Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

HSBC: Η Ελλάδα θα ταλαιπωρήσει την Ευρωζώνη και το 2013 - Αργεί η επίλυση της κρίσης - Αλλά σταδιακά το κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο - Έρχεται άνοδος των ευρωπαϊκών αγορών - Ψάρεμα σε τρικυμιώδη θάλασσα, η παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος

HSBC: Η Ελλάδα θα ταλαιπωρήσει την Ευρωζώνη και το 2013 - Αργεί η επίλυση της κρίσης  - Αλλά σταδιακά το κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο - Έρχεται άνοδος των ευρωπαϊκών αγορών - Ψάρεμα σε τρικυμιώδη θάλασσα, η παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος
Το ελληνικό πρόβλημα θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί την Ευρωζώνη και το επόμενο έτος, 2013, εκτιμά στην τελευταία 78σέλιδη έκθεσή της με τίτλο "Global equities in 2013 - Fishing in choppy seas" (Οι διεθνείς αγορές το 2013 - Ψαρεύοντας σε τρικυμιώδεις θάλασσες) η HSBC.
Στην εν λόγω έκθεση, την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η HSBC προειδοποιεί πως η Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη πλήρως επιλύσει τα προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας, ενώ εκτιμά πως και η πρόοδος στις πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις - όπως η σύσταση μιας πραγματικής δημοσιονομικής ένωσης - θα είναι αργή τους προσεχείς μήνες.
Ωστόσο ο οίκος δηλώνει overweight για τις ευρωπαϊκές μετοχές για το ερχόμενο διάστημα, καθώς παρά το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη βάλει φρένο στην κρίση χρέους, το κλίμα αναμένεται να βελτιωθεί σταδιακά, εξέλιξη η οποία με τη σειρά της θα δώσει ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Σύμφωνα με την HSBC, το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ - αν και ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή επισήμως - θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη διάρκεια των ερχόμενων τριμήνων στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα.
"Μπορεί ακόμη το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων να μην έχει τεθεί σε εφαρμογή, αλλά η ανακοίνωσή του και μόνο συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη σταθεροποίηση των συνθηκών της αγοράς", σχολιάζει ο οίκος για να συμπληρώσει πως "αναμένονται ακόμη πιο θετικές εξελίξεις από το μέτωπο αυτό, αμέσως μόλις η Ισπανία καταθέσει επίσημο αίτημα για ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ". Μάλιστα η HSBC, τοποθετεί το ισπανικό αίτημα στις αρχές του 2013.
Οι αναλυτές του οίκου μπορεί να παραδέχονται πως η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα παραμείνει εξαιρετικά αδύναμη το 2013, ωστόσο, όπως σημειώνουν, οι θετικές εκπλήξεις θα προκύψουν από το σκέλος των εταιρικών αποτελεσμάτων, αφού σημαντικό μέρος των εταιρικών εσόδων της Ευρώπης προέρχονται από το εξωτερικό.
"Δεδομένων όλων των ανωτέρω, είναι γεγονός πως οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορούν να προσφέρουν τις πλέον ελκυστικές αποτιμήσεις στο πλαίσιο των αναπτυγμένων οικονομικών", σημειώνει η HSBC, παρουσιάζοντας τον λόγο για τον οποίο δηλώνει overweight για τις ευρωπαϊκές αγορές.
Προτιμώμενες μάλιστα αγορές για τον οίκο είναι εκείνες της Ολλανδίας, της Ελβετίας και της Ισπανίας. Ουδέτερη στάση τηρεί για τη βρετανική χρηματιστηριακή αγορά.  

Παγκόσμια οικονομία... Ψαρεύοντας σε τρικυμιώδεις θάλασσες


Σύμφωνα με την HSBC, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα παραμείνει υποτονική το 2013, με ευρεία γκάμα κινδύνων να... παραμονεύουν.
Ωστόσο όπως ο οίκος εκτιμά, η δράση των κεντρικών τραπεζών λειτουργεί υποστηρικτικά σε αρκετά μεγάλο βαθμό.
"Ο συνδυασμός ήπιας ανάπτυξης των εταιρικών αποτελεσμάτων σε διεθνές επίπεδο και πρόσθετων μέτρων από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών (επιπλέον ποσοτική χαλάρωση) μπορεί να δώσει μετριοπαθή μεν, αλλά πραγματική δε, ώθηση στα διεθνή χρηματιστήρια", προβλέπουν οι αναλυτές της HSBC.
"Η μεγάλη καταιγίδα έχει περάσει, αλλά οι προοπτικές για την πορεία των διεθνών αγορών το 2013 δεν μπορούν να θεωρηθούν κακές", υποστηρίζουν στη συνέχεια.
Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες εκείνοι που θα καθορίσουν την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων το 2013;
Η HSBC αναλύει:
- Ανάπτυξη οικονομιών σε συνδυασμό με ανάπτυξη εταιρικής κερδοφορίας.
- Περιθώριο κέρδους: Εάν οι πωλήσεις των εταιριών κινηθούν πτωτικά, η απάντηση βρίσκεται στις προσπάθειες περιορισμού του κόστους.
- Εξαγορές και συγχωνεύσεις
- Νομοθεσία: Οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις έχουν την τάση να παρεμβαίνουν στις αγορές, δημιουργώντας συνθήκες τέτοιες που επιβάλλουν το διαχωρισμό... σε νικητές και ηττημένους.
- Αποτιμήσεις: Μετά από 5 έτη υπο-αποδώσεων, οι αξίες των μετοχών θεωρούνται ικανοποιητικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης