Τελευταία Νέα
Ελλάδα

UBS: Βελτιώνεται η εικόνα των ελληνικών τραπεζών - Δύσκολος ο δρόμος προς την ομαλοποίηση

UBS: Βελτιώνεται η εικόνα των ελληνικών τραπεζών - Δύσκολος ο δρόμος προς την ομαλοποίηση
Τη βελτίωση του κλίματος αναφορικά με την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες επισημαίνει σε 48σέλιδη έκθεση της UBS, η οποία τιτλοφορείται «The benefit of the doubt», θέτωντας ως ορόσημο της αλλαγής του κλίματος την επιτυχημένη ενίσχυση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο, η τράπεζα θεωρεί ότι η νευρικότητα και η αστάθεια θα παραμείνει στην αγορά, μέχρι τουλάχιστον τις αυτοδιοικητικές εκλογές τις 7ης Νοεμβρίου, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι οι προκλήσεις παραμένουν για την ικανότητα της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Ο δρόμος προς την ομαλοποίηση θα είναι μακρύς και «σκληρός», ενώ ο κλάδος θα είναι ευάλωτος σε εξωτερικές αναταράξεις και μεσοπρόθεσμες προκλήσεις.
Βραχυπρόθεσμα, στις ελληνικές τράπεζες θα υπάρξει σταθεροποίηση των καταθέσεων, ενώ εκτιμά ότι σταδιακά ο κλάδος θα επιστρέψει στις διατραπεζικές αγορές ώστε να καλύψει τις ανάγκες δανεισμού του. Οι επόμενοι μήνες θα χαρακτηριστούν από προσαρμογή των ισολογισμών των τραπεζών και αυξήσει μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα, θεωρει ότι είναι προστατευμένες από ενδεχόμενο «haircut» των ελληνικών ομολόγων, αφού αυτό το ενδεχόμενο είναι πλέον απίθανο τουλάχιστον για τους επόμενους 24 μήνες.
Η UBS εκτιμά ότι οι προβλέψεις για επισφάλειες θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο το 2011, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να φθάνουν ακόμα και στο 15% μέσα στο 2012.Μάλιστα, θεωρεί ότι στον τομέα των NPLs το 2011, θα είναι δυσκολότερη χρονιά από το 2010 για τις τράπεζες.
Όπως είναι αναφέρει και στην έκθεση της 12ης Αυγούστου με τίτλο “Greek Banks: A view on consolidation”, ενδεχόμενες συγχωνεύσεις δεν αποτελούν «πανάκεια» για τον κλάδο, αλλά οι τράπεζες μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από τη συνένωση δυνάμεων, καθώς θα βελτιώσουν την πρόσβαση τους στις αγορές και θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος. Μάλιστα, η UBS θεωρεί ότι η πιο πιθανή συνέργεια είναι αυτή της Eurobank με την Alpha Bank.
Αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, η UBS θεωρεί ότι ο κλάδος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα να πετύχει τους στόχους της Βασιλείας ΙΙΙ, αν και το δεύτερο τρίμηνο παρατηρήθηκε μία μικρή συρρίκνωση κεφαλαίων. Η ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕ, ωστόσο, θα ανοίξει το δρόμο για την ίδια κίνηση και στις υπόλοιπες τράπεζες.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι η τράπεζα αναφέρθηκε και στη θέση των ελληνικών τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην οποία και θεωρεί ότι έχουν λάβει στρατηγικά σημαντικές θέσεις. Αν και τα αποτελέσματα από την εν λόγω περιοχή δεν είναι τα επιθυμητά, ωστόσο δεν αναμένει «απόσυρση» των ελληνικών τραπεζών από την περιοχή, εξαιρουμένης της κίνησης της Eurobank για την πώληση της Polbank.
Η UBS προέβη και σε αναπροσαρμογές της τιμής στόχου και της σύστασης μερικών ελληνικών τραπεζών. Ειδικότερα, σε «buy» από «neutral» αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώνοντας την τιμή-στόχο στα 10,4 από 10,8 ευρώ, διατηρεί σύσταση «buy» για την Alpha Bank, με την τιμή-στόχο στα 6,2 ευρώ από 7 ευρώ, διατηρεί sell για την ATE Bank, δίνοντας νέο στόχο στα 0,5 ευρώ από 0,8 ευρώ. Η UBS παραμένει "neutral" για τη Eurobank με τιμή-στόχο τα 5,7 από 6,7 ευρώ και τη Marfin Popular Bank, όπου τοποθετεί τον πήχυ στα 1,8 ευρώ από 2 ευρώ. Παράλληλα neutral δίνει και για την Τράπεζα Πειραιώς με στόχο τα 4,5 από τα 5,7 ευρώ.

Σύσταση και τιμή στόχος των ελληνικών τραπεζών

Νέα σύσταση Παλιά σύσταση Νέα τιμή στόχος Παλιά τιμή στόχος
ETE Buy Neutral 10,4 10,8
Alpha Bank Buy Buy 6,2 7
Eurobank Neutral Neutral 5,7 6,7
Marfin Neutral Neutral 1,8 2
Πειραιώς Neutral Neutral 4,5 5,7
ATE Bank Sell Sell 0,5 0,8

Τέλος, η UBS προειδοποιεί ότι δε θα πρέπει να υποεκτιμάται η στήριξη των ελληνικών τραπεζών από την ελληνική κυβέρνηση. Ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν επωφεληθεί, καθώς:
Α) Είχαν λάβει στήριξη 4 δις. ευρώ το Μάη του 2009 μέσω προνομιούχων μετοχών
Β) Πάνω από 40 δις. ευρώ φτάνουν οι κρατικές εγγυήσεις που δίνουν τη δυνατότητα προχωρήσουν σε έκδοση ομολόγων
Γ) Περίπου 93 δις. ευρώ έχουν αντλήσει μέσω του προγράμματος repos της ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας κρατικά ομόλογα, τιτλοποιημένα δάνεια και καλυμένα ομόλογα ως εγγυήσεις.
Παράλληλα, δεν θα πρέπει να λησμονείται εδώ ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει περί τα 64 δις. ευρώ ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, εκ των οποίων τα 50 δις. ευρώ εκτιμάται ότι είναι ελληνικά.
Τέλος, αναφορικά με την κερδοφορία των τραπεζών, η UBS θεωρεί ότι από το 2011 θα υπάρξει βελτίωση των μεγεθών, ενώ το 2012 και το 2013 η βελτίωση θα είναι πολύ σημαντική. Πιο συγκεκριμένα:

Κερδοφορία - Εκτιμήσεις UBS (σε εκατ. ευρώ)
ΕΤΕ Eurobank Alpha Bank Πειραιώς Marfin ATE Bank
2010 406 80 101 9 91 -179
2011 531 116 159 43 83 -28
2012 766 466 378 165 212 31
2013 1.354 716 580 232 316 44

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης