Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην πανδημία η κυβέρνηση τα έκανε μαντάρα, είναι πιθανόν να τα πάει χάλια και στην οικονομία; - Οι 5 λόγοι ανησυχίας

Στην πανδημία η κυβέρνηση τα έκανε μαντάρα, είναι πιθανόν να τα πάει χάλια και στην οικονομία; - Οι 5 λόγοι ανησυχίας
Οι 5 λόγοι ανησυχίας ότι και στην οικονομία η κυβέρνηση μπορεί να τα πάει χάλια
Σχετικά Άρθρα

Κατά την τελευταία 10ετία ένα είναι το βασικό συμπέρασμα, τα θεμέλια της οικονομίας της Ελλάδος είναι σαθρά, παρά τα 3 μνημόνια δεν χτίστηκαν ισχυρές βάσεις ενώ οι καταστροφικές πολιτικές ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συρρίκνωσαν το εθνικό εισόδημα, απονεύρωσαν τις δυνάμεις που μπορεί να προσδώσουν momentum και το κυριότερο μετρίασαν ακόμη και προγράμματα δανεισμού που συνοδεύτηκαν από κεφάλαια και μεταρρυθμίσεις.
Η πικρή αλήθεια για την ελληνική οικονομία είναι ότι συνεχίζει να παραπαίει και δεν ευθύνεται η πανδημία.
Εάν εξαιρεθεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι που έχει δημιουργηθεί που μαζί με την ρευστότητα αγγίζει τα 33-34 δισεκ. όλες οι άλλες πρωτοβουλίες που πάρθηκαν επέφεραν δευτερευούσης σημασίας αλλαγές σε μια οικονομία που παραμένει καθηλωμένη και εξαρτημένη.

Η πανδημία ήταν μια αποτυχία για την κυβέρνηση της ΝΔ

Μετά την δραματική απαξίωση της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ειδικά της πρώτης περιόδου, όπου η Ελλάδα κινδύνευσε να καταστραφεί από πειραματιζόμενους, καλλιεργήθηκε η εντύπωση - ελπίδα ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ θα φέρει αποτελεσματικότητα και σοβαρότητα.
Τα αποτελέσματα της πανδημίας όμως με την Ελλάδα να εμφανίζει τους χειρότερους επιδημιολογικούς δείκτες στην Ευρώπη – ναι αυτό είναι μια πικρή αλήθεια – έρχεται να αποδείξει… ότι και η ΝΔ με όρους διαχείρισης κρίσεων ακολουθεί την ελληνική πεπατημένη συνταγή…αποτυχία και μαντάρα.
Για όσους μπορεί να έχουν άλλη άποψη περί την πανδημία, οι σχεδόν 20.000 νεκροί και οι 2.482 νεκροί σε διάστημα 28 ημερών είναι απόδειξη πραγματικής αποτυχίας.
Δεν μπορεί οι Ινδίες μια χώρα με 1,39 δισεκ. πληθυσμό δηλαδή 128 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα να έχει 11.981 νεκρούς σε διάστημα 28 ημερών και η Ελλάδα με 10,8 εκατ πληθυσμό να έχει 2.482 νεκρούς σε διάστημα 28 ημερών;
Η Νότια Αφρική στο διάστημα των 28 ημερών έχει 653 νεκρούς, η Ισπανία 708 νεκρούς, το Ιράν 2.550 νεκρούς, η Σουηδία 109 νεκρούς επιδεικνύοντας όχι απλά βελτίωση αλλά και εντυπωσιακή σταθερότητα στους επιδημιολογικούς δείκτες χωρίς υποχρεωτικό εμβολιασμό, χωρίς μάσκες και χωρίς lockdown.
H πανδημία είναι ένα υγειονομικό πρόβλημα, πρωτοφανές αλλά και κοινό για όλα τα κράτη.
Κάθε κράτος ωστόσο έχει την δική του πολιτική και στρατηγική και το γιατί μια χώρα τα πήγε καλύτερα από μια άλλη σχετίζεται με την υγειονομική στρατηγική.
Ότι η Ελλάδα απέτυχε και η Σουηδία εμφανίζει εντυπωσιακή βελτίωση ή η Ισπανία και πολλές άλλες χώρε έχει να κάνει με την κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της κρίσης οπότε ναι, η Ελλάδα τα έκανε μαντάρα.
Πολλές χώρες με πολύ χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, τα έχουν πάει πολύ καλύτερα από την Ελλάδα, οπότε δεν είναι ο εμβολιασμός αλλά το συνολικό πακέτο παρεμβάσεων…

Οι 5 λόγοι ανησυχίας ότι και στην οικονομία η κυβέρνηση μπορεί να τα πάει χάλια

Το πολιτικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης όπως τουλάχιστον εμφανίστηκε, ήταν ότι στην οικονομία θα καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές, να στηρίξει την μεσαία τάξη, να ενισχύσει τον εθνικό πλούτο και να προσδώσει αναπτυξιακή προοπτική.
Όμως υπάρχουν 5 λόγοι ανησυχίας που δεν πρέπει να υποτιμηθούν.

1)Η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια πήρε 260 δισεκ. δάνεια από τα 3 μνημόνια και τι κατάφερε;
Να δημιουργήσει μια άνευρη, εξαρτημένη οικονομία, επιρρεπή στο υψηλό χρέος και στα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Δηλαδή 260 δισεκ. δεν κατάφεραν να αλλάξουν την Ελλάδα των 3 μνημονίων θα αλλάξουν την Ελλάδα τα 31 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, όχι, τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα καλύψουν τρύπες – όχι μόνο των δημοσιονομικών ελλειμμάτων – χωρίς να αλλάξουν την ροή της ιστορίας της Ελλάδος.
Παραμένει η ελληνική οικονομία ιδιαίτερα θνησιγενής.

2)Το ελληνικό χρέος στα 383 δισεκ. συνεχίζει να αποτελεί μείζονος σημασίας πρόβλημα.
Για την ώρα με επιτόκια στο 10ετές στο 1,32% και με πληθωρισμό στο 4,8% και ΑΕΠ στο 4,5% το χρέος ως πρόβλημα παραμένει εν υπνώσει.
Όμως η βασική τάση στα επιτόκια είναι ανοδική και η βασική τάση στην πορεία του ΑΕΠ θα είναι καθοδική.
Ο μύθος ότι η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης θα διαψευστεί, έχουμε αναλύσει ουκ ολίγες φορές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί παράξει εθνικό πλούτο με ρυθμό υψηλότερο το 2% με 2,2%.
Με τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,2% να επιστρέφουν από το 2023 για να συντηρηθεί η δυναμική του χρέους το βέβαιο είναι ότι νομοτελειακά η κρίση χρέους θα επιστρέψει στην Ελλάδα.
Όσο και να εθελοτυφλούμε, όσο και να το παίζουν άνετοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, το χρέος, το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο αποτελεί μείζονος σημασίας πρόβλημα.

3)Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να εξυγιάνθηκαν χάριν στον Ηρακλή αλλά η μισή Ελλάδα παραμένει μη επιλέξιμη για δανεισμό άπαξ και τα 100 δισεκ. προβληματικά δάνεια συνεχίζουν να υφίστανται.
Προσέξτε η μισή Ελλάδα μη επιλέξιμη για δανεισμό και υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μπορεί να δημιουργήσει ανοδική δυναμική το πακέτο των 31 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης;
O Ηρακλής ήταν μια επιτυχημένη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά δυστυχώς... οι επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις είναι ελάχιστες.

4)Η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, θα συνεχίσουν να θεωρούνται τα ομόλογα σκουπίδια – junk bond –
Θα περάσουν και οι εκλογές του 2023 για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα – υπό όρους – σε επενδυτική βαθμίδα.
Μην τρέφονται αυταπάτες.
Εάν δεν υπήρχε η ΕΚΤ να έχει αγοράσει σχεδόν 35 δισεκ. ελληνικά ομόλογα τώρα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου δεν θα ήταν 1,32% αλλά 3,5% με 4% και η κρίση χρέους θα ήταν όχι στο βάθος του τούνελ αλλά η χώρα θα ήταν υπό διάλυση.

5)Το ελληνικό χρηματιστήριο αποτελεί όχι απλά ένα εργαλείο κερδοσκοπίας αλλά ένα μηχανισμό προεξόφλησης.
Η πολύμηνη στασιμότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο – όταν άλλα χρηματιστήρια σημειώνουν ιστορικά υψηλά όλων των εποχών – αποτελεί απόδειξη ότι οι επενδυτές δεν έχουν επενδυτική ορατότητα.
Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης δεν δίνει επενδυτική ορατότητα;
Γιατί απλά είναι πολύ λίγο, πολύ αδύναμο και δεν θα πετύχει τον σκοπό του.
Για το 2022 έχουμε προβλέψει ότι θα σημειώσει χαμηλό μέσα στην χρονιά τις 780 μονάδες και υψηλό υπό όρους τις 1020 με 1030 μονάδες.
Μια μεγάλη διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο θα την δούμε μέσα στο 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης