δύο βουλευτές Βουδούρη και Μουτσινά: «Η απόφασή μου να τεθούν και οι δύο εκτός ΚΟ δεν είχε καμία σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά με  συμπεριφορά τους όλο το τελευταίο εξάμηνο που υπονόμευε τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ και όσων υποσχεθήκαμε πριν από τις εκλογές. Δεν υπήρξε ούτε ένα πολιτικό ζήτημα στο οποίο να εκφράσουν τη συμφωνία τους. Άλλο ζήτημα η σεβαστή διαφορετική άποψη και άλλο η αντιπαλότητα και η πλήρης αντίθεση που προωθεί διαφορετικό πολιτικό σχέδιο».  
Για το πολιτικό άνοιγμα της ΔΗΜΑΡ: «Δεν ματαιώθηκε ο στόχος μας για την διεύρυνση και τη συμπόρευση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Απλώς η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα έπρεπε  να σημάνει την απαρχή διεργασιών μεταξύ των κομμάτων. Πολύ περισσότερο σε επίπεδο κορυφής».
Για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα: «Δεν είναι ακριβώς έτσι. Η ΔΗΜΑΡ μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά έχω επανειλημμένως τονίσει ότι διατηρεί τις απόψεις της. Η πρόσφατη διαφωνία μας δεν αφορούσε τις συγχωνεύσεις, αλλά τον τρόπο που προτάθηκαν για τα ερευνητικά ιδρύματα, παρά τη δική μας εισήγηση. Θεωρώ δε αβάσιμη την κριτική που μεταφέρετε, γιατί ψηφίσαμε όλα τα άλλα άρθρα του νόμου. Και στα εργασιακά, σας θυμίζω, είχα εξ αρχής δηλώσει ότι η ΔΗΜΑΡ θα τα καταψηφίσει -με «παρών»- αν έρθουν όλα σε ένα άρθρο, κάτι που κάναμε. Το ερώτημά σας όμως μου δίνει γενικότερα την αφορμή να υπογραμμίσω ότι η ΔΗΜΑΡ στήριξε εξ αρχής και εξακολουθεί να στηρίζει  την κυβέρνηση. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν αποσύραμε την εμπιστοσύνη μας. Χωρίς καμία πολιτική αυταρέσκεια εκτιμώ ότι η ΔΗΜΑΡ είναι το σταθεροποιητικό της στοιχείο, κάτι που νομίζω έχουν αντιληφθεί και οι πολίτες».
Για πιθανό ανασχηματισμό: «Αν αναφέρεστε σε ανασχηματισμό όχι. Γνώμη μου είναι ότι επι του παρόντος δεν χρειάζεται γιατί οι υπουργοί έχουν  εξοικειωθεί με το αντικείμενο τους που τους καθιστά και αποτελεσματικότερους. Δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση με τον πρωθυπουργό, αλλά αν γινόταν, θα ήμουν αρνητικός σε αυτήν τη συγκυρία».
Για το αν και πόσο εισακούονται οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ στις επιλογές της κυβέρνησης: «Ναι. Χωρίς βέβαια να αρνούμαι ότι θα μπορούσαν να γίνονται περισσότερα βήματα στις κατευθύνσεις που προτείνουμε. Αλλά η κυβέρνηση οφείλει εκ των πραγμάτων να βρίσκει τον κοινό τόπο για όλα τα θέματα προκειμένου να εξασφαλίζει τη συμφωνία και των τριών κομμάτων».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Θα προκαλούσα τον ΣΥΡΙΖΑ να μας πει μία –έστω- μεταρρύθμιση που θα επιθυμούσε. Διαπιστώνω διαρκώς αοριστίες και αντιφάσεις στο λόγο του. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με ένα πολιτικό εκκρεμές. Σκεφτείτε μόνον ότι ξεκίνησε από την μονομερή καταγγελία του μνημονίου και έχει φτάσει σήμερα να υιοθετεί την εκ διαμέτρου αντίθετη "λύση" μιας πανευρωπαϊκής συνδιάσκεψης για το θέμα. Ειλικρινά προσπαθώ να διαπιστώσω ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο που προτείνει. Δυστυχώς δεν υπάρχει σχέδιο, αλλά μια διαρκής δημαγωγία πάνω στις πληγές της χώρας και κοινωνίας».
Για τις καταλήψεις – ανακαταλήψεις: «Το κατάληψη-ανακατάληψη θυμίζει λίγο πολεμική ορολογία. Θα σας έλεγα όμως ότι πρέπει να προστατευθεί ο δημόσιος χώρος και αυτό που γίνεται είναι αναγκαίο».
Για την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ: «Δεν θεωρώ ότι η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πράξης έπρεπε να γίνει με ποινικά μέσα. Η πολιτική αποδοκιμασία της απαράδεκτης και αντιδημοκρατικής ενέργειας τους είναι η απάντηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης