Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Θα ψηφιστούν τα μέτρα – Αργά το βράδυ ξεκινά η ψηφοφορία – Δεδομένες οι 127 θετικές ψήφοι της ΝΔ – Στηρίζει το ΠΑΣΟΚ – «Παρών» θα ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ – Ποιοι βουλευτές θα πάνε κόντρα στην κομματική γραμμή

Θα ψηφιστούν τα μέτρα  – Αργά το βράδυ ξεκινά η ψηφοφορία  – Δεδομένες οι 127 θετικές ψήφοι της ΝΔ – Στηρίζει το ΠΑΣΟΚ  – «Παρών» θα ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ – Ποιοι βουλευτές θα πάνε κόντρα στην κομματική γραμμή
Ως «μητέρα» των μαχών χαρακτηρίζεται η σημερινή  ψηφοφορία για την κυβέρνηση στη Βουλή, με τα νέα επώδυνα μέτρα, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει αργά το βράδυ.
Ωστόσο με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων τα μέτρα θα ψηφιστούν έστω και με την απουσία της ΔΗΜΑΡ.
Χθες, μετά από 11 ώρες συνεδρίασης, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Το πακέτο των μέτρων εισάγεται σήμερα, στις 10 το πρωί, στην Ολομέλεια όπου η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφισή του.
Δεδομένες θεωρούνται οι 127 θετικές ψήφοι των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που δηλώνουν ότι οι αποφάσεις είναι δύσκολες, αλλά αναγκαίες. Από την Ιπποκράτους υπάρχει η γραμμή στήριξης των μέτρων, ενώ στη Δημοκρατική Αριστερά η κεντρική απόφαση είναι «παρών» στο νομοσχέδιο των μέτρων και «ναι» στον προϋπολογισμό.
Κάθετη είναι η διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητων Ελλήνων και Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ από τη Χρυσή Αυγή δηλώνουν πως, αν το νομοσχέδιο δεν ερχόταν σε ένα άρθρο, ίσως σε κάποιες διατάξεις να συμφωνούσαν.
Από το ΠΑΣΟΚ, οι M.Κασσής και Θ.Παραστατίδης, φέρονται αποφασισμένοι να καταψηφίσουν τα μέτρα.
Και στη ΔΗΜΑΡ υπάρχουν βουλευτές που θα μπορούσαν να αποκλίνουν από την κεντρική θέση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη. Υπέρ μιας θετικής ψήφου θα μπορούσαν να αποφασίσουν τελικά οι κ.κ. Ψαριανός και Οικονόμου, ενώ οι κύριοι Βουδούρης και Μουτσινάς μπορεί να επιμείνουν στη θέση τους για διπλό «όχι».
Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να του καταθέσει προτάσεις για βελτιώσεις του Μνημονίου.
Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τους κ.κ. Γ. Μανιάτη, Φ. Σαχινίδη, Γ. Κουτρουμάνη, Π. Κουκουλόπουλο και Χ. Πρωτόπαπα.
Όπως ήδη ανέφερε  το bankingnews.gr,  το ΠΑΣΟΚ ζητά 5 αλλαγές:
- Μεταβατικότητα στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης
- Να παραμείνουν οι εξαιρέσεις για τους αναπήρους
- Να υπάρξουν βελτιώσεις για τις περικοπές στο εφάπαξ
- Η ρύθμιση για το ΕΚΑΣ να αφορά τους "νεους" συνταξιουχους
- Να υπάρξουν βελτιώσεις στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης
Το πολυνομοσχέδιο θα εφαρμοστεί άμεσα, διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για το πακέτο των μέτρων.
Όπως τόνισε ο υπουργός, το ν/σ περιλαμβάνει μέτρα απαραίτητα για την εκταμίευση της δόσης  και την αποφυγή της  χρεοκοπίας.
Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, να εγκρίνουν την διαδικασία του κατεπείγοντος λέγοντας «το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. Με απλά λόγια η άμεση εκταμίευση δόσης είναι απαραίτητη για την αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας. Όλα κινούνται σε ασφυκτικό πλαίσιο. Αυτό δεν σημαίνει παράκαμψη κοινοβουλευτικών διαδικασιών».
.

Ραντεβού των συνδικάτων στις 17.00 στο Σύνταγμα

Σε απεργιακό κλοιό παραμένει για δεύτερη μέρα σήμερα η χώρα, λόγω της 48ωρης πανεργατικής απεργίας που οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά του πολυνομοσχεδίου, που κορυφώνεται με συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 17:00 στο Σύνταγμα.
Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, τα θεραπευτήρια και το ΕΚΑΒ, ενώ κλειστά είναι σήμερα τα φαρμακεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης