Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σαμαράς: Έκλεισε οριστικά μια σκοτεινή περίοδος για την Ελλάδα - "Όχι" σε νέες περικοπές - Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θωρακίζει τις καταθέσεις - Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη

Σαμαράς: Έκλεισε οριστικά μια σκοτεινή περίοδος για την Ελλάδα -
(upd3)Η συμφωνία του χθεσινού Eurogroup σηματοδοτεί το οριστικό τέλος μιας σκοτεινής περιόδου για την Ελλάδα, διεμήνυσε με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, αποτιμώντας και ταυτόχρονα παρουσιάζοντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες για τη χώρα μας.
"Θέσαμε τις βάσεις ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο. Ανοίγει ο δρόμος για την μείωση του χρέους μέσω της επαναγοράς ομολόγων", εξήγησε ο πρωθυπουργός για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως πλέον προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η μείωση της ανεργίας.
Οι θυσίες του ελληνικού λαού επιβραβεύτηκαν, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Θα προβούμε στην ανακούφιση των πληγέντων, ανακοίνωσε.
Η χώρα κερδίζει ξανά την αξιοπιστία της, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα εξήγησε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θωρακίζει τις καταθέσεις.
"Αναγκαία η ενότητα της χώρας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης", ανέφερε επίσης.
Παράλληλα, συμπλήρωσε πως πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η μείωση των ποσοστών ανεργίας των νέων, διαμηνύοντας ότι η νέα γενιά πρέπει να διακατέχεται από ελπίδα.
"Η στρατηγική μας δικαιώθηκε και απέδωσε καρπούς", υπερθεμάτισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπεραμύνοντας των επιλογών τους.

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών
Έπειτα από την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup, ο πρωθυπουργός της χώρας, Α. Σαμαράς, συγκάλεσε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για αύριο το πρωί, στις 10:00, προκειμένου να ενημερώσει του έτερους κυβερνητικούς εταίρους, Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλου, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις για την δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας.

Τι ανέφερε νωρίτερα τo www.bankingnews.gr


Στο εσωτερικό στρέφει τώρα την προσοχή του ο πρωθυπουργός - Υλοποίηση μέτρων και ανασχηματισμός οι προτεραιότητες υπό το φόβο της ρήτρας αυτόματης λήψης μέτρων εάν υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις

Το κρίσιμο Eurogroup ολοκληρώθηκε με την επόμενη μέρα να αναδεικνύει πλέον τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης, τα οποία είχαν παραμεριστεί εωσότου κλείσει το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης. Πλέον, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει την προσοχή του από τη μία στις κυβερνητικές ισορροπίες του συνασπισμού και στην υλοποίηση των μέτρων που ψηφίστηκαν στο τελευταίο πακέτο.
Σύμφωνα με το περιβάλλον του πρωθυπουργού, η πρώτη κίνηση που θα υπάρξει θα είναι η «εξαργύρωση» της συμφωνίας που επετεύχθη, ακόμη και αν αυτή δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για τη χώρα μας. Επικοινωνιακά θα προταχθεί το επιχείρημα ότι η δόση θα εκταμιευτεί, και μάλιστα θα είναι μεγαλύτερη του αναμενομένου, κάτι που θα επιβεβαιώσει και τους πρότερους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την ψήφιση του πακέτου ώστε να έλθουν τα χρήματα στην Ελλάδα.
Το Μαξίμου θεωρεί ότι η εισροή των χρημάτων θα αλλάξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, και θα επανεκκινήσει ορισμένες παραγωγικές δυνάμεις, ώστε να αντιστραφεί το υφεσιακό κλίμα. Παράλληλα, θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία έχει καθυστερήσει σημαντικά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για μερική εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι με τη συμφωνία έκλεισε το θέμα παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ και σημειώνουν ότι γύρισε μια νέα σελίδα, ελπίζοντας σε επενδύσεις για να αυξηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και να αντιμετωπισθεί εν μέρει το θέμα της ανεργίας.
Στο μέτωπο της υλοποίησης των μέτρων η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα αγκάθια των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μην κορεστούν οι επαγγελματικές ομάδες από τη συνέχεια του προγράμματος. Τα εμπόδια είναι πάρα πολλά, αλλά η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη συγκεκριμένη συμφωνία στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για να αλλάξει το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό της χώρας.
Σύντομα θα υπάρξει και νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πρόεδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, ώστε να ενισχυθεί ο κυβερνητικός σχηματισμός και να τεθούν νέες βάσεις στη συνεργασία. Δεν αποκλείεται βέβαια να υπάρξει άμεσα και ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου, κάτι που δρομολογείται από τις ημέρες της ψήφισης των μέτρων, μετά και την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συναινέσει στο πακέτο.
Αυτό είναι και το πιο κρίσιμο σημείο, καθώς πρέπει οι νέοι υπουργοί που θα προκύψουν από τον επικείμενο ανασχηματισμό, να κινηθούν με αποτελεσματικότητα. Και αυτό διότι τα νέα μέτρα είναι προ των πυλών με βάσει τη ρήτρα αυτόματης λήψης μέτρων σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης