Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Morgan Stanley: Αυξημένοι οι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία – Με την προσοχή να στρέφεται στην Ελλάδα και την Ισπανία να καθυστερεί την υποβολή αιτήματος διευρύνονται οι δυσκολίες στο εσωτερικό για την Καγκελάριο Merkel

Morgan Stanley: Αυξημένοι οι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία – Με την προσοχή να στρέφεται στην Ελλάδα και την Ισπανία να καθυστερεί την υποβολή αιτήματος διευρύνονται οι δυσκολίες στο εσωτερικό για την Καγκελάριο Merkel
Αυξημένοι είναι οι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη, προειδοποιούν οι αναλυτές της Morgan Stanley, όχι μόνο στην αδύναμη δημοσιονομικά περιφέρεια αλλά και στον πυρήνα της Γηραιάς Ηπείρου και ειδικότερα στη Γερμανία.
Αν η Ισπανία δεν μπει στο κλαμπ των χωρών που ζητούν βοήθεια στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Σλοβενία, τότε θα αποδειχθεί δύσκολο για την Καγκελάριο Angela Merkel, να κερδίσει τη στήριξη του γερμανικού κοινοβουλίου.
Τέτοια αιτήματα βοήθειας απαιτούν την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων και στην περίπτωση της Γερμανίας αυτό συμπεριλαμβάνει την έγκριση της Bundesbank, όπως σημειώνει ο Ian Stannard, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος για την Ευρώπη, στην Morgan Stanley.
Γενικά θεωρείται ότι ένα ισπανικό αίτημα βοήθειας αντιμετωπίζεται θετικά από τη Γερμανία, ενώ και η βοήθεια προς την Ελλάδα αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως», μαζί με τα αιτήματα της Κύπρου και της Σλοβενίας.
Ωστόσο με την προσοχή να στρέφεται στην Ελλάδα, όπου οι προηγούμενοι γύροι βοήθειας έχουν εγκριθεί, η Merkel ενδεχομένως να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο εσωτερικό.  Επίσης ο κίνδυνος για το ευρώ λόγο της διστακτικότητας της Ισπανίας να υποβάλλει αίτημα διάσωσης, ενδεχομένως να διευρυνθούν, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Σε πρόσφατη ανάλυσή του ο οίκος, έβλεπε στα 1,34 δολ. την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς οι αναλυτές προβλέπουν βελτίωση του κλίματος μόλις κατατεθεί το αίτημα διάσωσης από την Ισπανία.
Η Morgan Stanley στηρίζει την εκτίμησή της στις ενδείξεις ότι ο ευρωπαϊκός εφησυχασμός όσον αφορά την Ισπανία θα είναι προσωρινός και το θετικό κλίμα για το ευρώ θα επιστρέψει στην αγορά.
«Οι αγορές επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή την προοπτική καθυστέρησης της υποβολής του ισπανικού αιτήματος διάσωσης. Ωστόσο θεωρούμε ότι η Μαδρίτη τελικά θα υποβάλλει το αίτημα και θα δεχθεί βοήθεια, αποκαθιστώντας με αυτό τον τρόπο το κλίμα στην Ευρώπη», σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου.
Η τελευταία long θέση της Morgan Stanley άνοιξε στις 26 Σεπτεμβρίου, στα 1,2850 δολ με στόχο τα 1,34 δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης