Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πρωτοφανής η διαιωνιζόμενη απαξίωση στο ΧΑ -0,29% στις 885 μον. - Όσο δεν μπαίνουν νέα κεφάλαια ξεχάστε άνοδο

Πρωτοφανής η διαιωνιζόμενη απαξίωση στο ΧΑ -0,29% στις 885 μον. - Όσο δεν μπαίνουν νέα κεφάλαια ξεχάστε άνοδο
Η εικόνα απαξίωσης που καταγράφεται στο ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαιώνει τη μεγάλη έλλειψη επενδυτών και θυμίζει σε όλους πόσο ρηχή είναι η αγορά.
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ήπια πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 885 μονάδες, με την εικόνα απαξίωσης να επιβεβαιώνει τη μεγάλη έλλειψη επενδυτών και θυμίζει σε όλους πόσο ρηχή είναι η αγορά ενώ γίνεται πλέον αντιληπτό ότι χωρίς νέα κεφάλαια δεν μπορεί να υπάρξει άνοδος.
Στις τράπεζες, μετά τις αρχικές απώλειες πέριξ του -2%, περιόρισαν τις απώλειες στις δημοπρασίες με την Εθνική να ξεχωρίζει στο +2,43% ενώ πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με  Lamda -3,14%, ΕΥΔΑΠ -2,34%.. ενώ στηρίξεις πρόσφεραν ΕΛΠΕ +1,69% και η Coca Cola +1,22%.
Ο Γενικός Δείκτης στις τελευταίες συνεδριάσεις, διολισθαίνει με χαρακτηριστική ευκολία σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ και οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν ότι η τάση δεν πρόκειται να αλλάξει…στις επόμενες 13 συνεδριάσεις έως το τέλος του έτους.
Στα εσωτερικά μας, το βλέμμα είναι στραμμένο και την Παρασκευή 17/12 όπου θα λάβει χώρα η τριπλή λήξη παραγώγων, η λήξη της Α.Μ.Κ. της Attica Bank ενώ τίθεται σε ισχύ η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE με την Quest να παίρνει τη θέση της ΕΧΑΕ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στις υπόλοιπες τράπεζες, αμετάβλητη έκλεισε η Alpha Bank από χαμηλό ημέρας -2,23%, ενώ υποχώρησαν Πειραιώς -0,83% και Eurobank -0,65%.
Με ισχυρές πιέσεις -8,97% έκλεισε η  Attica Bank, με την AMK να λήγει την Παρασκευή 17/12 και με την διοίκηση να επιβεβαιώνει τα  όσα ενδελεχώς έχει αναφέρει το bankingnews.gr περί της ανεπάρκειας της τρέχουσας αύξησης κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ
αλλά και τη δέσμευση να προβούν σε δεύτερη επένδυση στην Τράπεζα το αργότερο εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2021, κατά τρόπο ώστε το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της.....αλλά και  ίσως και τρίτη.....καθώς η πραγματική μαύρη τρύπα της Attica bank είναι 500 με 600 εκατ ευρώ.
Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Attica bank είναι 416 εκατ. μια τράπεζα που έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Πρακτικά η αξία πρέπει να υποχωρήσει στα 100 εκατ για να αντικατοπτρίζει την δίκαιη αποτίμηση ή πτώση -76%.

Overweight για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Οι νέες τιμές στόχοι

Σύσταση «overweight» για τις μετοχές των τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θέτει η JP Morgan, καθώς, σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, οι προοπτικές για τον κλάδο είναι σε ανοδική τροχιά, καθώς τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνέχισαν τις προσπάθειές τους για την εξυγίανση των ισολογισμών τους από τον υψηλό όγκο NPEs.

Έτσι, η JP Morgan θέτει τιμές στόχους για την Alpha Bank στα 1,60 ευρώ, για τη Eurobank στo 1,30 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 4 ευρώ, ενώ για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, που σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τράπεζες διατηρεί «ουδέτερη» σύσταση (neutral), η τιμή στόχος ορίζεται στα 2,00 ευρώ.

Στο επίκεντρο οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

Οι επενδυτές επικεντρώνονται αυτή την εβδομάδα στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις για μια αβέβαιη οικονομική προοπτική, καθώς οι χώρες επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron της Covid-19 ενώ ταυτόχρονα καλπάζει ο πληθωρισμός .
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Federal Reserve θα ανακοινώσει ταχύτερη σταδιακή κατάργηση των αγορών ομολόγων της ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν θα δεσμευτεί στη συνεδρίαση της 16/12 για αλλαγές του προγράμματος πανδημίας και θα μεταθέσει τις αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση στις 3 Φεβρουαρίου 2022.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,05% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,01%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,19% ενώ στο πρώτο μισάωρο με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με την Alpha Bank +0,90%,  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,63%.
Λίγο μετά τις 12:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με την Πειραιώς -2,27%... αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με Lamda -3,21%... και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,32%  και ο Γενικός Δείκτης στο -0,93%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,29% στις 885 μονάδες έχοντας υψηλό στις 889,61 μονάδες και χαμηλό τις 879,68 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,58 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 20,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,58 εκατ. ευρώ και όγκου 776 χιλ. τεμάχια πραγματοοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια  αξίας 525 χιλ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος  210 χιλ. τεμάχια αξίας 3,18 εκατ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή 34,7 χιλ. τεμάχια αξίας 477 χιλ. ευρώ και η Jumbo 31,2 χιλ. τεμάχια αξάις 395 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 885 μονάδες, στην πρώτη στήριξη των 885 - 880 μονάδες και ακολουθούν οι κρίσιμες 868 μονάδες  (ΚΜΟ 200) και οι 850 μονάδες.
Η διάσπαση των 850 μονάδων οδηγεί στις 830 μονάδες και ακολουθούν οι 800 και οι  780 μονάδες.
Στην  πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι  910, οι 925 , οι 935 και οι 950 μονάδες..  
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 570 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 585 μονάδες και ακολουθούν οι 600, οι 615, οι 625 μονάδες και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 560 μονάδες και ακολουθούν οι 550, οι 540, οι 525 και οι 500 μονάδες.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,29%

Βελτίωση καταγράφεται  σήμερα 14/12 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Σημειώνεται ότι η έκρηξη του πληθωρισμού υποχρέωσε την Fed να αναθεωρήσει την στρατηγική της, με τον πρόεδρο Jay Powell, να προαναγγέλλει  τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αύξησης του tapering και γρηγορότερη άνοδο των επιτοκίων, στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου.
Από την άλλη, περισσότερο κατηγορηματική από οποιοδήποτε στέλεχος της τράπεζας της ΕΚΤ εμφανίζεται η πρόεδρος, C. Lagarde η οποία επιμένει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν θα δεσμευτεί στη συνεδρίαση της 16/12 για αλλαγές του προγράμματος πανδημίας και θα μεταθέσει τις αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση στις 3 Φεβρουαρίου 2022
Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα πανδημίας, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο και η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα μένει να δούμε τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με το πως θα διαχειριστεί τους ελληνικούς τίτλους μετά τη λήξη του προγράμματος PEPP, η οποία σημειώνεται ότι έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 35 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια .
Το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,29%, με ιστορικό χαμηλό περίπου 0,55%, ενώ αν δεν ήταν στο πρόγραμμα πανδημίας οι αποδόσεις θα ήταν στο 3,5% με 4%.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,29% και το ιταλικό 10ετές στο 0,90% και με το μεταξύ τους spread στις 39 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 120 μονάδες ή 1,20% στα υψηλά έτους, ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι CDS στα 5 χρόνια έφτασε στις 883,7 μονάδες στις 24 Απριλίου 2017 ενώ στα χαμηλά βρέθηκε στις 2 Ιουλίου 2021 στις 68,8 μονάδες.

Πόσες φορές έχει παραπλανήσει το επενδυτικό κοινό η Attica bank;

Εδώ και μήνες όλες οι πληροφορίες που έχει παρουσιάσει το bankingnews για την Attica Bank επιβεβαιώνονται, καθώς υποστηρίζουμε ότι η πραγματική μαύρη τρύπα της Attica bank είναι 500 με 600 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα έβγαζε ανακοινώσεις διαψεύδοντας τις πληροφορίες.
Έρχεται όμως η παντελώς αναξιόπιστη διοίκηση της Attica bank και σε ανακοίνωση της στις 13 Δεκεμβρίου 2021 ανέφερε ότι
1)Θα υπάρξουν δύο φάσεις ανακεφαλαιοποίησης
2)Θα ακολουθήσει δεύτερη επένδυση σε κεφάλαια αρχές Καλοκαιριού του 2022 εφόσον αποτιμηθούν οι τιτλοποιήσεις NPEs όπου θα προκύψουν ζημίες.
3)Η άσκηση δέουσας επιμέλειας που θα διεξαχθεί δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κεκαλυμμένο AQR asset quality review δηλαδή έλεγχος στοιχείων ισολογισμού για να εξακριβωθεί η αξιοπιστία τους.
Να θυμίσουμε ότι το θέμα αυτό το έχει αποκαλύψει το bankingnews ότι πρέπει να διεξαχθεί AQR που απλά τώρα το βαφτίζουν έλεγχο δέουσας επιμέλειας
4)Λόγω των νέων ζημιών που θα ανακύψουν θα ενεργοποιηθεί για δεύτερη φορά ο νόμος για το DTC όπου το δημόσιο θα αποκτήσει μετοχές εκ νέου της Attica bank.
Η Attica bank και οι μέτοχοι της το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 68,2%, το ΤΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών με ποσοστό 14,7% και ο νέος επενδυτής η Ellington ουσιαστικά αναμένουν τελικό ύψος των ζημιών από τις τιτλοποιήσεις… το οποίο όμως δεν θα καλυφθεί σε αυτή την φάση ανακεφαλαιοποίησης.
Δηλαδή οι εμπλεκόμενοι αναγνωρίζουν αυτό που εμφατικά υποστηρίζει το bankingnews ότι με την αύξηση έως και 240 εκατ δεν καλύπτεται η μαύρη τρύπα.
Έχουμε αναφέρει ότι η μαύρη τρύπα στην χρεοκοπημένη Attica bank είναι 500-600 εκατ.
Η τράπεζα αναφέρει ότι έχει 186 εκατ κεφάλαια τα οποία ωστόσο θα μειωθούν στα 120 εκατ.
Στην τρέχουσα αύξηση το ΤΧΣ θα εισφέρει 153,76 εκατ τα οποία και θα χάσει γιατί τα κεφάλαια της Attica bank είναι αρνητικά.
Το σχήμα ΤΜΕΔΕ και Ellington θα συμμετάσχει με ποσό 62 εκατ εκ των οποίων 35 εκατ το ΤΜΕΔΕ.
Τα 62 εκατ είναι κεφάλαια που έχουν αξία μηδέν αφού η Attica bank έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Όμως το άθροισμα ΤΧΣ 153,76 και ΤΜΕΔΕ – Ellington 62 εκατ ισοδυναμεί με αύξηση κεφαλαίου 216 εκατ απομένουν άλλα 24 εκατ τα οποία θα καλύψουν οι λοιποί μέτοχοι π.χ. ΕΦΚΑ ή τελικά η αύξηση θα είναι μόνο 216 εκατ.
Θα ακολουθήσει δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση
Η πατέντα, υλοποιείται μια αύξηση κεφαλαίου, αλλά επειδή δεν ξέρει η τράπεζα το πραγματικό ύψος ζημιών, θα ακολουθήσει δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση έως τον Μάρτιο του 2022, μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει.
Πρόκειται για μια διαδικασία για τα πανηγύρια που προσβάλλει το επενδυτικό κοινό, τους ελάχιστους – εναπομείναντες μετόχους και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει ασόβαρο χρηματιστήριο.
Ενώ λοιπόν ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ και Ellington θα συμμετάσχουν στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση – την τρέχουσα – θα ακολουθήσει και δεύτερη.
Να σημειώσουμε ότι το ΤΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών είναι συνυπεύθυνο για την χρεοκοπία της Attica bank, έχει επενδύσει σχεδόν 1 δισεκ. που έχει μηδενική αξία ενώ το Ellington δεν είναι ένας επενδυτής που ξαφνικά είδε αξία στην Attica bank.
Απέκτησε την τιτλοποίηση της Attica bank, έχει εγκλωβιστεί στην τράπεζα και αναζητάει λύσεις για το πώς θα επιτύχει κέρδη…
Η δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης με άσκηση δέουσας επιμέλειας... για να βρουν πόσες είναι οι ζημίες και ενεργοποίηση DTC
Μετά την πρώτη αύξηση κεφαλαίου η Attica bank θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο 2022 άσκηση δέουσας επιμέλειας που θα ολοκληρωθεί έως τέλη Μαρτίου 2022.
Ο στόχος της κίνησης αυτής είναι να καταγραφεί το πραγματικό ύψος των ζημιών και εκεί δυστυχώς θα αποκαλυφθεί πόσο επικίνδυνα και συστηματικά παραπλανούσε η Attica bank το επενδυτικό κοινό.
Όλα αυτά γίνονται για να μπορέσουν οι τιτλοποιήσεις NPEs της Attica bank να ενταχθούν στον Ηρακλή.
Όμως δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι οίκοι αξιολόγησης DBRS και Moody’s να δώσουν βαθμολογία το ΒΒ- που απαιτείται στις τιτλοποιήσεις της Attica bank γιατί θα πρέπει να πραγματοποιήσει σοβαρές πρόσθετες προβλέψεις τουλάχιστον ακόμη 200-250 εκατ ευρώ.
Μετά την καταγραφή των νέων ζημιών όπου ουσιαστικά θα εξαφανιστεί το κεφάλαιο της αύξησης κεφαλαίου που βρίσκεται σε εξέλιξη θα ακολουθήσει νέα ανακεφαλαιοποίηση αρχές Καλοκαιριού του 2022.
Το ΤΜΕΔΕ και το Ellington θα βρεθούν με ποσοστό 68% μετά την δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση – 68,2% ποσοστό κατέχει το ΤΧΣ σήμερα στην Attica bank – και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα βρεθεί με 20% περίπου.
Η επόμενη ανακεφαλαιοποίηση θα είναι συνδυασμός νέας αύξησης κεφαλαίου και ομολογιακού ή έκδοση warrants.
Ωστόσο λόγω των νέων ζημιών που θα προκύψουν θα ενεργοποιηθεί εκ νέου ο νόμος για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που αυτό σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα αυξήσει εκ νέου το ποσοστό του αλλά θα μειωθεί εκ νέου μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης ανακεφαλαιοποίησης.
Η Attica bank αλλάζει και τροποποιεί το ενημερωτικό της δελτίο εκ νέου και θα το καταθέσει άμεσα ώστε να συμπεριλαμβάνει αυτά τα νέα δεδομένα.

Μυστική συνάντηση Reggeborgh με Τσίπρα - Ο Holterman, περιφέρεται ζητώντας ασυλία και δίνοντας υποσχέσεις… για επενδύσεις

Κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτεται με μεγαλύτερη σαφήνεια, ποιας κατηγορίας επενδυτής είναι ο Holterman (Χόλτερμαν) της Reggeborgh που με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις ελέγχει τον Ελλάκτωρ.
Από τους καταφερτζήδες που πάντα φροντίζουν να έχουν πολιτική κάλυψη ώστε να δρουν ανενόχλητοι.
Όπως έγινε γνωστό, κατάφερε να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί συνοδευόμενος με τον στενό συνεργάτη και περιστασιακά συνέταιρό του, Κωνσταντίνο Τούμπουρο, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι άξιο απορίας τι πρέπει να πρωτοθαυμάσει κανείς:
• Την ανεξαρτησία του Κ. Τούμπουρου που παριστάνει το ανεξάρτητο μέλος του ΔΣ της Ελλάκτωρ ενώ είναι βαστάζος του ολλανδού με συγγενικό πρόσωπο του οποίου έχει εταιρείες ακινήτων στην Ελλάδα.
• Το τυχαίο γεγονός ότι εταιρία του Τούμπουρου είχε την χαρά να ανακατασκευάσει πλήρως και να διαμορφώσει κατάλληλα, την εξοχική κατοικία που νοικιάζει σε τιμή ευκαιρίας ο Α. Τσίπρας.
• Την ευαισθησία του ηγέτη της Αριστεράς, ο οποίος ενώ τα γκάλοπ δείχνουν να καταποντίζεται, κάνει συναντήσεις με αμφιλεγόμενους κερδοσκόπους.
Ακόμα και οι πλέον δύσπιστοι, ακόμα και καλοπροαίρετοι αναγνώστες που θεωρούσαν υπερβολικά τα δημοσιεύματα του bankingnews.gr, αντιλαμβάνονται ότι ήταν ήπια.
Αποδεικνύεται αυτό το οποίο προσπαθούμε να περιγράψουμε τους τελευταίους μήνες:
Ένας διαπλεκόμενος κερδοσκόπος που φροντίζει να έχει πολιτικές διασυνδέσεις ώστε να κάνει τις δουλειές του χωρίς να τον ενοχλούν διατάξεις, εποπτικές αρχές, έλεγχος μετόχων.
Γιαυτό επενδύει όπου μπορεί να εκβιάσει, διοικεί τις εταιρείες τοποθετώντας μαριονέτες, δεν θέλει στη εταιρεία μέλη Διοικητικού Συμβουλίου που δεν ελέγχει, ενώ ο ίδιος είναι αόρατος αλλά εμφανίζεται στις επαφές υψηλού επιπέδου.
Επειδή όμως όλα αυτά είναι πλέον γνωστά και η άγνοια από πολιτικά πρόσωπα δεν συγχωρείται, υπάρχουν μερικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
Γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται να συναντήσει τον συγκεκριμένο περιφερόμενο τυχοδιώκτη;
Τον βοήθησε στην προσπάθειά του να δυναμώσει την πάλη της ευρωπαϊκής Αριστεράς;
Ποια ήταν η ατζέντα των συνομιλιών;
Συναντά κι άλλους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες;
Και γιατί η συνάντηση ήταν μυστική και δεν ανακοινώθηκε;
Τι μπορεί να ζήτησε από τον Τσίπρα, ο ολλανδός;
Σχετίζεται με τη συζήτηση στη Βουλή της σύμβασης για την παραχώρηση της Εγνατίας; Άγνωστο.
Τα ερωτήματα είναι πολλά και καθένας μπορεί να δώσει απαντήσεις που είναι εύλογες με βάση την κοινή λογική.
Η υπόθεση αυτή, ξεκίνησε ως απλή υπόθεση αμφιλεγόμενων επιχειρηματικών κινήσεων από ένα διεθνή κερδοσκόπο.
Τώρα αναβαθμίζεται. Κεφαλαιούχος, περιφέρεται προβάλλοντας αιτήματα για ασυλία και δίνοντας υποσχέσεις… για επενδύσεις.

Η επικαιρότητα

Με την επιδημία του κορωνοϊού να είναι σε αποκλιμάκωση τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, οι ανησυχίες στρέφονται πλέον στην παράλλαξη Omicron, την οποία – σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες – δεν καλύπτουν ούτε οι δύο δόσεις των εμβολίων ούτε η φυσική νόσηση.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι εμβολιασμένοι πολίτες θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να έχουν υψηλή προστασία, ενώ ακόμα δεν έχουν αποκωδικοποιήσει τη νέα παράλλαξη και δεν είναι ξεκάθαρο, πέρα από την υψηλή μεταδοτικότητα της, κατά πόσο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση.
Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί επισήμως 5 κρούσματα της Omicron ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για αύξηση των κρουσμάτων στις εορτές των Χριστουγέννων με την εισαγωγή περισσότερων κρουσμάτων από την Ευρώπη και από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου ειδικά στην τελευταία και ιδιαίτερα στο Λονδίνο, εκτιμάται πως η νέα παράλλαξη έχει ήδη κυριαρχήσει.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να επιβληθούν πρόσθετα μέτρα για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και καλεί τους πολίτες να κάνουν τεστ αλλά και να επισπεύσουν τη διαδικασία του εμβολιασμού τους είτε με την πρώτη δόση είτε με την αναμνηστική.
Σημειώνεται πως από αύριο Τετάρτη 15/12 αρχίζουν και οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 5 – 11 ετών, ηλικιακή ομάδα για την οποία υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και έχουν κλειστεί περισσότερα από 28.000 ραντεβού με τη διαθεσιμότητα πλέον να είναι από Φεβρουάριο και μετά.

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 14/12 οι ασιατικές αγορές, με το ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,73%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,53%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,33% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,46%.

Μεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα 14/12 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήριαμε το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται συτήν την εβδομάδα
στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Federal Reserve θα ανακοινώσει ταχύτερη σταδιακή κατάργηση των αγορών ομολόγων της την Τετάρτη 15/12.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,20%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,40%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,90% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,30%.
Στην Wall Street, τα futures του Dow Jones κινούνται στο +0,10%, του S&P 500 στο -0,50%, ο Nasdaq στο -0,90% και το ETF GREC στο -0,11% ( 26,67 δολ. )

Έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες με χαμηλό τζίρο - Ξεχώρισε η Εθνική 

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες περιόρισαν τις απώλειες στις δημοπρασίες, με εξαίρεση την Εθνική η οποία έκλεισε ανοδικά.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8250 ευρώ, με άνοδο +2,43% με όγκο 1,38 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0535 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 2,4 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,31 ευρώ, με πτώση -0,83% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,64 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,90 ευρώ, με πτώση -0,18% με όγκο 3,97 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,34 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0350 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 462 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,34 ευρώ, με πτώση -8,97% με όγκο 24 χιλ. τεμάχια.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,96 ευρώ, με άνοδο +0,36% και κεφαλαιοποίηση 337 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Lamda, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Τιτάν.....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν ΕΛΠΕ και Coca Cola.
H Coca Cola έκλεισε στα 28,95 ευρώ, με άνοδο +1,22% και  κεφαλαιοποίηση στα 10,73 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,25 ευρώ, με άνοδο +0,68% και αποτίμηση 7,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,40 ευρώ, με πτώση -1,16% και αποτίμηση 3,59 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4850 ευρώ, με πτώση -0,20% και κεφαλαιοποίηση 577 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,16 ευρώ, με πτώση -1,3% και  αποτίμηση 4,29 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,48 ευρώ, με πτώση -1,89% και  κεφαλαιοποίηση 1,06 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,00 ευρώ, με άνοδο +1,69% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,79 ευρώ, με πτώση -0,79% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,21 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,50 ευρώ, με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 1,7 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,52 ευρώ, με πτώση -2,34% και κεφαλαιοποίηση 801 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,90 ευρώ, με πτώση -1,45% και κεφαλαιοποίηση 713 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0313 ευρώ, με πτώση -1,57% και κεφαλαιοποίηση 29 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,29% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 39 μονάδες βάσης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 14/12 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται την Τετάρτη 15/12 καθώς αναμένουμε τις  ανακοινώσεις της Fed, για την πολιτική των επιτοκίων αλλά και την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 16/12.
Σημειώνεται ότι η έκρηξη του πληθωρισμού υποχρέωσε την Fed να αναθεωρήσει την στρατηγική της, με τον πρόεδρο Jay Powell, να προαναγγέλλει  τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αύξησης του tapering και γρηγορότερη άνοδο των επιτοκίων, στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου.
Από την άλλη, περισσότερο κατηγορηματική από οποιοδήποτε στέλεχος της τράπεζας της ΕΚΤ εμφανίζεται η πρόεδρος, C. Lagarde η οποία επιμένει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν θα δεσμευτεί στη συνεδρίαση της 16/12 για αλλαγές του προγράμματος πανδημίας και θα μεταθέσει τις αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση στις 3 Φεβρουαρίου 2022
Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα πανδημίας, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο και η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα μένει να δούμε τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με το πως θα διαχειριστεί τους ελληνικούς τίτλους μετά τη λήξη του προγράμματος PEPP, η οποία έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 35 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια .
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,29% και το ιταλικό 10ετές στο 0,90%
Το ελληνικό 10ετές 1,29% με το αμερικανικό 10ετές 1,42% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης από 170 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 120 μονάδες βάσης, στα υψηλά έτους.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,20% ή 120 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 39 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 14/12 στις χώρες της Ευρωζώνης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται την Τετάρτη 15/12 καθώς αναμένουμε τις  ανακοινώσεις της Fed, για την πολιτική των επιτοκίων αλλά και την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 16/12.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 14 Δεκεμβρίου του 2021 στο 0,90%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/12/2021 στο -0,37% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,26% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,90% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,58%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης