Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Barclays: Είναι πολύ νωρίς για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - Χρονική επιμήκυνση των 110 δισ. βλέπει η Citigroup

Barclays: Είναι πολύ νωρίς για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - Χρονική επιμήκυνση των 110 δισ. βλέπει η Citigroup
(upd)Πολύ νωρίς για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρεους θεωρεί ότι η είναι Barclays Capital, στην τελευταία 14σέλιδη έκθεση της με τίτλο “Greece – still too early to restructure” με ημερομηνία 28 Οκτωβρίου 2010, παραμένοντας στην αρχική της θέση που είχε εκφράσει πριν από έξι μήνες περίπου.
Αν και οι προκλήσεις παραμένουν και αν και οι αγορές “σπρώχνουν” εμμέσως την ελληνική κυβέρνηση σε μία πρώιμη αναδιάρθρωση, η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ η διάχυση της ελληνικής κρίσης στα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης ήταν τελικά μικρότερη από αυτή που αναμενόταν. Μάλιστα, χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας φαίνεται να έχουν κάνει σημαντικά βήματα ώστε να αποφύγουν την πορεία της Ελλάδας, η οποία ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την BarCap, η δυναμική του ελληνικού χρέους έχει βρεθεί στην ακμή της, ενώ οι εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ μέχρι το 2015 φαίνονται πολύ πιθανές. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2015 αναμένεται η ανάπτυξη της χώρας να έχει φτάσει το 4%, βοηθώντας στην δυσμενή κατάσταση την οποία έχει περιέλθει μέχρι τώρα. Ένας από τους λόγους μάλιστα, που η BarCap θεωρεί ότι είναι νωρίς να εξάγουμε κάποιο συμπέρασμα για το αν η χώρα μας προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους είναι και αυτός.
Σε περίπτωση που η χώρα τελικά δεν τα καταφέρει, και αποφασίσει την αναδιάρθρωση, τότε αυτή θα είναι ελεγχόμενη, επισημαίνει η BarCap, θεωρώντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ακολουθηθεί το παράδειγμα της Αργεντινής το 2011. Αυτή είναι και μία κρίσιμη παράμετρος. Εάν αυτό γινόταν σήμερα, η χρεοκοπία θα ήταν “άτακτη” και θα προκαλούσε σημαντικές αναταράξεις. Εάν η Ελλάδα περιμένει και δρομολογεί με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις της, τότε η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αν και τα spreads έχουν λίγο έως πολύ προεξοφλήσει μία πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στα επόμενα 3-5 χρόνια, αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο θα συνεχιστεί η αύξηση τους. Μάλιστα, την κατάσταση έχει επιδεινώσει και το έλλειμμα εμπιστοσύνης στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας. Σύμφωνα με την BarCap όμως, αυτή η συμπεριφορά των spreads “προτρέχει” για τις προοπτικές της Ελλάδας, καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα. Έχει εγκριθεί μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και στο εργατικό, ενώ οι στόχοι για το 2010 είναι σε πολύ καλό δρόμο. Το ερώτημα είναι για τους στόχους του 2011 και του 2012, για τους οποίους η BarCap θεωρεί ότι είναι η “μητέρα των μαχών” για την ελληνική κυβέρνηση.
Αναφορικά με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η BarCap θεωρεί ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας.Ανάμεσα στο διάστημα τέλη 2009- Αύγουστο 2010 οι τράπεζες έχουν χάσει το 9,3% των καταθέσεων τους, την ώρα μάλιστα που η εξάρτηση τους στα κεφάλαια ρευστότητας της ΕΚΤ.
Κατά την άποψη της BarCap το πολύ αδύναμο μακροοικονομικό outlook για την περίοδο 2010-2011 θα αυξήσει σημαντικά το δείκτη NPL ο οποίος αναμένεται να φτάσει το 12%. Την ίδια ώρα, το μεγάλο ποσοστό της ύφεσης οδηγεί τον κλάδο να αυξήσει σημαντικά τις προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια, οι οποίες έφτασαν τον Αύγουστο 13 δισ. ευρώ.

Επιμήκυνση της στήριξης της Ελλάδας περιμένει η Citigroup

Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 είναι ο κύριος λόγος “αναθέρμανσης” και πάλι των ανησυχιών για την πορεία της Ελλάδας και της δημοσιονομικής της προσαρμογής, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση της Citigroup, η οποία τιτλοφορείται “Global Economic Outlook and Strategy” και αφορά τις εξελίξεις για το μήνα Οκτώβριο.
Η αναθεώρηση του ελλείμματος και τα τελικά στοιχεία για την πορεία των στατιστικών στοιχείων την περίοδο 2006-2009, έχουν ενισχύσει τους φόβους των αγορών για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η Citigroup θεωρεί ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απίθανο να συμβεί τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, ενώ θεωρεί πιθανή και την επιμήκυνση της στήριξης της χώρας μας και πέραν του 2013. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η πραγματική μείωση του ελλείμματος θα υπάρξει από τον επόμενο χρόνο.
Αναφορικά με την ανάπτυξη της χώρας μας, η Citigroup θεωρεί ότι η ύφεση το 2010 θα είναι της τάξεως του 3,5%, ενώ από το 2011 θα αποκλιμακωθεί η ένταση της, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στο 2,3%. Την ίδια πορεία αναμένεται να ακολουθήσει και ο πληθωρισμός, ο οποίος τοποθετείται για το 2010 στο 4,8% και για το 2011 στο 2,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης