Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Θέση για το ελληνικό ζήτημα παίρνουν ΔΝΤ και Βρυξέλλες - Yπάρχουν εκκρεμή ζητήματα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα - Θρίλερ με την επιμήκυνση -Την εξασφαλίσαμε, δηλώνει ο Στουρνάρας, διαψεύδει ο Seibert, ενώ ο Schaeuble απλά δεν το επιβεβαιώνει

tags :
Θέση για το ελληνικό ζήτημα παίρνουν ΔΝΤ και Βρυξέλλες - Yπάρχουν εκκρεμή ζητήματα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα - Θρίλερ με την επιμήκυνση -Την εξασφαλίσαμε, δηλώνει ο Στουρνάρας, διαψεύδει ο Seibert, ενώ ο Schaeuble απλά δεν το επιβεβαιώνει
(upd5)Σημαντική πρόοδο στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας διαπιστώνουν τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και οι Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο ωστόσο για ορισμένες εκκρεμότητες που απομένουν να επιλυθούν.
Ωστόσο, θρίλερ τείνει να καταστεί το μείζον θέμα της 2ετούς παράτασης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, εν μέσω μπαράζ δηλώσεων και διαψεύσεων....
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή, δήλωσε πως η Ελλάδα εξασφάλισε την επιμήκυνση, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, St. Seibert τον διαψεύδει, ενώ λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble, σημειώνει πως δεν... μπορεί να επιβεβαιώσει την εν λόγω πληροφορία...
Θέση για το ελληνικό ζήτημα πήραν και οι Βρυξέλλες, αλλά και το ΔΝΤ.
Εκπρόσωπος της ΕΕ δηλώνει πως είναι πολύ σημαντική η πρόοδος που έχει συντελεστεί μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας, ενώ, όπως διαμηνύει ο αξιωματούχος, απομένουν μόνο ορισμένες, μικρές εκρεμμότητες που πρέπει να επιλυθούν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΔΝΤ που διαπιστώνει επίσης πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.
Δεν υπάρχει καμία βάση στις πληροφορίες για χορήγηση παράτασης στο ελληνικό πρόγραμμα, δηλώνει ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, St. Seibert. "Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω...", σχολιάζει ο Schaeuble.
Η Ελλάδα εξασφάλισε τη 2ετή παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής της προσαρμογής, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, από το βήμα της Βουλής.
"Σήμερα εξασφαλίσαμε την επιμήκυνση", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Η Ελλάδα κέρδισε παράταση κατά 2 έτη για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η Ελλάδα από εδώ και στο εξής θα επιδιώξει μείωση των επιτοκίων των δανείων που λαμβάνει καθώς και επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων.
Η έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι σχεδόν έτοιμη, ανέφερε επίσης ο υπουργός Οικονομικών, για να συμπληρώσει πως η τρόικα δεν ενστερνίζεται την άποψη για δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την Ελλάδα.
Παράλληλα ο υπουργός διεμήνυσε πως η τρόικα έχει ήδη σημειώσει υποχωρήσεις σε δύο κρίσιμα ζητήματα αναφορικά με τα εργασιακά.
Με όχημα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η Ελλάδα θα συνεχίσει στην κατεύθυνση μείωσης του χρέους της με στόχο τη σταδιακή επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, εξηγεί ο υπουργός.
Οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα επιβεβαιώνουν το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής Sueddeutsche Zeitung.
Όπως ανέφερε από χθες το www.bankingnews.gr, ειλημμένη απόφαση χαρακτηρίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, τη διετή παράταση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής η γερμανική Sueddeutsche Zeitung.
Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα. Πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της Τρόικας πριν αποφασίσουμε για το ελληνικό πρόγραμμα, διαμηνύουν οι Γερμανοί.
Όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα, τα κράτη μέλη κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να δώσουν στην Ελλάδα παράταση δύο ετών - μέχρι το 2016 - προκειμένου η χώρα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ήτοι να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3%.
Η Ελλάδα θα λάβει περισσότερο χρόνο και για την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, σημειώνει επίσης η γερμανική εφημερίδα.
Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ήσυχη όσον αφορά στην εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η Ελλάδα θα λάβει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, σχολιάζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Ωστόσο, κατά το δημοσίευμα, αυτό που παραμένει ασαφές ακόμη, είναι το εξής: Από που θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ύψους 15-18 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από τη διετή παράταση του Μνημονίου.

(Πρώτη ενημέρωση 14:34)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης