Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αντ. Αθανάσογλου – Πόσο ένοχος μπορεί να είναι ένας τραπεζίτης που επένδυσε όλη του την περιουσία στην Proton, μια εβδομάδα πριν απομακρυνθεί…κατέθεσε 1 εκατ για να στηρίξει τις καταθέσεις της τράπεζας και δεν κατηγορείται για υπεξαίρεση

 Αντ. Αθανάσογλου – Πόσο ένοχος μπορεί να είναι ένας τραπεζίτης που επένδυσε όλη του την περιουσία στην Proton, μια εβδομάδα πριν απομακρυνθεί…κατέθεσε 1 εκατ για να στηρίξει τις καταθέσεις της τράπεζας και δεν κατηγορείται για υπεξαίρεση
Η περίπτωση του Αντώνη Αθανάσογλου του πρώην αντιπροέδρου της Proton bank ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Λάρισας χρήζει προσεκτικής έρευνας και μελέτης.
Αθώος ή ένοχος για την υπόθεση της Proton bank; Αθώος ή ένοχος για την υπόθεση Λαυρεντιάδη;
Ο Αντώνης Αθανάσογλου κατηγορείται γιατί ως αντιπρόεδρος και για ένα μικρό χρονικό διάστημα Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Proton υπέγραφε δάνεια που κατέληγαν στις επιχειρήσεις Λαυρεντιάδη ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό.

Για την ίδια υπόθεση ο Τρύφων Κολλίντζας πρώην διευθύνων σύμβουλος της Attica bank και εν συνεχεία Proton bank βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Ιωαννίνων και ο Σαραμαντής εκ των βασικών διευθυντικών στελεχών στις φυλακές Τρικάλων.
Εμείς προφανώς δεν είμαστε δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη δεν είναι πάντα ο υπέρτατος κριτής καθώς έχουν υπάρξει πολλές φορές λάθη και άστοχες αποφάσεις αλλά σίγουρα η δικαιοσύνη γνωρίζει περισσότερα από εμάς.
Ωστόσο για λόγους ηθικής τάξης θεωρούμε καθήκον μας να παρουσιάσουμε ορισμένες πτυχές της υπόθεσης Αθανάσογλου καθώς ως στέλεχος τράπεζας και ιδρυτής εν προκειμένω…έχουμε  προσωπική άποψη.
Θα παραθέσουμε ορισμένα γεγονότα και προφανώς ο καθένας ας κρίνει όπως εκτιμά και θέλει.
Δεν γνωρίζουμε όσο θα έπρεπε πτυχές της υπόθεσης Κολλίντζα ή Σαραμαντή και για τον λόγο αυτό επικεντρωνόμαστε μόνο στον Αθανάσογλου.
Ο Αθανάσογλου ήταν μαζί με τον Μαρκόπουλο οι συνιδρυτές της Proton bank.
Το όνομα Proton bank προέρχεται από την Πρώτη Σερρών από όπου κατάγεται η οικογένεια Αθανάσογλου.
Στο παρελθόν είχε πολλές προτάσεις για εξαγορές με κυριότερη την προσφορά Βγενόπουλου ο οποίος εξαγόραζε εκείνη την περίοδο μικρές τράπεζες.
Το παράδοξο με τον Αθανάσογλου ήταν ότι όλη την περιουσία του, καταθέσεις, ομολογιακά τα είχε στην Proton bank.
Η έλευση Λαυρεντιάδη προφανώς έγινε εν αγνοία του Αθανάσογλου.
Η Πειραιώς πούλησε στον Λαυρεντιάδη  τις μετοχές της τράπεζας που είχε εξαγοράσει λόγω προβλημάτων ρευστότητας τα οποία εν συνεχεία αποκατέστησε.
Η αγοραπωλησία αυτή ωστόσο όπως και η παρουσία του Λαυρεντιάδη στο ΔΣ της Proton bank καθυστέρησε καθώς η ΤτΕ διερευνούσε τον επιχειρηματία και έβρισκε μελανά σημεία.
Μετά από 6 – 7 μήνες ερευνών έδωσε το πράσινο φως.
Ο Λαρευντιάδης μια από τις πρώτες κινήσεις που έκανε ήταν να βγάλει από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Αθανάσογλου φέροντας τον Τρύφωνα Κολλίντζα από την Attica bank.
Όλως τυχαίως 3 φορές περιθωριοποίησε τον Αθανάσογλου ο Λαυρεντιάδης.
Ο Αθανάσογλου ήταν συνιδρυτής της τράπεζας, είχε όλη του την περιουσία στην Proton bank και το στρατηγικό του λάθος ήταν ότι αντιμετώπιζε συναισθηματικά το banking.
Πάντα ανέφερε «η τράπεζα μου».
Ανατρέχοντας στο παρελθόν για τα λάθη που έγιναν πρέπει να αναφερθεί ένα στρατηγικής υφής το οποίο όμως αποδεικνύει το ενδιαφέρον του για την τράπεζα.
Μετά την πρόταση της Marfin που δεν έγινε δεκτή και την αποχώρηση της Αγγελικής Φράγκου από το μετοχικό κεφάλαιο μαζί με τις καταθέσεις ώστε να τοποθετηθεί στην MIG ο Αθανάσογλου προσπάθησε να εξαγοράσει την Proton bank.
Μάλιστα πήρε δάνειο 25 εκατ ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς ώστε μαζί με άλλους μετόχους να εξαγοράσει την Proton bank.
Όμως ο Λαυρεντιάδης είχε την οικονομική δυνατότητα και προφανώς και τα κεφάλαια για να εξαγοράσει την Proton bank.
Η υπόθεση Proton bank άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο Λαυρεντιάδης εξαγοράζοντας την Proton βρέθηκε υπερδανεισμένος.
Η τράπεζα είχε χρηματοδοτήσει την Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων συμφερόντων Λαυρεντιάδη και ταυτόχρονα είχε χορηγήσει δάνεια σε Νεοχημική και Αλάπις μέσω κοινοπραξίας τραπεζών.
Ο συνεκτικός κρίκος όλων ο Λαυρεντιάδης.
Η ΤτΕ ορθά και έγκαιρα προειδοποίησε ότι εγείρεται θέμα μεγάλης δανειακής έκθεσης της τράπεζας Proton σε ένα επιχειρηματία.
Ο Λαυρεντιάδης προσπάθησε κυρίως να δείξει ότι οι εταιρίες που εμφανίζονται συμφερόντων Λαυρεντιάδη δεν είναι του Λαυρεντιάδη και από εκεί και πέρα η κατάσταση παρεκτράπει.
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά για την υπόθεση αυτή αλλά το κείμενο αυτό έχει εστιαστεί στην υπόθεση Αθανάσογλου.
Με βάση την ογκωδέστατη δικογραφία ο Αθανάσογλου δεν κατηγορείται για υπεξαίρεση αλλά ότι υπέγραφε ώστε να παίρνει δάνεια ο Λαυρεντιάδης από την τράπεζα που ήλεγχε.
Όμως εμείς θέλουμε να παρουσιάσουμε ορισμένα στοιχεία τα οποία θεωρούμε χρήσιμα.
Ο Αθανάσογλου κατηγορείται ότι μαζί με τον Λαυρεντιάδη και άλλους συνέστησαν «συμμορία» εξαπατώντας τους καταθέτες ώστε να δανειοδοτούνται παράνομα οι εταιρίες Λαυρεντιάδη.
Ας φέρουμε ορισμένα στοιχεία στο φως.
Όταν αποκαλύφθηκε το πρόβλημα και πολύ πριν το πόρισμα της ΤτΕ είχε ξεκινήσει μια διαδικασία πώλησης της Proton bank από τον Λαυρεντιάδη.
Πιεζόταν από την ΤτΕ να πουλήσει την Proton bank.
Οι επαφές ήσαν πολλές ενώ κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο Δημήτρης Μηλιάκος με την στήριξη ενός fund  ώστε να εξαγοράσουν την Proton bank.
Ο Αθανάσογλου είχε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις και υποστηρίξει ένθερμα την αποχώρηση Λαυρεντιάδη.
Δεν είναι τυχαίο ότι και πριν τον Λαυρεντιάδη ο Αθανάσογλου βρισκόταν στο παρά ένα συμφωνίας  με την Ισραηλινή  τράπεζα Χαποαλίμ η οποία ωστόσο τελικώς αποσύρθηκε καθώς η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ την υποχρέωσε να αποχωρήσει λόγω προβλημάτων με τα subprime στις ΗΠΑ.
Ο Αθανάσογλου όταν άρχισε να διαφαίνεται το αδιέξοδο, είχε ζητήσει από την ΤτΕ οδηγίες για το πώς πρέπει να χειριστεί σημαντικά ανοίγματα της τράπεζας η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας και κεφαλαίων.
Ο Αθανάσογλου έφερε όλες τις καταθέσεις του στην Proton bank ενώ κάλυψε και ομολογιακό περίπου 2 εκατ ευρώ με προσωπικές του εγγυήσεις.
Την περίοδο μάλιστα που η ΤτΕ αποφασίζει να παραιτήσει εν μια νυκτί το management υπό τον Αθανάσογλου ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ προσπαθούσε να στηρίξει τις καταθέσεις και είχε πλειάδα επικοινωνιών με επιχειρηματίες να στηρίξουν την ρευστότητα της τράπεζας.
Τον ρόλο Αθανάσογλου τον γνωρίζει πολύ καλά ο σημερινός αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου ο οποίος ήταν και μέτοχος και έχασε τα χρήματα του με την διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα.
Αθανάσογλου και Παπαευαγγέλου προσπάθησαν να παρακάμψουν τον Λαυρεντιάδη ώστε να βρεθεί διέξοδο στην Proton bank η οποία οδηγείτο σε αδιέξοδο.
Τα ερωτήματα λοιπόν που θέτουμε είναι τα εξής;
Ας υποθέσουμε ότι είναι «απατεώνας» ο Αθανάσογλου
1)Γιατί μεταφέρει όλη την περιουσία του στην Proton bank όταν γνώριζε ότι θα εκδιωχθεί ακόμη και από την ΤτΕ;
2)Γιατί όταν εκδιώχθηκε από την ΤτΕ δεν μετέφερε σε άλλη τράπεζα την περιουσία του;
3)Γιατί μετέφερε καταθέσεις και στήριζε ομολογιακά όταν η τράπεζα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού;
4)Γιατί προσπαθούσε να βρεθεί λύση ώστε να αποχωρήσει ο Λαυρεντιάδης;
5)Γιατί ο Λαυρεντιάδης τον αποκαλούσε «ακατάλληλο».
Ένας απατεώνας που συστήνει συμμορία πρέπει να έχει όφελος.
Μα από τα περιουσιακά στοιχεία δεν προκύπτει ότι έχει υπεξαιρέσει χρήματα;
Πολλά τα ερωτήματα και ακόμη περισσότερες οι απαντήσεις που απαιτούνται για την υπόθεση αυτή;
Προφανώς για να προφυλακιστεί ο Αθανάσογλου η δικαιοσύνη έκρινε ότι έχει ευθύνες….τέλεσης και στο μέλλον τέτοιων αξιόποινων πράξεων παρ΄ ότι δεν κατέχει καμία θέση στο banking.
Εκτιμούμε ότι ο Αθανάσογλου γνωρίζει πολλά πολύ περισσότερα και πρέπει να πάρει θέση για όλα.
Αν αποδειχθεί ότι ήταν μέρος «συμμορίας» και αντί να κερδίσει έχασε θα πρέπει να γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες ως ο πιο αποτυχημένος απατεώνας αλλά η άποψη μας είναι ότι ο Αθανάσογλου είναι αθώος υπό την έννοια ότι δεν έκανε κάτι με ίδιο όφελος.
Έβαλε υπογραφές…. λάθος μέγα λάθος  και όπως λένε και οι παλαιότεροι εξ ημών την υπογραφή μας και το ….προσέχουμε που το βάζουμε.
Αντί να βάζει υπογραφές θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί o Αθανάσογλου αλλά δεν το έπραξε και βρέθηκε μπλεγμένος σε μια περίπλοκη ιστορία......
Ευελπιστούμε να λάμψει η δικαιοσύνη και να αποκατασταθεί το ηθικό και το δίκαιο.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης