Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι αρνητικές εκπλήξεις του 9μήνου 2021 - Ποιες εισηγμένες δεν ανέκαμψαν παρά το άνοιγμα των οικονομιών

Οι αρνητικές εκπλήξεις του 9μήνου 2021 - Ποιες εισηγμένες δεν ανέκαμψαν παρά το άνοιγμα των οικονομιών
Το ενεργειακό κόστος, το κόστος των πρώτων υλών και τα υψηλά μεταφορικά κόστη επηρέασαν συγκεκριμένες εισηγμένες
Σχετικά Άρθρα

Χωρίς αμφιβολία τα αποτελέσματα των 9 μηνών της χρήσης 2021 είναι εξαιρετικά θετικά για την πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών.
Ανέκαμψαν οι πωλήσεις, τα EBITDA και τα κέρδη και συνολικά βλέπουμε μία πορεία που προσεγγίζει τα προ πανδημίας επίπεδα.
Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου οι ελλείψεις προϊόντων, οι αυξημένες τιμές πρώτων υλών, τα υψηλά μεταφορικά κόστη και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, έχει επηρεάσει την πορεία τους.
Κάποιες από αυτές προσπαθούν με ανατιμήσεις να περιορίσουν την απώλεια ή και να την καλύψουν.
Όμως σε κάποιες τα αποτελέσματα των ανατιμήσεων δεν έχουν φανεί ακόμα και όπως σημειώνουν κάποιες διοικήσεις, είναι μία διαδικασία που έχει καθυστέρηση, γιατί δεν γίνεται ταυτόχρονα με τις αυξήσεις των δαπανών.
Η Flexopack ήδη από το εξάμηνο έδειξε πως οι ελλείψεις και οι αυξήσεις την επηρεάζουν.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες προσαρμόζει ανάλογα την εμπορική του πολιτική όπου αυτό είναι εφικτό.
Μέχρι σήμερα οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης δεν αντιστάθμισαν πλήρως τις αυξήσεις στα κόστη των πρώτων υλών και τα μεταφορικά.
Στο εννεάμηνο οι πωλήσεις ανήλθαν στα 81,3 εκατ. ευρώ από 76,2 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν στα 8,8 εκατ. ευρώ από 11,65 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η μετοχή κατέγραψε σημαντική πτώση το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα από την αρχή του έτους να χάνει 30%.
H Avax παρά τη μεγάλη αύξηση των πωλήσεων στο τρίτο τρίμηνο, τα υψηλότερα τιμολόγια προμήθειας και μεταφοράς δομικών υλικών, οι αυξημένες δαπάνες ενέργειας αλλά και η ζημιογόνα λειτουργία του κλάδου ενέργειας επηρέασαν σημαντικά.
Έτσι στο τρίτο τρίμηνο αν και ο τζίρος ανήλθε στα 196,7 εκατ. ευρώ από 115,7 εκατ. ευρώ, είχε ζημία 2,16 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ.
Στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν στα 3,1 εκατ. ευρώ από 8,9 εκατ. ευρώ.
Οι Μύλοι Λούλη παρά την επίσης σημαντική αύξηση των πωλήσεων στα 95,4 εκατ. ευρώ από 80,9 εκατ. ευρώ η κερδοφορία πιέστηκε καθώς οι αλευροβιομηχανίες επωμίστηκαν την αύξηση των σιτηρών αλλά και την αύξηση του μεταφορικού και ενεργειακού κόστους.
Τα κέρδη προ φόρων στο εννεάμηνο υποχώρησαν κατά 48% και στα 1,02 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία έχει κάνει ήδη ανατιμήσεις.
Στο τρίτο τρίμηνο της Ικτίνος δεν ήταν καλό και αναμένεται ανάλογη πορεία και στο τέταρτο σύμφωνα με την εταιρεία.
Ο τζίρος στο τρίτο τρίμηνο υποχώρησε, ενώ στο εννεάμηνο είχε άνοδο 13% και διαμορφώθηκε στα 27,2 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων και τόκων στο τρίτο τρίμηνο υποχώρησαν στις 100 χιλ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο ανήλθαν στα 4,4 εκατ. ευρώ από 3,2 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία αποδίδει την πορεία στην αγορά της Κίνας και στο τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Πάντως προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι η Mermeren που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο, εμφάνισε καλά αποτελέσματα και αναφέρει πως η ανάκαμψη συνεχίζεται.
Το τρίτο τρίμηνο της Frigoglass είχε μεγάλη αύξηση πωλήσεων, αλλά θα εμφάνιζε ζημία αν δεν υπήρχαν τα κέρδη από την αποζημίωση λόγω της πυρκαγιάς στη Ρουμανία.
Στο εννεάμηνο τα κέρδη προ φόρων και εξόδων αναδιοργάνωσης και πυρκαγιάς αυξήθηκαν στα 11,6 εκατ. ευρώ από 9,5 εκατ. ευρώ, αλλά η τελική γραμμή παρέμεινε αρνητική εμφανίζοντας ζημία 3,78 εκατ. ευρώ από ζημία 7,15 εκατ. ευρώ.
«Κλειδί» για την πορεία της μετοχής θα είναι η οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τις ασφαλιστικές και τη συνολική αποζημίωση που θα λάβει.
Οι αυξήσεις στα κόστη έχουν επηρεάσει και την Παΐρης με αποτέλεσμα παρά την αύξηση κατά 8,1% στις πωλήσεις στο εννεάμηνο τα μικτά κέρδη υποχώρησαν 19,4% και τα κέρδη προ φόρων κατά 64,3%.
Το τρίτο τρίμηνο πάντως έδειξε βελτίωση και τα κέρδη προ φόρων ήταν στις 12 χιλ. ευρώ από ζημία 120 χιλ. ευρώ.
Η μείωση στα ενοίκια λόγω της πανδημίας που είχε αποφασίσει η Κυβέρνηση επηρέασε τα έσοδα της Reds, με αποτέλεσμα τα έσοδα από 5,9 εκατ. ευρώ που θα ήταν αν δεν υπήρχε η πανδημία να περιοριστούν στα 4,6 εκατ. ευρώ και η τελική γραμμή αντί για κέρδη 914 χιλ. ευρώ να εμφανίσει ζημία 111 χιλ. ευρώ.
Οι Ευρωσύμβουλοι αν και αύξησαν τις πωλήσεις τους στο τρίτο τρίμηνο, τα EBITDA και τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν, ενώ στο εννεάμηνο εμφανίζονται αυξημένα αλλά υπήρχαν σημαντικά έκτακτα όπως είχε φανεί στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου.
Η εταιρεία προχωράει σε αύξηση κεφαλαίου και περιμένει την έγκριση του ενημερωτικού από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης