Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σοβαροί τριγμοί στην κυβέρνηση συνασπισμού – Εικόνα διάλυσης στο ΠΑΣΟΚ – Μετά τις 6 διαγραφές, ανεξαρτητοποιείται και ο Μ.Ανδρουλάκης – Λύση μέσω ανασχηματισμού αναζητά ο Σαμαράς

tags :
Σοβαροί τριγμοί στην κυβέρνηση συνασπισμού – Εικόνα διάλυσης στο ΠΑΣΟΚ – Μετά τις 6 διαγραφές, ανεξαρτητοποιείται και ο Μ.Ανδρουλάκης – Λύση μέσω ανασχηματισμού αναζητά ο Σαμαράς
Σημαντικές πολιτικές διεργασίες αναμένονται την επόμενη ημέρα της – έστω και οριακής – ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα νέα μέτρα λιτότητας, τη στιγμή που εν αμφιβόλω τίθεται ακόμα και η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.

Τα 153 «ναι» στο πολυνομοσχέδιο, αριθμός χαμηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις, θέτουν σοβαρά ερωτήματα για τη «βιωσιμότητα» και τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος φυλλοροεί ιδιαίτερα ύστερα από τις επτά διαγραφές βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, οι οποίοι ψήφισαν είτε «όχι» είτε «παρών» στο πολυνομοσχέδιο.
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει εικόνα διάλυσης, καθώς πέρα από την απόφαση του προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου να διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα έξι βουλευτές (ανάμεσα τους και τον Κώστα Σκανδαλίδη), σήμερα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ανεξαρτητοποιείται, διαμηνύοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, το ΠΑΣΟΚ διαθέτει στη Βουλή μόλις 26 βουλευτές, την ίδια στιγμή που ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μέλος του πολιτικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ ζητά την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση διότι όπως υποστηρίζει «το κόμμα της προόδου δεν μπορεί να ταυτίζεται με την παράταξη της υποτέλειας και με τα εν Ελλάδι καλά παιδιά των δανειστών». Ωστόσο, την κρισιμότητα των στιγμών για το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει η επιστολή που απέστειλε στον κ.Βενιζέλο ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ζητά άμεσα τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αποτιμηθεί η τετράμηνη πορεία του κόμματος μέσα στην κυβέρνηση συνασπισμού. «Η κρίση που βιώνει η δημοκρατική παράταξη δεν αντιμετωπίζεται με κυβερνητικούς χειρισμούς, κυβερνητικά ανταλλάγματα και τακτικισμούς. Όλοι συμφωνούμε πως είναι πολύ βαθύτερη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Λοβέρδος, αναφερόμενος εμμέσως στο ενδεχόμενο μεγαλύτερης συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό σχήμα.
Μείζον πολιτικό θέμα όμως έχει δημιουργηθεί και στον έτερο εταίρο της κυβέρνησης, τη Δημοκρατική Αριστερά, λόγω της «περιφρόνησης» των Οδυσσέα Βουδούρη και Π.Μουτσινά στην κομματική γραμμή ψήφισης «παρών» στην ψηφοφορία, δεδομένου ότι καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο. Η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία έχει διαβεβαιώσει ότι δεν σκοπεύει να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς αν αυτός καταρρεύσει, θα ακολουθήσει το χάος, έχει καταστήσει σαφές ότι  θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό κατά την κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής.
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναζητά λεπτές ισορροπίες. Ήδη εξετάζει τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει προκειμένου να δώσει ζωτικό χώρο στην κυβέρνηση, η οποία μάλιστα πλέον καλείται να περάσει στο δύσκολο κομμάτι, αυτό δηλαδή της υλοποίησης των μέτρων που ψήφισε η Βουλή. Βάσει όλων των ενδείξεων, άμεση προτεραιότητα αποτελεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα βασίζεται στη μεγαλύτερη συμμετοχή των κυβερνητικών εταίρων στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης