Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Λεφτά υπάρχουν» για… ομόλογα – Καλύπτονται οι εκδόσεις, πέφτουν τα επιτόκια, τι συμβαίνει με το ΧΑ

«Λεφτά υπάρχουν» για… ομόλογα – Καλύπτονται οι εκδόσεις, πέφτουν τα επιτόκια, τι συμβαίνει με το ΧΑ

Το ύψος των επιτοκίων των ομολογιακών εκδόσεων αποτελεί δέλεαρ για τους ξένους επενδυτές – Χρειάζεται θετικές ειδήσεις το ΧΑ για να τραβήξει επενδυτικά βλέμματα

Σχετικά Άρθρα

Μπορεί να ακούγονται διαμαρτυρίες πως οι μεγάλες εκδόσεις ομολόγων και αυξήσεων κεφαλαίων έχουν περιορίσει τη ρευστότητα του ΧΑ, φαίνεται όμως εκ του αποτελέσματος πως οι επενδυτές αναζητούν με… μανία τις εκδόσεις ομολόγων.
Στο σύνολό τους όσες έχουν ολοκληρωθεί έχει υπάρξει υπερκάλυψη και σε αρκετές περιπτώσεις οι εταιρείες αντλούν περισσότερα από όσα ζήτησαν.

Η ΔΕΗ το ξαναέκανε…

Η ΔΕΗ πριν λίγους μήνες (Μάρτιος 2021) άντλησε 650 εκατ. ευρώ ενώ ζητούσε 500 εκατ. ευρώ αφού η ζήτηση καλύφθηκε κατά 6 φορές και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,875%.
Μάλιστα, λίγες μέρες αργότερα άντλησε άλλα 125 εκατ. ευρώ ενώ στόχευε σε 75 εκατ. ευρώ με λίγο καλύτερο επιτόκιο.
Χθες (14/7) άντλησε 500 εκατ. ευρώ αντί για 350 εκατ. ευρώ με τη ζήτηση να φτάνει στα 2 δισ. ευρώ.
Μόνο η ΔΕΗ σε διάστημα λίγων μηνών έχει αντλήσει σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ.

Η Motor Oil άντλησε περισσότερα

Το στόρι της Motor Oil μπορεί να μην ενθουσιάζει τους επενδυτές του ΧΑ αφού βλέπουν πως η εισηγμένη επηρεάστηκε σημαντικά από την πανδημία και η μετοχή έχει χαμηλότερη απόδοση έναντι του ΧΑ από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020, όμως για το ομόλογό της «στριμώχτηκαν» για το ποιος θα πρωτοπάρει.
Η Motor Oil ζητούσε 350 εκατ. ευρώ και άντλησε 400 εκατ. ευρώ πριν από λίγες μέρες, με επιτόκιο 2,125%.
Μάλιστα τον περασμένο Μάρτιο είχε πάρει άλλα 200 εκατ. ευρώ με τη ζήτηση να φτάνει στο 1 δισ. ευρώ και το επιτόκιο στο 1,9%.

Η Μυτιληναίος μάζεψε προσφορές 2 δισ. ευρώ

Εκπληκτική επιτυχία και η έκδοση του ομολόγου της Μυτιληναίος τον περασμένο Απρίλιο.
Ζητούσε 500 εκατ. ευρώ και η έκδοση καλύφθηκε 4 φορές διαμορφώνοντας επιτόκιο 2,25%.

Οι άλλες εκδόσεις…

Τρέχει αυτές τις ημέρες το ομόλογο της Prodea ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ και μία μη εισηγμένη από τον ξενοδοχειακό κλάδο, η Sani-Ikos ζητάει 300 εκατ. ευρώ με ομολογιακή έκδοση.
Να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω ομόλογα δεν διαπραγματεύονται στο ΧΑ και τα περισσότερα είναι εξωτερικού με ελάχιστο ποσό εγγραφής τις 100 χιλ. ευρώ.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου στο ΧΑ

Μετά την πετυχημένη αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,38 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία υπερκαλύψθηκε, καλά πήγε και η αύξηση της Alpha Bank, αφού συγκεντρώθηκαν τα 800 εκατ. ευρώ.
Καλά όμως πηγαίνουν και οι αυξήσεις μικρότερων εισηγμένων, όπως της Τζιρακιάν, η οποία άντλησε τα 3 εκατ. ευρώ που ζητούσε.
Αυτές τις ημέρες τρέχει η αύξηση της ΕΛΓΕΚΑ ύψους 10,8 εκατ. ευρώ, ενώ ξεκίνησε και η αύξηση με μετρητά της Premia.
Συνολικά η Premia κάνει αύξηση 75 εκατ. ευρώ εκ των οποίων με μετρητά είναι 47 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα είναι μέσω εισφοράς σε είδος.
Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και η αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ ύψους 120 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως αυξήσεις κεφαλαίου αναμένονται και από μικρότερες εταιρείες (Ευρωσύμβουλοι, Ιντρακόμ Κατασκευές).

ΧΑ Vs Ομόλογα

Με τα επιτόκια να είναι ακόμα και αρνητικά σε πολλές χώρες, οι ελληνικές εκδόσεις αποτελούν δέλεαρ για τους επενδυτές.
Από την άλλη παρά το success story που προσπαθεί να προωθήσει η κυβέρνηση για τη χώρα και την ανάπτυξη που θα έχει από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν, η πορεία των μετοχών δεν είναι ανάλογη.
Η πρόσφατες εισροές στην Alpha Bank λόγω MSCI, έδειξαν πως «λεφτά υπάρχουν» και κάποια θετικά νέα θα μπορούσαν να φέρουν επενδυτές.
Ωστόσο, η υψηλή εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό και η έξαρση των κρουσμάτων έχει περιορίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Από την άλλη θα μπορούσε αυτό να ερμηνευθεί ως μία φυσιολογική εξέλιξη, αφού παραδοσιακά το καλοκαίρι απουσιάζουν οι μεγάλες συγκινήσεις.
Η πρόσφατη διόρθωση έχει κάνει ξανά πολλές αποτιμήσεις ελκυστικές και μένει να φανεί αν το έξυπνο χρήμα θα αρχίσει να τοποθετείται επιλεκτικά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης