Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τριπλά κέρδη από τo e-banking - Προωθούνται εναλλακτικοί τρόποι συναλλαγών

Τριπλά κέρδη από τo e-banking - Προωθούνται εναλλακτικοί τρόποι συναλλαγών
Κέρδη σε χρόνο, σε χρήμα και σε… είδος μπορούν να αποκομίσουν όσοι χρησιμοποιήσουν τα εναλλακτικά δίκτυα των τραπεζών. Οι συναλλαγές στα ATM, μέσω Internet ή τηλεφωνούν επιβραβεύονται πολλαπλά, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θέλουν να «σπρώξουν» προς αυτή την κατεύθυνση τους πελάτες τους.
Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα ετοιμάζουν μπαράζ νέων υπηρεσιών στα εναλλακτικά δίκτυα,  έχοντας ως απώτερο στόχο να μειώσουν τον αριθµό των συναλλαγών που γίνονται στο κατάστηµα.
Μάλιστα, κάποιες από αυτές –με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή τη στιγμή την Alpha Bank- πραγματοποιούν ακόμη και διαγωνισμούς με μεγάλα δώρα, προκειμένου να ωθήσουν τους πελάτες τους προς τις e-συναλλαγές. Έτσι, για κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή με χρήματα που πραγματοποιεί ο πελάτης, μπαίνει στην κλήρωση για να κερδίσει ένα αμάξι και μια σειρά από άλλα, σημαντικής αξίας δώρα.
Οι προσπάθειες των τραπεζών πάντως δείχνουν να πιάνουν τόπο, καθώς το τελευταίο διάστηµα τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής επιλέγουν ακόµα και µεγαλύτερες ηλικίες. Ο κόσμος φαίνεται ότι σιγά-σιγά ξεπερνά τις φοβίες του και σήμερα περισσότεροι από 1 εκατ. Έλληνες είναι ενεργοί χρήστες e-banking, ενώ συνολικά µία στις δύο συναλλαγές πραγµατοποιείται ηλεκτρονικά (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που γίνονται στα ATM).
«Τα καταστήµατα χρειάζονται για να πουλούν δάνεια και αφού αυτή τη στιγµή δεν το κάνουν, δεν είναι απαραίτητα», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος τραπεζίτης, δικαιολογώντας τη στροφή στα εναλλακτικά δίκτυα.
Έτσι, όσο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές πολλαπλασιάζονται τόσο ανοίγει ο δρόµος για µειώσεις στον αριθµό των καταστηµάτων, επιτρέποντας την οικονοµία σε λειτουργικά έξοδα.

Στοίχημα τα κινητά τηλέφωνα - Μεγάλη διείσδυση στην Ελλάδα


Πέρα όμως από το Internet, το οποίο –όπως όλα δείχνουν- αρχίζει να παίρνει το δρόμο του στην Ελλάδα όσον αφορά τις τραπεζικές συναλλαγές, το μεγάλο στοίχημα των τραπεζιτών πάντως είναι η επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και στα κινητά τηλέφωνα.
Και αυτό γιατί αφενός η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα αγγίζει το 100% σε πραγματικούς όρους και αφετέρου επειδή οι συσκευές νέας γενιάς επιτρέπουν περισσότερες συναλλαγές με αυξημένη ασφάλεια.
Έτσι, οι υπηρεσίες νέας γενιάς που διαθέτουν οι τράπεζες επιτρέπουν σε όσους έχουν κινητό τηλέφωνο να μεταφέρουν χρήματα από λογαριασμό σε λογαριασμό ή να πληρώνουν οφειλές σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες. Παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να έχουν άμεση πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο των μετοχών τους, να ενημερώνονται για την πορεία του Χρηματιστηρίου και να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες μετοχών. Τέλος, οι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου μπορούν άμεσα και όλο το 24ωρο να υποβάλουν αιτήσεις για δάνεια, πιστωτικές κάρτες, έκδοση µπλοκ επιταγών και µια σειρά από άλλες υπηρεσίες. Ενδεικτικό της ανάπτυξης είναι ότι ήδη τέσσερις µεγάλες τράπεζες, η Εθνική, η Alpha Bank, η Eurobank και η Citibank, έχουν δημιουργήσει εφαρμογές phone-banking για το δημοφιλές τηλέφωνο iPhone της Apple.
Παράλληλα, οι τράπεζες λανσάρουν μια σειρά από νέες, καινοτόμες υπηρεσίες οι οποίες αξιοποιούν τα εναλλακτικά δίκτυα και στρέφουν σε αυτά τους πελάτες τους. Η πιο πρόσφατη από αυτές είναι το «Λεφτά στο λεπτό» της Τράπεζας Πειραιώς. Η εν λόγω υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της τράπεζας να δώσουν μετρητά σε οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή. Ο παραλήπτης, ο οποίος δεν χρειάζεται να είναι πελάτης καμίας απολύτως τράπεζας, παραλαμβάνει τα χρήματα από οποιοδήποτε ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, άμεσα και δίχως τη χρήση κάποιας κάρτας, απλά πληκτρολογώντας έναν κωδικό μίας χρήσης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορεί και ο ίδιος ο αποστολέας των χρημάτων να προβαίνει στην παραλαβή των μετρητών και ουσιαστικά να κάνει ανάληψη χωρίς κάρτα.

ΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ:


1.000.000 είναι οι χρήστες υπηρεσιών e-banking στην Ελλάδα
50% και πλέον από τις συνολικές συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά
40% των συνολικών συναλλαγών γίνονται µέσω ATM
51%  των online καταναλωτών επιλέγουν τράπεζα με βάση το e-banking site της
50% των πελατών κρίνουν την αξιοπιστία της τράπεζας με βάση τις υπηρεσίες e-banking
75% αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές αγορές στην Ελλάδα το τελευταίο έτος
€1,4 δισ. ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα το 2010

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης