Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η CIA πιέζει τον Netanyahu για εκεχειρία στη Γάζα - Τελευταία ευκαιρία για ομήρους λέει η Hamas - Βόμβες τέλος από ΗΠΑ

Η CIA πιέζει τον Netanyahu για εκεχειρία στη Γάζα - Τελευταία ευκαιρία για ομήρους λέει η Hamas - Βόμβες τέλος από ΗΠΑ
Το συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο στη Rafah ελέγχει o IDF
(upd6) Με τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο της Αιγύπτου να συνεχίζονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και με φόντο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Rafah, όπου και κατέλαβαν το μοναδικό συνοριακό πέρασμα της Γάζας με την Αίγυπτο, ο επικεφαλής της CIA, William Burns μεταβαίνει στο Ισραήλ προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και άλλους αξιωματούχους προκειμένου να τους πείσει και να τους πιέσει για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Rafah, δεν ήταν μια ευρείας κλίμακας χερσαία εισβολή και εκτιμούν πως οι διαφορές μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas μπορούν να γεφυρωθούν.
Από την πλευρά του πάντως ο πρωθυπουργός Netanyahu έχει δώσει εντολή στους Ισραηλινούς διαπραγματευτές για μια ιδιαίτερα σκληρή στάση όσον αφορά την απελευθέρωση των ομήρων και τις εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ, με ηγετικό στέλεχος της Hamas να επισημαίνει πως αυτές οι συνομιλίες είναι η τελευταία ευκαιρία για να επιστρέψουν ζωντανοί οι Ισραηλινοί όμηροι.

Ύστατη προσπάθεια για διαπραγματεύσεις

Παρά την κλιμάκωση των τελευταίων ωρών, οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο συνεχίζονται σήμερα 8/5 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με την παρουσία όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το αιγυπτιακό Al-Qahera News, διαμεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ είχαν συνομιλίες με την Hamas στο Κάιρο, με τον John Kirby, εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να αναφέρει πως η ανανεωμένη πρόταση της Hamas μπορεί να γεφυρώσει τις όποιες διαφορές παραμένουν με το Ισραήλ, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιες είναι αυτές.

Συνάντηση CIA – Νetanyahu

Ο Netanyahu έχει δώσει εντολή στους Ισραηλινούς διαπραγματευτές να είναι άκαμπτοι ως προς τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την απελευθέρωση των ομήρων, καθώς και για τις βασικές προϋποθέσεις για την εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ.
Πάντως και παρά τις … οδηγίες του Netanyahu, η Hamas προειδοποιεί ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι ίσως και η τελευταία ελπίδα να επιστρέψουν ζωντανοί στην πατρίδα και στις οικογένειες τους οι Ισραηλινοί όμηροι.
Υπό αυτά τα δεδομένα, αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ σήμερα το απόγευμα, ο διευθυντής της CIA, William Burns, ο οποίος και θα έχει συνάντηση με τον Netanyahu και με άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους με κύριο αντικείμενο την εκεχειρία στη Γάζα.

Η ανανεωμένη πρόταση

Με όλες τις πλευρές να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η πρόταση που έχει γίνει δεκτή από την Hamas – αλλά απερρίφθη από το Ισραήλ – προβλέπει τρεις φάσεις: η καθεμιά διαρκεί 42 ημέρες, και περιλαμβάνει την ισραηλινή αποχώρηση από το παλαιστινιακό έδαφος, την επιστροφή των εκτοπισμένων και την ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και Παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ, με στόχο τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Το Ισραήλ αρνείται να συναινέσει σε μια συμφωνία που προβλέπει μόνιμη εκεχειρία, καθώς αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει καταφέρει έναν από τους πρωταρχικούς του στόχους που είναι η εξόντωση της Hamas.
Για να το επιτύχει αυτό, το Ισραήλ υποστηρίζει πως πρέπει να ολοκληρώσει την χερσαία επίθεση της Rafah, όπου εκτιμά ότι βρίσκεται η διοίκηση της Hamas και τα τελευταία οργανωμένα στρατιωτική της τάγματα.
Ωστόσο, απέναντι σε μια ευρεία χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Rafah στέκονται οι ΗΠΑ και η ΕΕ αλλά και διεθνείς οργανισμοί, που προειδοποιούν για τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.

Βόμβες τέλος

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την παράδοση φορτίου βομβών στο Ισραήλ διότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Netanyahu δεν έδωσε απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Rafah.
«Αναστείλαμε την παράδοση φορτίου όπλων την περασμένη εβδομάδα.
Αποτελείτο από 1.800 βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βόμβες 500 λιβρών (226 κιλών)» ανακοίνωσε Αμερικάνος αξιωματούχος, υποστηρίζοντας πως υπήρχε ο φόβος ότι αυτές θα χρησιμοποιούνταν στη Rafah και σε πυκνοκατοικημένα αστικά περιβάλλοντα.

Προειδοποίηση Hamas

Την ίδια στιγμή, οι Ισραηλινοί κατέλαβαν με άρματα μάχης το συνοριακό πέρασμα που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο, αποκλείοντας έτσι οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.
Πάντως, σήμερα 8/5 το Ισραήλ ανακοίνωσε πως ξανάνοιξε το συνοριακό πέρασμα του Kerem Shalom, αν και ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως καμία βοήθεια δεν έχει εισέλθει σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και ότι δεν υπάρχει κανείς από την παλαιστινιακή πλευρά να την παραλάβει.
Η Hamas προειδοποιεί πως εάν ο ισραηλινός στρατός συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στη Rafah, τότε δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία εκεχειρίας.
Από την πλευρά του το Ισραήλ κάνει λόγο για στοχευμένες επιθέσεις προκειμένου να εξοντώσει μαχητές και υποδομές της Hamas, αναφέροντας πως έχει ήδη προειδοποιήσει τον άμαχο πληθυσμό για το που θα επιχειρήσει.

Αμερικάνικη εταιρεία θα αναλάβει το πέρασμα

Το Ισραήλ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ έχουν «συμφωνήσει» να αναλάβει αμερικανική ιδιωτική εταιρεία τη διαχείριση της συνοριακής διέλευσης που συνδέει τη Rafah με την Αίγυπτο, αφού ολοκληρωθούν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη της Λωρίδας της Γάζας, υποστηρίζει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
Το δημοσίευμα δεν αποκαλύπτει για το ποια εταιρεία πρόκειται, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θέλησε να σχολιάσει.
Εκπρόσωπος του State Department δήλωσε πως δεν είναι ενήμερος για τέτοιο σχέδιο ενώ την ίδια θέση εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, John Kirby.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σκοπός είναι να στερηθεί η Hamas τον έλεγχο της διέλευσης και την είσπραξη φόρων και τελών που επιβάλλονται στα εισερχόμενα αγαθά.

Έτοιμο το προσωρινό λιμάνι

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την κατασκευή του προσωρινού τεχνητού λιμανιού για τη διευκόλυνση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της θάλασσας στη Λωρίδα της Γάζας.
Ωστόσο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να το εγκαταστήσει στην θέση του προς το παρόν εξαιτίας των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν.
Το κόστος κατασκευής αναμενόταν να ανέλθει σε περίπου 320 εκατομμύρια δολάρια.
«Η κατασκευή των δυο τμημάτων του τεχνητού λιμένα (...) τελείωσε και μένει πλέον να μεταφερθούν στο σημείο όπου θα τοποθετηθούν» ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αναφέροντας πως επικρατούσαν «ισχυροί άνεμοι και ψηλά κύματα» χθες, καθιστώντας «επικίνδυνη» την τοποθέτηση των στοιχείων αυτών στο σημείο που ορίστηκε.
Το τεχνητό λιμάνι και αμερικανικά πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την κατασκευή του βρίσκονται στο λιμάνι της Ασντότ, στο Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης