Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται υπό διάλυση – Πως από το 48% και την παντοδυναμία κινδυνεύει να μην μπει στη Βουλή στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση – Οι αιτίες της κατάρρευσης

tags :
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται υπό διάλυση – Πως από το 48% και την παντοδυναμία κινδυνεύει να μην μπει στη Βουλή στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση – Οι αιτίες της κατάρρευσης
Μπορεί η κυβέρνηση να βγαίνει λαβωμένη από την ιστορία με το πακέτο των μέτρων, ωστόσο ο μεγάλος χαμένος όλων των τελευταίων εξελίξεων φαίνεται ότι είναι το ΠΑΣΟΚ. Πλέον ο κομματικός μηχανισμός που ηγείτο επί τρεις δεκαετίες των κυβερνήσεων είναι πραγματικά «νεκρός».
Ουσιαστικά εδώ και χρόνια, με τις συνεχόμενες μεταλλάξεις του το ΠΑΣΟΚ, από κόμμα που είχε εκφράσει κάποτε τους «μη προνομιούχους», κατέληξε να εκφράζει φαινόμενα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Μάλιστα, μετά την κορύφωση του 2009 όταν και έλαβε το 48% των ψήφων, η κατάρρευση ήταν ραγδαία. Πλέον οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν τη δυσκολία ακόμη και να εκλεχθεί στην ελληνική Βουλή, δηλαδή να λάβει το ελάχιστο όριο του 3%.
Η ραγδαία κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ ήταν αποτέλεσμα όχι μόνο της πολιτικής που ασκήθηκε την τελευταία 3ετία, κατά την οποία μάλιστα απέφευγε τεχνηέντως και απροκάλυπτα τις δύσκολες αποφάσεις που είχε ανάγκη ο τόπος, αλλά η μεγάλη σε έκταση διαφθορά που επικράτησε στο κόμμα.
Επί χρόνια η συγκάλυψη σκανδάλων ήταν απροκάλυπτη. Ο παράνομος πλουτισμός στελεχών ή προσκείμενων παραγόντων έγινε κόκκινο πανί για τους δοκιμαζόμενους φορολογούμενους, ενώ η ατιμωρησία μετατράπηκε σε ευρωπαϊκό ανέκδοτο. Η αδυναμία της πάταξης της φοροδιαφυγής και η ανακολουθία μεταξύ του νόμιμου και του ηθικού εμπότισε τις συνειδήσεις ακόμη και των πιο πιστών φίλων του κόμματος.
Φτάνοντας στο σήμερα, επιβεβαιώνεται το παραδοσιακό τέλος μιας «κομματικής αυτοκρατορίας». Μεγάλα στελέχη, τα οποία έχουν αυτομολήσει προς διάφορες κατευθύνσεις, αλληλοκατηγορούνται και αλληλοενταφιάζονται.
Μάλιστα, η κατάσταση πανικού που βρίσκεται το εσωτερικό του κόμματος φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο στην τελευταία ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις. Δεν υπήρχε καμία κομματική γραμμή και ο κάθε βουλευτής ψήφισε ανάλογα με τα συμφέροντα της συντεχνίας που τον στηρίζει. Ο πρόεδρος του κόμματος ούτε καν εμφανίστηκε για να δώσει τον τόνο της στάσης, και οι ψίθυροι για την κρίσιμη ψηφοφορία των μέτρων φούντωναν.
Μετά την επίμαχη ψηφοφορία, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Ο Βενιζέλος αντέδρασε βλέποντας τα συνομωσιολογικά φαντάσματα  να επιδιώκουν τη διάλυση του κόμματος του, μόλις πέντε μήνες αφού πήρε το πολυπόθητο δαχτυλίδι, και φαίνεται αδύναμος να ελέγξει τις δηλώσεις και τις κινήσεις που δυναμιτίζουν τις διαλυτικές κινήσεις.
Ο Χρυσοχοΐδης, άλλοτε κραταιός  στη διαχείριση της ασφάλειας των πολιτών, αναζητά σανίδα σωτηρίας, παραδεχόμενος τη διάλυση του κόμματος του, ενώ ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδης, καταγγέλλει όλες τις ραδιουργίες της ομάδας των εκσυγχρονιστών κατά του Γ. Παπανδρέου. «Οι πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστές αφού έκαναν το κίνημα κατά του Παπανδρέου το 2007, πλαισίωσαν τον Βενιζέλο μέχρι να ρίξει τον Παπανδρέου αλλά τον εγκατέλειψαν μόλις το κατάφερε. Τους είχε κάνει τη δουλειά. Σήμερα ο Σημίτης μετά από πολύ-πολύ καιρό πήγε στη Βουλή. Και εμείς είμαστε εδώ και τραβάμε τα ... πάθη μας». Η παράγραφος αυτή της καταγγελίας του Ξυνίδη είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του δεύτερου εταίρου της κυβέρνησης.

Κείμενο - κόλαφο για το ΠΑΣΟΚ δημοσίευσε ο πρώην Γραμματέας Σ. Ξυνίδης - Βενιζέλος και Λοβέρδος συμμάχησαν να ρίξουν τον Παπανδρέου αλλά μετά... μάλωσαν

Για όλους και για όλα στο ΠΑΣΟΚ μιλά ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, σύμφωνα με ένα κείμενο που δημοσίευσε στο προσωπικό του blog.

Αναλυτικά:

«Ο Βενιζέλος ήθελε να γίνει αρχηγός και αφού δεν τα κατάφερε στα ίσια υπονόμευσε τον Παπανδρέου.
Ο Λοβέρδος ήθελε και αυτός να γίνει αρχηγός και το είπε, θυμώνοντας τον Βενιζέλο, αλλά στο τέλος αγκαλιάστηκαν με τον Βενιζέλο, προκειμένου να τελειώνουν με τον Παπανδρέου.Στη συνέχεια και όταν έριξαν τον Παπανδρέου, έγινε πολέμιος του Βενιζέλου και όταν είδε ότι δεν τον έπαιρνε, αποφάσισε να κάνει δικό του κόμμα (αλλά δεν το λέει ακόμη για να μην τον πουν προδότη και χρεωθεί τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ).
Ο Χρυσοχοΐδης ήθελε να γίνει αρχηγός, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι έπρεπε να αγκαλιαστεί με τον Λοβέρδο, που τα είχε βάλει με τον Βενιζέλο και να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Oταν είδε ότι αγκαλιάστηκε ο Λοβέρδος με τον Βενιζέλο (και αφού είπε μερικές χαζομάρες), αποφάσισε να αγκαλιαστεί και αυτός με τον Βενιζέλο, προκειμένου να τελειώνουν με τον Παπανδρέου και σε αντάλλαγμα ο Βενιζέλος τον έκανε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, αλλά ποτέ δεν πήγε στη βουλή να κάνει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, γιατί είχε αποφασίσει ότι δεν μπορεί ο Βενιζέλος αλλά δεν ήθελε να πάει και με τον Λοβέρδο και είχε αρχίσει να πιστεύσει ότι ίσως ο Σαμαράς να μην ήταν τόσο κακή περίπτωση ενόψει σύγκρουσης με αντιμνημονιακό λαϊκισμό.
Ο Σκανδαλίδης, πιο πονηρός από όλους, αφού ξέχασε τις αριστερές του ανησυχίες που εκφραζόταν στη Bουλή για ψύλλου πήδημα και την αποστροφή του για τον Παπανδρέου από τη στιγμή που έγινε υπουργός, το έπαιζε παραίνεση προς όλους, έγραφε βιβλία, συνέχισε τα καθημερινά σουαρέ με τους μεγαλοπαράγοντες του ΔΟΛ και την κατάλληλη στιγμή άδειασε τον Παπανδρέου και το έπαιξε συνεταίρος του Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ. Μέχρι να ψιλοστραβοπατήσει ο Βενιζέλος οπότε και οι πλασαρισμένοι σε κομβικά πόστα άνθρωποί του έγιναν οι δεσμοφύλακες του Βενιζέλου.Βεβαίως τώρα θέλει να γίνει αρχηγός. Aλλωστε το είχε πει και το 2007 ότι δεν του αρέσουν τα δίπολα. Θέλει να είναι ή σε τριπλέτα ή μόνος του.Οι πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστές αφού έκαναν το κίνημα κατά του Παπανδρέου το 2007, πλαισίωσαν τον Βενιζέλο μέχρι να ρίξει τον Παπανδρέου αλλά τον εγκατέλειψαν μόλις το κατάφερε. Τους είχε κάνει τη δουλειά. Σήμερα ο Σημίτης μετά από πολύ-πολύ καιρό πήγε στη Βουλή. Και εμείς είμαστε εδώ και τραβάμε τα ... πάθη μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης