Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άφαντη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Θεατής απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις στις τραπεζικές μετοχές

Άφαντη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Θεατής απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις στις τραπεζικές μετοχές

Σε ένα τέτοιο χρηματιστήριο μόνο επενδυτές δεν μπορούν να προσελκυστούν

Τη δόξα της Χαράλαμπου Γκότση στους χειρισμούς που έκανε στην υπόθεση Folli Follie φαίνεται ότι ζήλεψε η νυν ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπό τη Βασιλική Λαζαράκου.

Κλείνει τα μάτια κάνοντας ότι δεν βλέπει τίποτα ενώ την ίδια στιγμή το front running και η χρηματιστηριακή σπέκουλα δεν έχουν προηγούμενο ειδικά στις τράπεζες.
Τελευταίο παράδειγμα η περίπτωση της Alpha Bank όπου ενώ υπήρχαν δημοσιεύματα περί της αύξησης κεφαλαίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέτρεψε τη διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα η μεταβολή της τιμής της μετοχής να εξελιχθεί σε διαδικασία τζόγου.
Η ανακοίνωση της Alpha Bank εν μέσω συνεδρίασης ναι μεν επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα με πρώτο αυτό προ ημερών του bankingnews αλλά δεν έδωσε καμία ουσιαστική πληροφορία με αποτέλεσμα να ενταθεί η σύγχυση και η μετοχή να βρεθεί το απόλυτο limit down.

Θεατής και στην Πειραιώς…

Και η σύγχυση που επικρατεί εστιάζεται στο γεγονός ότι υπάρχει έντονη φημολογία επανάληψης του φαινομένου Πειραιώς όπου οι παλιοί μέτοχοι στην κυριολεξία κατακρεουργήθηκαν με τους όρους που με μεγάλη καθυστέρηση ανακοινώθηκαν.
Όμως αν δεν ισχύουν οι όροι τότε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μη διακόπτοντας τη διαπραγμάτευση της μετοχής τότε έχει επιβραβεύσει εκείνους που έχουν εσωτερική πληροφόρηση και αγοράζουν εν μέσω σύγχυσης η οποία είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί.

Θεατής και στην Attica Bank…

Βέβαια τα ίδια έκανε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην περίπτωση της τράπεζας Αττικής όπου είχαμε το τραγελαφικό φαινόμενο να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση , να διακοπεί μετά από λίγα λεπτά και να επανέλθει εντός της ημέρας.
Στην Αττικής έχουμε το φαινόμενο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να συγκαλύπτει τις πρακτικές της Τράπεζας που συνιστούν τουλάχιστον διασπορά ψευδών ειδήσεων έχοντας ως συνένοχο την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία γνώριζε το πρόβλημα της Αττικής , συγκάλυπτε επί μήνες και στο τέλος έδινε «βεβαιώσεις» στην KPMG που μέσα στο πανικό έκανε κάμποσες ημέρες να δώσει την έκθεση ελέγχου.
Πριν την Αττικής βέβαια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε δώσει διαπιστευτήρια … τροχονόμου στην Τράπεζα Πειραιώς όπου η μετοχή πραγματοποιώντας απίστευτες διακυμάνσεις κατάρρευσε με την ανακοίνωση των όρων της αύξησης κεφαλαίου.
Βέβαια πέρα από την ευθύνη που έχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διακόπτει τη διαπραγμάτευση των μετοχών μέχρι να πληροφορηθεί όχι αποσπασματικά αλλά πλήρως το επενδυτικό κοινό αυτά που συμβαίνουν στις 3 τράπεζες δημιουργούν και άλλα ερωτήματα.
Όπως για παράδειγμα πως γίνεται να παρατηρείται το φαινόμενο να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη σε αποφασισμένες τιτλοποιήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ και να εμφανίζονται φουσκωμένα αποτελέσματα στους ισολογισμούς του 2020.

Θεατής και στις μικρές μετοχές…

Προφανώς αυτά είναι «λεπτομέρειες» για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όταν δεν φαίνεται ικανή να διαχειριστεί ούτε υποθέσεις μικρών εταιριών όπως η MLS.
Όμως όλα αυτά γίνονται ορατά από τους διεθνείς επενδυτές οι οποίοι διαπιστώνουν ότι με απόλυτη ευθύνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το ελληνικό Χρηματιστήριο λειτουργεί ως χρηματιστήριο Μπανανίας.
Και σε ένα τέτοιο χρηματιστήριο μόνο επενδυτές δεν μπορούν να προσελκυστούν.
Οι μόνοι «πελάτες» που θα μείνουν θα είναι τζογαδόροι που θα κερδοσκοπούν έως ότου διαλύσουν την αγορά και δεν απομείνει τίποτα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης