Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η βαθμολογία του δισεκατομμυριούχου Druckenmiller για Biden, Trump, Fed και η σκληρή αλήθεια για την οικονομία

Η βαθμολογία του δισεκατομμυριούχου Druckenmiller για Biden, Trump, Fed και η σκληρή αλήθεια για την οικονομία
Η Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ) απλώς ξοδεύει και ξοδεύει, ανέφερε ο Stanley Druckenmiller
Εν μέσω δημοσιογραφικής θάλασσας που βρίθει ανόητων τίτλων, ο δισεκατομμυριούχος και θρύλος της Wall Street, Stanley Druckenmiller, έμελλε να ρίξει κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNBC μία από τις μεγαλύτερες –ειδησεογραφικά τουλάχιστον– βόμβες.
Και από τα βέλη του δεν γλίτωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.
«Biden, αν ήσουν φοιτητής μου, θα σου έβαζα Γ… Έκαναν λάθος διάγνωση σε σχέση με την πανδημία Covid 19: Νόμισαν πως η οικονομία θα περιπέσει σε ύφεση.
Το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να ενεργεί σαν να βρισκόμαστε σε ύφεση.
Ξόδεψαν, ξόδεψαν και ξόδεψαν, και ο νέος φόβος μου τώρα είναι ότι οι δαπάνες και τα επιτόκια που θα προκύψουν για το χρέος που δημιουργήθηκε θα παραγκωνίσουν μέρος της καινοτομίας που θα είχε υπάρξει διαφορετικά…
Η Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ) απλώς δαπανά και δαπανά.
Αυτό νομίζω ότι είναι ανόητο πολιτικά, γιατί προκαλεί πληθωρισμό και δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα για να καταλάβεις ότι ο μέσος Αμερικανός πληγώνεται από τον πληθωρισμό».
Επιπλέον, ένας από τους λόγους που ο Λευκός Οίκος πρέπει να ξεφύγει από αυτή τη δημοσιονομική υπερβολή δεν είναι μόνο ότι «οι ΗΠΑ είναι οι ΗΠΑ», αλλά μάλλον ότι οι αγορές επαγρυπνούν.
«Ποιο είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε σύγκριση με οικονομικούς κύκλους κατά τη διάρκεια των οποίων η ανεργία ήταν κάτω από το 4%;» διερωτήθηκε.
Προοπτική

Σε ό,τι αφορά το 2024, ο Druckenmiller δήλωσε: «Τώρα, επί Biden, ανησυχώ περισσότερο για την πιθανότητα να υπάρξει στασιμοπληθωρισμός, λόγω όλων αυτών των κόλπων που χρησιμοποιεί η Yellen για να χειραγωγήσει την καμπύλη αποδόσεων.
Φοβάμαι, επίσης, τη ρύθμιση και οτιδήποτε άλλο εμποδίζει την παραγωγικότητα».
Από την άλλη, ο δισεκατομμυριούχος δεν είχε να πει πολλά για τον υποψήφιο πρόεδρο Donald Trump, σημειώνοντας ωστόσο πως επί προεδρίας του ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, δεδομένης της τάσης των ΗΠΑ να παρεμβαίνουν.
Ως εκ τούτου, «είμαι βασικά ένας τύπος χωρίς πολιτική επιλογή.
Εγώ είμαι οπαδός παλαιών πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούσε ο Reagan.
Είμαι υπέρ των ελεύθερων αγορών, της μετανάστευσης, των Ρεπουμπλικανών και κατά των δασμών».
Η αλήθεια είναι η σημερινή εποχή δεν έχει καμία σχέση με τη δεκαετία του 1980, και δεν είναι λίγοι οι Αμερικανοί που θέλουν… την οικονομική τους πολιτική πίσω, προφέροντας ταυτόχρονα με αγανάκτηση τη λέξε γ@@@το.
Αυτό το γεγονός μόλις υπογραμμίστηκε από τους τελευταίους περιορισμούς των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις τσιπ στη Huawei, την απόφαση εκποίησης της TikTok και πολλές άλλες περιπτώσεις.

Περί Fed…

Σε ό,τι αφορά τη Fed, ο Druckenmiller ήταν διστακτικός. Και παλαιότερα και τώρα δεν «βλέπει»… pivot, δηλαδή στροφή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ επί το χαλαρότερον – σε αντίθεση με τις αγορές που προεξοφλούσαν μειώσεις, σαν να μην είχε αλλάξει ο κόσμος.
«Μου φάνηκε ότι η Fed ήταν σε τέλεια θέση.
Ο πληθωρισμός έπεφτε, οι οικονομικές συνθήκες ψυχραίνονταν.
Άρα, αυτό που έχουμε τώρα είναι στασιμοπληθωριστικό.
Αυτό που μπορεί να έχουμε στη συνέχεια είναι πληθωριστικό.
Και η πολιτική της χρονομηχανής που κάποιοι θέλουν να δουν είναι παραπλανητική».

Τεχνητή νοημοσύνη

Για την τεχνητή νοημοσύνη ο Druckenmiller είπε πως μπορεί να είναι λίγο φούσκα τώρα, αλλά υποτιμημένη μακροπρόθεσμα.
«Πραγματικά περικόψαμε πολλές θέσεις στην Τεχνολογία στα τέλη Μαρτίου», είπε, σημειώνοντας: «Χρειάζομαι απλώς ένα διάλειμμα. Είχαμε μια κολασμένη πορεία».
Τον περασμένο χρόνο, ο Druckenmiller είχε έκθεση σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως η Microsoft και η Alphabet.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης