Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στουρνάρας: Η επαναγορά πρέπει να πετύχει, αλλιώς υπάρχει Plan Β - Δεν σημαίνει νέα κεφάλαια για τις τράπεζες - Επαφίεται στο πατριωτικό καθήκον του καθενός να συμμετάσχει - Με την ανακεφαλαιοποίηση θα επιστρέψουν οι καταθέσεις

tags :
Στουρνάρας: Η επαναγορά πρέπει να πετύχει, αλλιώς υπάρχει Plan Β - Δεν σημαίνει νέα κεφάλαια για τις τράπεζες - Επαφίεται στο πατριωτικό καθήκον του καθενός να συμμετάσχει - Με την ανακεφαλαιοποίηση θα επιστρέψουν οι καταθέσεις
(upd10)Ευκαιρία για να εξέλθει η Ελλάδα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ρίχνοντας φως στις αποφάσεις που ελήφθησαν για τη χώρα μας.
Ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς, καθώς τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η πρώτη δόση προς την Ελλάδα θα έχει εκταμιευθεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου θα δοθούν 23,2 δισ. για τις τράπεζες και 10,4 δισ. ευρώ για το Δημόσιο, εξήγησε, ενώ επανέλαβε πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη διάρκεια του Eurogroup στοχεύουν στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα προέλθει από την επαναγορά ελληνικού χρέους, σημείωσε ο υπουργός.
"Ένα μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου θα εξοφληθεί μέχρι τέλος του έτους", πρόσθεσε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο κ. Στουρνάρας, επισήμανε πως με την ανακεφαλαιοποίηση θα επιστρέψουν οι καταθέσεις που έφυγαν όλο το προηγούμενο διάστημα. "Τα 23,8 δισ. που θα εκταμιευθούν, αθροιζόμενα με τα 18 δισ. που έχουν ήδη καταβληθεί, επαρκούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών", σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.
"Η επαναγορά χρέους πρέπει να πετύχει, καθώς τίθεται θέμα ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας. Δεν σημαίνει νέα κεφάλαια για τις τράπεζες", έσπευσε να σημειώσει ο κ. Στουρνάρας, ενώ κληθείς να απαντήσει αν οι ελληνικές τράπεζες πρέπει ή όχι να συμμετάσχουν στις ελληνικές τράπεζες εξήγησε: Πρέπει να πετύχει. Θα είναι εθελοντική και μας έχει ζητηθεί από καιρό. Επαφίεται στο πατριωτικό καθήκον του καθενός να συμμετάσχει...
"Υπάρχει στόχος για το ποσό επαναγοράς ελληνικού χρέους αλλά δεν θα κάνουμε ανακοινώσεις", σημείωσε επίσης, ωστόσο γνωστοποίησε πως σε περίπτωση αποτυχίας του προγράμματος επαναγοράς, υπάρχει Plan B, παραδεχόμενος επί της ουσίας πως δεν αποκλείεται η επαναγορά να αποτύχει.
Όσο για τη συμμετοχή ή μη των ασφαλιστικών ταμείων στην επαναγορά ο κ. Στουρνάρας κατέστησε σαφές πως "πρέπει να αποφασίσουν μόνα τους αν θα συμμετάσχουν. Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ειδική περίπτωση γιατί είναι μέρος της γενικής κυβέρνησης, αλλά δεν τίθεται θέμα συντάξεων αφού οι συντάξεις δεν πληρώνονται από τα κέρδη των ομολόγων.
Ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει ανακοίνωση και "όσοι πιστοί προσέλθετε", ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο αρνήθηκε να γνωστοποιήσει το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την επαναγορά.
"Δεν μπορώ να υπολογίσω τώρα τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την επαναγορά του χρέους. Μόλις ολοκληρωθεί θα υπάρξουν ανακοινώσεις", εξήγησε, για να επισημάνει στη συνέχεια πως η Ελλάδα θα υπογράψει ξεχωριστή δανειακή σύμβαση για την επαναγορά χρέους. Τα χρήματα της αγοράς δεν περιλαμβάνονται μέσα στη δόση, διευκρίνισε.
"Η απομείωση της ονομαστικής τιμής των ελληνικών ομολόγων δεν έγινε αποδεκτή από το Eurogroup", διεμήνυσε στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας.
Εάν επιστρέψει η Ελλάδα σε πρωτογενή πλεονάσματα θα υπάρξουν νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας, συμπληρώνοντας πως "Θα υπάρξει νέα μείωση επιτοκίου δανεισμού εάν επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεόνασμα".
Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, δήλωσε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών.
"Η απόφαση του Eurogroup απελευθερώνει πόρους για τη χώρα μας", εξήγησε ο κ. Στουρνάρας για να τονίσει πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και ειδικά στην επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Σε ερώτηση του www.bankingnews.gr αναφορικά με τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε πως "το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ήταν σχεδόν το μοναδικό κομμάτι αρνητικής κριτικής του Eurogroup...".
"Παρότι υπήρξε μια δύσκολη διαπραγμάτευση, στο τελευταίο Eurogroup υπήρξε συναίνεση για την Ελλάδα. Παρά τις αντιδράσεις, η συμφωνία που επετεύχθη αποτελεί ένα θετικό βήμα για την Ελλάδα. Είναι μια αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη, καθώς οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και απαιτεί πολύ δουλειά", κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης