Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Χάνεται ο έλεγχος στα ομόλογα στις 430 μονάδες βάσης το spread - Κατακρημνίζεται το ΧΑ

Χάνεται ο έλεγχος στα ομόλογα στις 430 μονάδες βάσης το spread - Κατακρημνίζεται το ΧΑ
Χάνεται ο έλεγχος στην αγορά ομολόγων με το spread να βρίσκεται στις 422 μονάδες βάσης , το ΧΑ και οι τράπεζες να κατακρημνίζονται , τα δημοσιεύματα για την χρεοκοπία της Ελλάδος να πληθαίνουν. Ταυτόχρονα οι τράπεζες όπως η Citigroup πουλώντας με μαζικότητα ελληνικά ομόλογα συνέβαλλε στην εκτόξευση του spread και ταυτόχρονα παρέσυρε και άλλους επενδυτές να πωλήσουν θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα.
Τι πραγματικά συνέβη όμως;
Με βάση διασταυρωμένες πληροφορίες η Citigroup είχε εντολές πελατών της κυρίως ασφαλιστικών ταμείων pension funds από τις ΗΠΑ τα οποία είχαν θέσει συγκεκριμένα σημεία stop losses.
Η διατήρηση του spread τις προηγούμενες ημέρες πάνω από τα 350 μονάδες βάσης είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτικές επιτροπές των πελατών της Citigroup να πάρουν την δύσκολη απόφαση καθώς καταγράφουν τεράστιες ζημίες να πωλήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα.
Μέσω της Citigroup ίσως να πωλήθηκαν μεταξύ 350-450 εκατ ευρώ κατ’ εκτίμηση αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Citigroup πούλησε και ομόλογα που κατείχε στα χαρτοφυλάκια της.
Όμως γιατί προκλήθηκε πανικός;
Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες συνέβη ένα αξιοσημείωτο γεγονός που προκάλεσε την πλήρη κινητοποίηση του ελληνικού δημοσίου, κοινώς πανικοβλήθηκαν.
Διαπίστωσαν ότι πουλάνε ελληνικά ομόλογα και μακροπρόθεσμοι επενδυτές αυτοί που υπό άλλες συνθήκες δεν επηρεάζονται από τους short.
Όταν το ελληνικό κράτος διαπίστωσε ότι πουλάνε ομόλογα μακροπρόθεσμοι επενδυτές απλά υπήρξε μια μεγάλη κινητοποίηση ώστε να αναστραφεί η κατάσταση.
Δεν είναι σαφές αν οι θέσεις που θα ρευστοποιηθούν μέσω Citigroup έχουν ολοκληρωθεί ή θα ολοκληρωθούν.
Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι πάνω από τις 400 μονάδες βάσης spread μόνο stop losses θα ρευστοποιούνται και η μαζικότητα των πωλήσεων θα αυξηθεί αν το spread οδηγηθεί προς τις 450 μονάδες βάσης ενώ στις 500 μονάδες βάσης η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης