Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιες μετοχές έστειλαν το Γενικό Δείκτη 100 μονάδες υψηλότερα, σε διάστημα περίπου 1 μήνα; - Οι τράπεζες στο επίκεντρο

Ποιες μετοχές έστειλαν το Γενικό Δείκτη 100 μονάδες υψηλότερα, σε διάστημα περίπου 1 μήνα; - Οι τράπεζες στο επίκεντρο
Η άνοδος στηρίχθηκε στις τράπεζες, οι οποίες δέχθηκαν και τη μεγαλύτερη πίεση, καθώς δημοσίευσαν όλες οι συστημικές ανώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα.
Μετά τα χαμηλά 17 μηνών που είχε γράψει στις αρχές Ιουλίου ο Γενικός Δείκτης, λόγω των σημαντικών ρευστοποιήσεων που υπήρξαν από τις ανησυχίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό και την πορεία των επιτοκίων, το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινήθηκε έντονα ανοδικά και από τις 5 Ιουλίου μέχρι σήμερα έχει άνοδο άνω του 10%.
Ο Γενικός Δείκτης πρόσθεσε 100 μονάδες και πολλές μετοχές πήραν πίσω τις απώλειες που κατέγραφαν το προηγούμενο διάστημα.
Το 2022 είναι έτος μεταβλητότητας, αφού ξεκίνησε ανοδικά, γύρισε έντονα χαμηλότερα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ανέκαμψε στη συνέχεια, λόγω της εκτίμησης ότι θα τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος, ξαναβούλιαξε λόγω πληθωρισμού και επιτοκίων και ενισχύεται ξανά τώρα, λόγω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού που ίσως σημαίνει μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων αλλά και εταιρικών κερδών.
Ο Γενικός Δείκτης από τις 779 περίπου μονάδες που βρέθηκε στις 5 Ιουλίου 2022 (ενδοσυνεδριακό χαμηλό) έφτασε πάνω από 880 μονάδες στη συνεδρίαση στις 11 Αυγούστου 2022 και λόγω τριημέρου διολίσθησε στη συνεδρίαση της Παρασκευής 12 Αυγούστου... 

Η άνοδος στηρίχθηκε στις τράπεζες, οι οποίες δέχθηκαν και τη μεγαλύτερη πίεση, καθώς δημοσίευσαν όλες οι συστημικές ανώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα και αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους οι διοικήσεις των τραπεζών.
Η Πειραιώς είχε τη μεγαλύτερη άνοδο και ενισχύθηκε άνω του 30% από 5/7, ενώ ακολούθησε με οριακά μικρότερη άνοδο η Eurobank και με άνοδο 29% η Alpha Bank.
Η Εθνική Τράπεζα είχε άνοδο περίπου 20%.

Με σημαντική άνοδο κινήθηκε η Lamda (22%) λόγω της εξαγοράς εμπορικού κέντρου αλλά και την έκδοση άδειας για την κατασκευή του ουρανοξύστη.
Η έγκριση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών και τα χαμηλά επίπεδα που είχε φτάσει η μετοχή της ΔΕΗ, βοήθησαν ώστε να ενισχυθεί και αυτή κατά 20% περίπου.

Η Μυτιληναίος είχε αντίστοιχη άνοδο και τα αποτελέσματα που δημοσίευσε ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Η Viohalco είχε άνοδο 15% και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ενισχύθηκε περίπου με το ίδιο ποσοστό.
Η Τιτάν έχοντας υποχωρήσει σημαντικά τους προηγούμενους μήνες και λόγω καλών αποτελεσμάτων έβγαλε ανοδική κίνηση κοντά στο 14% αλλά θεωρείται μικρή.
Με αντίστοιχη άνοδο κινήθηκαν και οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και Coca Cola.
Jumbo και Aegean ακολουθούν με άνοδο λίγο μικρότερη του 12%.
Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης η ΚΡΕΚΑ είχε άνοδο 90%, η Frigoglass 36%, η ΜΙΓ 28%, η Άβαξ 24%, η ΕΚΤΕΡ 23%, η Cenergy 22% και η Ίλυδα 21%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης