Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Θέμα χρόνου η φυγή άλλων 4 εισηγμένων από το χρηματιστήριο – Έχουν ξεπεραστεί το όριο του 90%

Θέμα χρόνου η φυγή άλλων 4 εισηγμένων από το χρηματιστήριο – Έχουν ξεπεραστεί το όριο του 90%

Παρά τη δραστηριοποίηση περισσότερων επενδυτών και την εισροή «φρέσκου» χρήματος, το ενδιαφέρον για εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης παραμένει μικρό

Σχετικά Άρθρα
Η φυγή των εισηγμένων εταιρειών δε φαίνεται να ανακόπτεται από το καλό κλίμα που επικρατεί στην αγορά τους τελευταίους μήνες, ούτε από τις καλές προοπτικές που έχουν διαμορφωθεί και με τη δραστηριοποίηση περισσότερων επενδυτών.

Άλλες 4 εισηγμένες εταιρείες θα αποχωρήσουν το επόμενο διάστημα, αφού οι δημόσιες προτάσεις που εκδηλώθηκαν οδήγησαν σε αύξηση του ποσοστού πάνω από 90% που απαιτείται προκειμένου να υπάρξει δικαίωμα άσκησης squeeze out.

PAPERPACK

Πιο αναλυτικά, η ORLANDO-EQUITY HOLDING LIMITED κατέχει άμεσα συνολικά ποσοστό 96.598% στην Paperpack, επομένως πρόκειται για τυπική διαδικασία η έξοδος από το ΧΑ, αφού προηγηθεί αίτημα για εξαγορά και των υπολοίπων μετοχών (squeeze out).

ΙΑΣΩ

Τον ίδιο δρόμο θα βαδίσει και η ΙΑΣΩ αφού η «OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a r.l και τα πρόσωπα που λειτουργούν συντονισμένα, μέσω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης κατέχουν κάτι παραπάνω από 92%.

NEWSPHONE

Στη Newsphone τόσο στην πρώτη προσπάθεια της Ανκοστάρ όσο και στη δεύτερη είχε φανεί διάθεση από κάποιους μετόχους να αγοράσουν μετοχές, οδηγώντας την τιμή υψηλότερα από τη δημόσια πρόταση.
Στη δεύτερη προσπάθεια όμως δεν υπήρξε επιτυχημένο αποτέλεσμα και έτσι η Ανκοστάρ έχει ανεβάσει το ποσοστό της σχεδόν στο 93%, καθιστώντας επιτυχημένη τη δημόσια πρόταση.

ΓΕΚΕ

Η τελευταία προσπάθεια εξόδου από το ΧΑ, έρχεται από τη ΓΕΚΕ, η οποία κατέχει το ξενοδοχείο President.
Πρόκειται για μία επιβεβαίωση πληροφοριών που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια, αφού οι βασικοί μέτοχοι είχαν ξεπεράσει το 90%.
Το τελευταίο διάστημα είχε υπάρξει πληροφορία για πώληση του ξενοδοχείου αλλά διαψεύστηκε κατηγορηματικά.
Να σημειωθεί πως οι βασικοί μέτοχοι της ΓΕΚΕ δεν έχουν καταθέσει δημόσια πρόταση, αλλά έχουν ανακοινώσει πως λειτουργούν συντονισμένα και κατέχουν το 93,14%.
Όμως σύμφωνα με τον κανονισμό του ΧΑ, η συντονισμένη δράση, ενεργοποιεί το άρθρο του κανονισμού περί δημόσιων προτάσεων και καθιστά τους βασικούς μετόχους υπόχρεους σε δημόσια πρόταση.

Χωρίς τέλος

Να σημειωθεί πως στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το κύμα φυγής όπως φαίνεται δε τερματίζεται εδώ και δεν αποκλείουν να υπάρξουν και νέες προσπάθειες εξόδου εταιρειών από το ΧΑ μέσω δημόσιων προτάσεων.
Μάλιστα τονίζουν πως μπορεί να μειώνονται οι επιλογές, αλλά όπως φαίνεται και παρά τη δραστηριοποίηση περισσότερων επενδυτών τους τελευταίους μήνες και την εισροή «φρέσκου» χρήματος στο ΧΑ, το ενδιαφέρον για συγκεκριμένες εταιρείες κυρίως μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης παραμένει εξαιρετικά μικρό.
Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες να εξαγοράσουν φθηνά τις εταιρείες τους από το ΧΑ και να γλιτώσουν αρκετά κεφάλαια και υποχρεώσεις που έχουν επειδή είναι εισηγμένοι.
Από την άλλη, ούτε η διοίκηση του χρηματιστηρίου φαίνεται να έχει κάνει προσπάθειες για να σταματήσει την έξοδο των εταιρειών.
Η πρόσφατη ενίσχυση της αποτίμησης της αγοράς μετοχών αλλά και οι αυξήσεις κεφαλαίου που υλοποιήθηκαν ή θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, υπερκαλύπτει την αξία των επιχειρήσεων που φεύγουν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης