Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Credit Suisse: Μια είναι η λύση για να αποδείξει η Ευρωζώνη πως επιθυμεί πράγματι την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ - Να δεχθεί ένα haircut στο χρέος του επίσημου τομέα - Ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ελληνικό ζήτημα και το 2013

Credit Suisse: Μια είναι η λύση για να αποδείξει η Ευρωζώνη πως επιθυμεί πράγματι την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ - Να δεχθεί ένα haircut στο χρέος του επίσημου τομέα - Ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ελληνικό ζήτημα και το 2013
"Τα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα κάνουν κακό όχι μόνο στη χώρα, αλλά και στο σύνολο της Ευρωζώνης", προειδοποιεί στην τελευταία έκθεσή της η Credit Suisse.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος στην εν λόγω έκθεσή του, την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, κάθε νέα πληροφορία που έρχεται στο φως της δημοσιότητας για την Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά μόνο αρνητική...
Η θέση ωστόσο της Credit Suisse για το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του χρέους είναι σαφής: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Για το λόγο αυτό απαιτείται ένα νέο haircut.
To νέο αυτό haircut, εξηγεί ο οίκος, απαιτεί τη δράση της Ευρωζώνης.
Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δεχθούν να υποστούν ένα haircut στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν (OSI), καθώς αυτός είναι ο μοναδιικός τρόπος προκειμένου να αποδείξουν πως είναι ισχυρή και αληθινή η δέσμευσή τους πως θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
Κατά τη Credit Suisse, μπορεί το haircut στα ομόλογα του επίσημου τομέα να μην είναι αρκετό για να επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, ωστόσο αποτελεί μια κίνηση απαραίτητη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Αλλά η λύση του haircut του επίσημου τομέα, συνεχίζει ο οίκος, δεν θα ελαφρύνει μόνο το χρέος, αλλά επιπρόσθετα θα αποτελέσει απτή απόδειξη πως η Ευρωζώνη είναι σε θέση να προχωρήσει στην λήψη αποφασιστικών μέτρων.  
Ωστόσο η Credit Suisse προειδοποιεί: Παρά τις... ευχές του ΔΝΤ, η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει και να πει το πολυπόθητο "ναι" σε ένα haircut στο χρέος του επίσημου τομέα.
"Η διαφαινόμενη αδυναμία της Ευρωζώνης να καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα δεν κάνει κακό μόνο στην ίδια τη χώρα, αλλά στο σύνολο της Ευρώπης", επισημαίνουν στη συνέχεια οι αναλυτές του οίκου.
"Νέα σύννεφα εμφανίζονται πάνω από την Ευρωζώνη, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους. Η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση, αλλά οι αποφάσεις των Ευρωπαίων για καίρια θέματα χρηματοδότησης της χώρας είναι βέβαιο πως θα μετατεθούν για το 2013...", καταλήγει η Credit Suisse.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης