Τελευταία Νέα
Ελλάδα

BoA-Merrill Lynch: Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί αν μείνει στην τροχιά της δημοσιονομικής εξυγίανσης

BoA-Merrill Lynch: Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί αν μείνει στην τροχιά της δημοσιονομικής εξυγίανσης

Το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει τελείωσει, τονίζει η Bank of America- Merrill Lynch σε έκθεσή της για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Σύμφωνα με τον οίκο, πάντως, η χώρα μπορεί να μείνει στην τροχιά της εξυγίανσης με την εφαρμογή και νέων μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν βιώσιμη τη δημοσιονομική της κατάσταση. Επιπλέον, φαίνεται ότι η Ευρώπη κατόρθωσε να περιορίσει τον κίνδυνο δημοσιονομικής μόλυνσης παρέχοντας ένα δίκτυ ασφαλείας για την Ελλάδα μέσω των αποφάσεων που λήφθησαν στη Σύνοδο κορυφής.

 

 

 

Επίσης ο οίκος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποδειχθεί για την Ευρωζώνη μια ευλογία μεταμφιεσμένη καθώς οι αγορές ομολόγων αναγκάζουν με αφορμή την Ελλάδα την Ε.Ε. να προχωρήσει στις απαιτούμενες δομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης αυξάνονται οι μηχανισμοί επιτήρησης έτσι ώστε να απομακρύνεται η πιθανότητα επανάληψης της κρίσης. Τέλος, με αφορμή την Ελλάδα η Ευρωζώνη αποκτά προβάδισμα στους μηχανισμούς δημοσιονομικής προσαρμογής που κι άλλες χώρες του Δυτικού κόσμου θα χρειαστεί να δημιουργήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αναφορικά με το κατά πόσο είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα  η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας ο οίκος θεωρεί ότι δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα σε αυτή την ερώτηση. Θεωρεί πάντως ότι προς το τέλος του 2010 η αναλογία ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ θα πλησιάζει το 130%. Αν το ονομαστικό ελληνικό ΑΕΠ καταφέρει να αυξάνεται έστω και με μικρότερους ρυθμούς σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία και να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα καταφέρει να σταθεροποιήσει το επίπεδο του χρέους. Έτσι, θεωρεί ότι αν καταφέρει να έχει πλεόνασμα το 2012 και διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, τότε θα μπορέσει εις το εξής να σταθεροποιήσει οριακά το επίπεδο του χρέους το 2012 και να αρχίσει να το μειώνει από το 2013.

Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα μετά τα μέτρα που επέβαλε, σύμφωνα με την ML, είναι να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, να συνεχίσει να μάχεται την φοροδιαφυγή και να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης. Κι ενώ πιστεύει ότι οι αγορές ομολόγων θα παραμείνουν ρευστές και απρόβλεπτες, η Ελλάδα έχει σηκώσει το μεγαλυτερο φορτίο και θεωρεί ότι τα spreads μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων θα μειωθούν τελικά.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης