Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι πρέπει να κάνουν…οι ελληνικές τράπεζες για να προσελκύσουν επενδυτές το 2022; – Απαιτείται μια τεράστια μετοχική ανανέωση

Τι πρέπει να κάνουν…οι ελληνικές τράπεζες για να προσελκύσουν επενδυτές το 2022; – Απαιτείται μια τεράστια μετοχική ανανέωση
Όμως για να έρθουν νέοι ξένοι επενδυτές και να αυξήσουν την επενδυτική τους θέση οι μικρομέτοχοι – κάποτε οι μικρομέτοχοι ήλεγχαν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών από 10% κατά μέσο όρο σήμερα – θα πρέπει να υπάρχει αφήγημα…
Σχετικά Άρθρα

Το 2021 τελειώνει και για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο με μια μεγάλη εξέλιξη αλλά χρηματιστηριακά προεξοφλημένη.
Την εξυγίανση των τραπεζών από τα NPEs και την αποκατάσταση των ισολογισμών.
Τα NPEs έως το τέλος του Μαρτίου 2022 σε όλες τις τράπεζες θα είναι κάτω από 10% και κάποιες εντός του 2022 θα βρεθούν στο 5% με 6%.
Εάν ληφθεί υπόψη ότι τα NPEs ήταν το 50% των χορηγήσεων και πλέον έχουν εντυπωσιακά μειωθεί μετά από 10 χρόνια τραπεζικής καταστροφής και σε αυτό συνετέλεσε ο Ηρακλής 1 και Ηρακλής 2 μια λύση του κράτους με τις μικρότερες συνέπειες για τον προϋπολογισμό και τις τράπεζες.
Όμως η εξυγίανση των ισολογισμών έχει πλήρως προεξοφληθεί και δεν πουλάει χρηματιστηριακά.
Π.χ. η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών στα 10,3 δισεκ. εμπεριέχει την πλήρη αποτίμηση της εξυγίανσης των ισολογισμών.
Οι τράπεζες δεν μπορούν να προβάλλουν την εξυγίανση ως συστατικό προσέλκυσης ξένων επενδυτών αφενός γιατί αυτό έχει προεξοφληθεί, αφετέρου και το κυριότερο γιατί το επιχείρημα αυτό… αφορά το παρελθόν…
Υπάρχουν πάνω από 700 τράπεζες στην Ευρώπη που έχουν NPEs κάτω από 4%... οπότε το επιχείρημα…ότι έφθασαν οι ελληνικές τράπεζες στο 7% δεν πουλάει γιατί προφανώς οι άλλες τράπεζες… είναι σε καλύτερη θέση πολλά χρόνια…

Τι πρέπει να κάνουν οι τράπεζες ώστε να προσελκύσουν νέους επενδυτές στο χρηματιστήριο;

Ας δούμε λίγο απλά ποιο είναι το αφήγημα των ελληνικών τραπεζών.
Τελείωσαν με τα NPEs, θα επιτυγχάνουν κέρδη 500 εκατ ετησίως η κάθε μια άρα 2 δισεκ. για τις 4 μεγάλες συστημικές και από την χρήση 2022 θα διανείμουν το 30% των μετά φόρων κερδών τους – το ελάχιστο όριο – που ορίζει ο νόμος…
Αν και το 2022 δεν θα μπορέσουν να διανείμουν μέρισμα όλες αλλά από το 2023 και εάν υποθέσουμε ότι όλες θα επιτυγχάνουν κέρδη 500 εκατ μετά φόρων ή 2 δισεκ. περίπου και οι 4 συστημικές αυτό συνεπάγεται μέρισμα 600 εκατ ευρώ επί συνόλου 8,2 δισεκ. μετοχών ή κατά μέσο όρο 0,075 ευρώ ανά μετοχή μέρισμα.
Σίγουρα δεν πρέπει να υποτιμηθεί αλλά δεν είναι και τόσο εντυπωσιακό… να υποστηρίξουν οι τράπεζες ότι μετά από 14 χρόνια θα διανείμουν μέρισμα…
Μπορεί να φαντάζει ενδιαφέρον καθώς παρήλθαν 14 χρόνια χωρίς μέρισμα… αλλά επί 14 χρόνια στην Ευρώπη οι περισσότερες τράπεζες αδιάλειπτα – ίσως πλην 1-2 περιπτώσεων και λόγω covid 19 – διανείμουν μέρισμα.
Είναι μια επενδυτική ιστορία που θα μπορέσουν να πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες αλλά δεν είναι ο ισχυρός καταλύτης…
Επίσης για το 2022 προβλέπουμε ότι καμία ελληνική τράπεζα – πλην της Attica bank – δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.
Ένα από τα βασικά στοιχεία που θέτουν οι ξένοι επενδυτές και περιμένουν την επιβεβαίωση του είναι εάν οι τράπεζες εν μέσω ανταγωνισμού, νέων τεχνολογιών και κατακόρυφης πτώσης της πιστωτικής επέκτασης επί 11 χρόνια… μπορούν να επιτυγχάνουν επαναλαμβανόμενα κέρδη.
Η πτώση – συρρίκνωση των καθαρών εσόδων από τόκους NII είναι απόδειξη ότι ο πυρήνας κερδοφορίας των τραπεζών πιέζεται…

Χρειάζεται μια ισχυρή μετοχική αναδόμηση – ανανέωση

Όμως ενώ όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα, οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται κάτι ανατρεπτικό.
Χρειάζεται να προσφέρουν ορατότητα στους επενδυτές, ότι μπορούν να προσφέρουν μακροπρόθεσμες και επαναλαμβανόμενες καλές αποδόσεις π.χ. – ROE απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 10%... αλλά χρειάζεται να αλλάξουν την μετοχική τους δομή.
Η μεγάλη αλλαγή του 2022 αλλά και για τα επόμενα χρόνια είναι οι επενδυτές που συμμετείχαν στις τράπεζες να αντικατασταθούν ή να συμπληρωθούν με ποιο συμβατούς επενδυτές.
Π.χ. επί πολλά χρόνια μόνο hedge funds προσελκύονταν από τις ελληνικές τράπεζες, οπότε τα placements που θα έρθουν από το ΤΧΣ π.χ. στην Εθνική εντός του 2022 θα είναι μια καλή αρχή για τον εμπλουτισμό των ελληνικών τραπεζών με νέο αίμα επενδυτών πιο θεσμικών αλλά και μικρομετόχων.
Βλέποντας την δραματικά απαξιωμένη εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου που αγγίζει τα όρια της κατάθλιψης αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, απουσιάζει ο ενθουσιασμός, το νέο χρήμα και απουσιάζει η ελπίδα της προοπτικής.
Προφανώς και ευθύνεται και η οικονομία για το χάλι του χρηματιστηρίου, η ορατότητα είναι θολή αλλά για να υπάρξει αναθέρμανση από τους επενδυτές, να έρθει νέο αίμα επενδυτών που θα εμπλουτίσουν τις τράπεζες και τις μετοχικές τους δομές – αυτό θα ήταν μια καλή εξέλιξη χρηματιστηριακά – απαιτείται ένα νέο αφήγημα.
Στο παρελθόν π.χ. 2005 με 2008 ήταν οι αυξήσεις κεφαλαίου για επιθετική πιστωτική επέκταση.
Ήταν το αφήγημα των Βαλκανίων που παρουσιαζόταν ως Ελντοράντο.
Οι τράπεζες είχαν φθάσει να επιτυγχάνουν 5,6 δισεκ. κέρδη και δεν ήταν εκείνη την περίοδο οι τράπεζες του σήμερα…

Ποιο αφήγημα χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες;

Μια ανανέωση της μετοχικής τους δομής θα ήταν ένα ενδιαφέρον σενάριο, μια καλή προοπτική.
Θα ήταν μια καλή χρηματιστηριακή εξέλιξη.
Όμως για να έρθουν νέοι ξένοι επενδυτές και να αυξήσουν την επενδυτική τους θέση οι μικρομέτοχοι – κάποτε οι μικρομέτοχοι ήλεγχαν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών από 10% κατά μέσο όρο σήμερα – θα πρέπει να υπάρχει αφήγημα…
Δυστυχώς ενώ οι τράπεζες στην Ελλάδα εξυγιάνθηκαν, θα βγάζουν κέρδη και θα διανείμουν μέρισμα… δεν είναι ακόμη σε θέση να παρουσιάσουν ένα πειστικό αφήγημα τουλάχιστον για το 2022.
Από το 2023 που η ορατότητα θα είναι πιο σαφής, πιο καθαρή το αφήγημα θα ήταν οι νέες τεχνολογίες.
Η μεγάλη επανάσταση στις τράπεζες θα είναι οι νέες τεχνολογίες, η διαχείριση μεγάλων περιουσιών, ακινήτων και βεβαίως τα δάνεια.
Αυτό το πακέτο όμως πρέπει να επανακαθοριστεί, δεν μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να υποστηρίξουν ένα τέτοιο αφήγημα με παραδοχές και όρους του 2008.
Επίσης μια αλλαγή που θα έρθει μέσω της κερδοφορίας και σε βάθος χρόνου και μέσω νέων αυξήσεων κεφαλαίου είναι η μείωση του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν 22,5 δισεκ. κεφάλαια και 14,2 δισεκ. DTC οπότε το DTC που είναι χαμηλής στάθμης κεφάλαιο πρέπει να μειωθεί αισθητά.
Μπορεί το DTC να μην είναι εποπτικό πρόβλημα αλλά είναι σίγουρα χρηματιστηριακό.
Όταν οι τράπεζες στην Ευρώπη έχουν σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια στο 15% και στην Ελλάδα στο 70% - κάποιες εξ αυτών – είναι κατανοητό ότι αυτό πρέπει να βελτιωθεί.
Για να είναι συγκρίσιμες οι ελληνικές τράπεζες με τις ευρωπαϊκές πρέπει σε όλα να μοιάζουν… ακόμη δεν βρισκόμαστε εκεί… έχουμε δρόμο και θα χρειαστεί χρόνος…
Το 2021 οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν επενδύσιμες.
Από το 2022 θα αρχίσουν να γίνονται κάπως πιο ελκυστικές αλλά θα απουσιάζει ο ενθουσιασμός…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης