Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Pimco: Το PSI είναι ένα ακόμη βήμα προς την ολοκληρωτική και άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας - Δεν λύθηκαν τα προβλήματα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας

Pimco: Το PSI είναι ένα ακόμη βήμα προς την ολοκληρωτική και άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας - Δεν λύθηκαν τα προβλήματα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας
Η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το PSI, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμη βήμα πιο κοντά προς την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτο αναφέρει ο Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της Pacific Investment Management, επισημαίνοντας ότι ακόμη και με το πακέτο των 130 δισ. ευρώ η κατάσταση στη χώρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμη.
Πιο συγκεκριμένα, ο El-Erian αναφέρει ότι ακόμη και αν επρόκειτο να εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις και οι περικοπές, είναι "εξαιρετικά απίθανο" η χώρα να θέσει υπό έλεγχο το βιώσιμο χρέος, το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Ήδη έχουν στερηθεί σημαντικά κεφάλαια από τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Οι αγορές ήδη έχουν αρχίσει να αποτιμούν αυτό το ενδεχόμενο. Δηλαδή η Ελλάδα να προχωρήσει σε μία ακόμη αναδιάρθρωση του χρέους της, η οποία θα είναι πιο άτακτη από την προηγούμενη, καθώς θα περιλαμβάνει περισσότερο τον κίνδυνο της εξόδου από το ευρώ.
Όπως υποστηρίζει η συμφωνία για την Ελλάδα αποτελεί τη σημαντικότερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, όμως «βοηθάει μόνο εν μέρει την ελληνική οικονομία να ξεπεράσει τα θεμελιώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει», τα οποία αφορούν το τεράστιο χρέος και τη μηδαμινή ανάπτυξη.
Όπως τονίζει, «η συμφωνία δίνει απλά λίγο περισσότερο χρόνο για να επανέλθει δριμύτερο το ελληνικό δράμα» σε όλο του το μεγαλείο. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να «χτίσουν» πιο ισχυρά τείχη προστασίας για να προστατεύσουν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και να ενισχύσουν τον τραπεζικό κλάδο. Για του επενδυτές αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειώσουν την έκθεσή τους όχι μόνο στο ελληνικό χρέος, αλλά και στην πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Για τους Ευρωπαίους μία τέτοια προοπτική σημαίνει μια επείγουσα κινητοποίηση για τη δημιουργία προγραμμάτων βελτίωσης της φορολογικής και δημοσιονομικής ολοκλήρωσης, καταλήγει ότι ο El-Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης