Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Juncker: Στo Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα - Kλίμα αισιοδοξίας στις Βρυξέλλες για επιτυχή έκβαση της επαναγοράς - Να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις Κυπρου και τρόικας

Juncker: Στo Eurogroup της 13ης  Δεκεμβρίου η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα - Kλίμα αισιοδοξίας στις Βρυξέλλες για επιτυχή έκβαση της επαναγοράς -  Να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις Κυπρου και τρόικας
(upd12)Στις 13 Δεκεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup, θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης.
Όπως ανακοίνωσε ο Juncker, συνεδριάζει εκ νέου στις 13 Δεκεμβρίου το Eurogroup, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.
"Ο Γ. Στουρνάρας μας ενημέρωσε για το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Εστιάζοντας στο θέμα της Κύπρου, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τα νέα μέτρα που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση, ωστόσο ζήτησε να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και τρόικας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, στη συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου θα εξεταστεί εκ νέου το κυπριακό ζήτημα.
Αναφερόμενος στην Ισπανία, παραδέχθηκε πως το πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας κινείται σε καλό δρόμο, ενώ εστιάζοντας στην Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι δόθηκε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. στη Λισαβόνα. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν θα τύχουν ίδιας αντιμετώπισης με την Ελλάδα αναφορικά με το χρέος τους, πρόσθεσε. Παράλληλα ο Juncker επιβεβαίωσε πως παραιτείται από πρόεδρος του Eurogroup στα τέλη του 2012 ή το πολύ στις αρχές του 2013.
"Το σημερινό ήταν το συντομότερο Eurogroup των τελευταίων ετών", δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn, αρνούμενος ωστόσο να διατυπώσει κάποιο σχόλιο για την επαναγορά του ελληνικού χρέους.
"Στα 39 δισ. ευρώ θα ανέλθει η στήριξη προς τις ισπανικές τράπεζες μέσω του ΕSM", δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού, Κ. Regling για να επισημάνει πως "στις αρχές του 2013 θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης για τις ισπανικές τράπεζες".
Παράλληλα ο Regling χαρακτήρισε ανεξήγητη την υποβάθμιση του ESM από την Μοοdy's, τονίζοντας πως ο οίκος δεν έλαβε υπόψιν του την κεφαλαιακή επάρκεια του ESM.
Απολύτως σίγουρος ότι η επαναγορά του ελληνικού χρέους θα πετύχει, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών P. Moscovici. Mάλιστα, ανέφερε πως η συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας για το ελληνικό ζήτημα παραμένει αξιόπιστη.

Το παρασκήνιο και οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών....


Kλίμα αισιοδοξίας για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος ελληνικών ομολόγων επικρατεί στις τάξεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου βρίσκεται από το απόγευμα σε εξέλιξη. Τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εμφανίζoνται θετικοί απέναντι στην Ελλάδα, αφού θεωρούν πως όσα έπρεπε να δρομολογηθούν, έχουν ήδη δρομολογηθεί...
Εκτός από το σχέδιο επαναγοράς του ελληνικού χρέους, κυπριακό Μνημόνιο και ανακεφαλαιοποίηση ισπανικών τραπεζών τίθενται επίσης επί τάπητος στις εργασίες του σημερινού Eurogroup.
Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις για κανένα από τα θέματα της καυτής ατζέντας, αλλά πλήρης αποτίμηση των μέχρι στιγμής εξελίξεων.
"H συζήτηση στη Γερμανία για το ελληνικό ζήτημα δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη", παραδέχθηκε σε νέες δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, ενόψει της νέας συνεδρίασης του Eurogroup, στη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας παρουσιάζει τις λεπτομέρειες του ελληνικού σχεδίου επαναγοράς των ομολόγων.  Όπως εξήγησε λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup o Schaeuble, η επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους μπορεί να γίνει μόνο βήμα προς βήμα και όχι μονομιάς.
Ταυτόχρονα, ο Γερμανός αξιωματούχος επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα αλλαγής της ευρωπαϊκής Συνθήκης, διαμηνύοντας πως το Βερολίνο είναι ανοιχτό σε τυχόν τροποποίησή της.
Eστιάζοντας στη συνέχεια στα σχέδια των Ευρωπαίων για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω του ΕSM δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα, καθώς απαιτεί συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Ωστόσο ο Γερμανός αξιωματούχος απευθυνόμενος σε Πορτογαλία και Ιρλανδία, κατέστησε σαφές πως δεν πρέπει να περιμένουν και οι χώρες αυτές χαλάρωση των όρων των προγραμμάτων τους.
Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την έκβαση του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, P. Moscovici.
Το Eurogroup έχει δύο επιλογές στην περίπτωση εκείνη που η επαναγορά ελληνικού χρέους δεν θεωρηθεί επαρκής, τόνισε με τη σειρά του ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, J. Dijsselbloem.
"Στη συμφωνία προβλέπονται δύο μέτρα, τα οποία έχουν να κάνουν με τη συγχρηματοδότηση των ταμείων συνοχής και με μία μικρή μείωση των επιτοκίων", ανέφερε ο Dijsselbloem προσερχόμενος στο Eurogroup.
"Η Ελλάδα να μην ελπίζει σε διαγραφή του χρέους της", διεμήνησε από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, M. Fekter, προσερχόμενη και η ίδια στη συνεδρίαση του Eurogroup.
To σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, L. Frieden.
"Το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ενδέχεται να βοηθήσει και την Ιρλανδία", σημείωσε από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μ. Νοοnan.

Hollande - Monti: Μη αναστρέψιμο το ευρώ...

Την ίδια ώρα, σε παρόμοιες δηλώσεις τους ο Γάλλος πρωθυπουργός Fr. Hollande και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μonti, τόνισαν από κοινού πως το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, επιχειρώντας επί της ουσίας να διαψεύσουν - για ακόμη μια φορά - κάθε σενάριο περί διάσπασης της Ευρωζώνης.
Monti και Hollande ζήτησαν από κοινού να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να υπάρξει άμεσα συμφωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:


Τις λεπτομέρειες για το σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων θα παρουσιάσει στο Εurogroup ο Στουρνάρας - Η έκβαση του buyback θα καθορίσει την εκταμίευση των 44 δισεκ. ευρώ - Οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θα συζητήσουν και το μνημόνιο της Κύπρου...

Τις λεπτομέρειες για το σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων θα παρουσιάσει στο σημερινό τακτικό Eurogroup ο Υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Το buyback θα πρέπει να στεφθεί με επιτυχία, καθώς από την έκβασή του εξαρτάται η εκταμίευση της δόσης των 44 δισεκ. ευρώ, για την οποία η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα ληφθεί στις 13 Δεκεμβρίου...
Σε δηλώσεις του στον κυριακάτικο Τύπο ο κ. Στουρνάρας τόνισε τη σημασία επιτυχίας του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, επαναλαμβάνοντας ότι θα γίνει σε εθελοντική βάση. "Εμείς θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε η συμμετοχή να είναι η μέγιστη δυνατή", υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ευρωζώνη επιθυμεί να επαναγοραστούν ελληνικά ομολόγα τουλάχιστον ύψους 40 δισεκ. ευρώ, σε μια ακόμη προσπάθεια να ενταθούν πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση της διαδικασίας, με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Αξιωματούχος των Βρυξελλών διεμήνυε την Παρασκευή πως αν αποτύχει η διαδικασία επαναγοράς ελληνικού χρέους σε μεγάλο βαθμό, θα πρέπει να υπάρξει νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, καθώς δεν υπάρχει Plan B. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα υπάρξει ενεργοποίηση των CACs, ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να λάβουν μέρος στη διαδικασία.
Πάντως, παρά την σχετική φιλολογία, το  ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αν αποτύχει το buyback, καθώς στόχος του Ταμείου και των Ευρωπαίων είναι να στηρίξουν την Ελλάδα, όπως τονίζουν πηγές του διεθνούς οργανισμού από την Ουάσινγκτον. Εντούτοις, αν δεν πετύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι και άλλα ενδεχόμενα, όπως το «κούρεμα» των δανείων του επίσημου τομέα, σύμφωνα με τις πηγές.

Επί τάπητος το θέμα της Κύπρου

Στο μεταξύ, στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της νομισματικής ένωσης θα επιχειρήσουν μια επί της αρχής συζήτηση και για το κυπριακό μνημόνιο, αλλά δεν αναμένεται η λήψη απόφασης, δεδομένου ότι εκκρεμεί το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της Ρimco για τις κυπριακές τράπεζες, η οποία θα κοινοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου. Η Κύπρος εκτιμά ότι οι τράπεζές της θα χρειαστούν κάτω από 10 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνεται πως διάγγελμα στον κυπριακό λαό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της χώρας, Δημήτρης Χριστόφιας, αύριο, Τρίτη, για τις εξελίξεις γύρω από το μνημόνιο και το σημερινό Eurogroup, ενώ την Πέμπτη θα κατατεθούν στην κυπριακή βουλή προς έγκριση περίπου 20 νομοσχέδια που αφορούν μέτρα εξοικονόμησης που συμφωνήθηκαν με την τρόικα. Στόχος είναι τα 20 νομοσχέδια να ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής πριν τις 13 Δεκεμβρίου, οπότε θα λάβει χώρα νέο Eurogroup για την Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει από τα πολιτικά κόμματα να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2013 έως τις 20 Δεκεμβρίου.
Πιθανό είναι στην σημερινή σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της νομισματικής ένωσης η Πορτογαλία να ζητήσει με τη σειρά της την ελάφρυνση των όρων της δανειακής της σύμβασης στα πρότυπα των όσων πέτυχε η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche. Το δημοσίευμα θέλει τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών, Vitor Gaspar, να επιμένει στην αναθεώρηση των όρων του πορτογαλικού δανείου -ύψους 78 δισεκ. ευρώ- σε πρότυπα ανάλογα με εκείνα της Ελλάδας, αναφορικά με το επιτόκιο και την περίοδο αποπληρωμής... Το ζήτημα αυτό  αναμένεται να συζητηθεί "χωρίς taboo" στο τακτικό Eurogroup...

Τραπεζικά θέματα στο επίκεντρο του αυριανού Ecofin

Εν τω μεταξύ, αύριο οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα ασχοληθούν με δύο θέματα του τραπεζικού τομέα, την εφαρμογή του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας του τραπεζικού τομέα της Ευρωζώνης που έχει ανατεθεί στην ΕΚΤ και την εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου της συμφωνίας «Βασιλεία ΙΙΙ», η έναρξη της οποίας από την 1η Ιανουαρίου του 2013 μοιάζει αμφίβολη. Για το θέμα της τραπεζικής εποπτείας, οι 27 πρέπει να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση που θα λαμβάνει υπόψη τις θέσεις των χωρών μη μελών της νομισματικής ένωσης, όπως η Σουηδία, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον μηχανισμό και να έχουν λόγο επί αυτής. Πρέπει επίσης να συμφωνήσουν για το θέμα της εποπτείας των μικρών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που μπορεί να εφαρμοσθεί σε τοπικό επίπεδο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν για τους νέους κανόνες του τραπεζικού τομέα. Οι σχετικές εργασίες έχουν καθυστερήσει και εξετάζεται πλέον το ενδεχόμενο μεταβολής του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος.

Πιθανή η συμφωνία για την ενιαία τραπεζική αρχή στην αυριανή συνεδρίαση του Ecofin (πηγές Ε.Ε.)
Πιθανή είναι η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενιαία τραπεζική εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά την αυριανή συνεδρίαση του Ecofin, σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι καμία χώρα προς τον παρόν δεν έχει εκφράσει την αντίθεσή της.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, παραμένουν ανεπίλυτα ζητήματα, όπως οι διαδικασίες ψηφοφορίας και πως οι χώρες εκτός Ε.Ε. θα ενσωματώνονται.

(Πρώτη ενημέρωση 13:00)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης