Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Υποχωρούν οι μετοχές των κυπριακών τραπεζών λόγω profit warning για τα αποτελέσματα 9μήνου και πιέσεων για υπογραφή μνημονίου μετά την εισηγητική έκθεση για τις επισφάλειες των τραπεζών από την Pimco – Η πρόταση για τα αξιόγραφα

tags :
  Υποχωρούν οι μετοχές  των κυπριακών τραπεζών λόγω profit warning για τα αποτελέσματα 9μήνου και πιέσεων για υπογραφή μνημονίου μετά την εισηγητική έκθεση για τις επισφάλειες των τραπεζών από την Pimco – Η πρόταση για τα αξιόγραφα
Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές των Κυπριακών τραπεζών λόγω των profit warnings των προειδοποιήσεων για αυξημένες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια στα αποτελέσματα 9μήνου.
Να σημειωθεί ότι οι κυπριακές τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή έχουν προειδοποιήσει για αυξημένες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια που σημαίνει ότι θα εμφανίσουν σημαντικές ζημίες στο 9μηνο.

Οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα 9μήνου των Κυπριακών τραπεζών έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά επί τα χείρω που σημαίνει μεγάλες ζημίες.
Παράλληλα ασκούνται πιέσεις στην Κυπριακή Κυβέρνηση να υπογράψει μνημόνιο θέτοντας ως χρονοδιάγραμμα την ανακοίνωση της διαγνωστικής μελέτης της Pimco για τις τράπεζες.
Η Pimco θα ελέγξει τα χαρτοφυλάκια δανείων των Κυπριακών τραπεζών και σε συνεργασία με την Κεντρική τράπεζα θα αποφανθεί πόσα κεφάλαια χρειάζονται.
Οι 2 μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν πάνω από 6  δις ευρώ.
Σημειώνεται όμως ότι επειδή η Pimco δεν έχει την τεχνογνωσία τύπου Blackrock στην αξιολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων ίσως υπάρξουν καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα.
Η έκθεση της Pimco αναμένεται τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου και ίσως υπάρξουν καθυστερήσεις.
Όσο καθυστερεί η έκθεση της Pimco για τις τράπεζες θα καθυστερεί και η υπογραφή του μνημονίου.

Τα αξιόγραφα

Μια λύση που έχει προταθεί ώστε διευθετηθεί το μείζον θέμα των αξιογράφων είναι να μετατραπούν σε μετοχές με τιμή μετατροπής που θα εμπεριέχει μεγάλο discount επί της τιμής έκδοσης.
Με βάση πληροφορίες αυτό φαίνεται να είναι το βασικό σενάριο καθώς εξετάζονται και άλλα εναλλακτικά σενάρια για τα αξιόγραφα.
Η τράπεζα Κύπρου π.χ. είχε εκδώσει αξιόγραφα κεφαλαίου πριν ένα χρόνο με στόχο να επαναγοράσει παλαιότερες εκδώσεις και να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Ωστόσο η τιμή μετατροπής των αξιογράφων κεφαλαίου ήταν 3,30 ευρώ ονομαστικής αξίας 1 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι αρχικές τιμές παλαιότερων εκδόσεων ήταν 9,5 και εν συνεχεία 5,5 ευρώ.
Τα μετατρέψιμα αξιόγραφα έφεραν επιτόκιο 6,5% έως το 2016.
Όπως αναφέρεται στις εκδόσεις αξιογράφων, όταν επισυμβεί οποιαδήποτε γεγονός έκτακτης ανάγκης κεφαλαίου ή γεγονός βιωσιμότητας τα μετατρέψιμα αξιόγραφα θα μετατρέπονται σε κοινές μετοχές.
Στην Κύπρου, υφίσταται τέτοιο γεγονός έκτακτης ανάγκης contingency event και ως εκ τούτου εξετάζεται τα αξιόγραφα να μετατραπούν σε μετοχές αλλά το βασικό ερώτημα είναι σε ποια τιμή.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η τρέχουσα τιμή στο χρηματιστήριο είναι στα 0,3250 ευρώ και η τιμή μετατροπής έχει οριστεί πολύ υψηλότερα.
Μια τέτοια εξέλιξη είναι προφανές ότι δημιουργεί τεράστιας σημασίας ζητήματα οικονομικής και όχι μόνο υφής.
Έτσι λοιπόν εξετάζεται να υπάρξει ένα discount επί της αρχικής τιμής μετατροπής.
Πόσο θα είναι αυτό το discount; Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι μικρό αλλά ρεαλιστικά πρέπει να είναι μεγάλο.
Ως εκ τούτου μια λογική λύση που επεξεργάζονται οι κυπριακές τράπεζες σε συνεργασία με την Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα είναι να μετατρέψουν τα αξιόγραφα σε μετοχές τραπεζών με discount επί των τιμών μετατροπής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης