Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συμμετέχεις ή δεν συμμετέχεις στην αμκ της Cyprus Popular bank; Οι παράμετροι, η κρατικοποίηση και οι ημερομηνίες κλειδιά που πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές…

 Συμμετέχεις ή δεν συμμετέχεις στην αμκ της Cyprus Popular bank; Οι παράμετροι, η κρατικοποίηση και οι  ημερομηνίες κλειδιά που πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές…
Συμμετέχεις ή δεν συμμετέχεις στην αύξηση κεφαλαίου 1,8 δις ευρώ της Cyprus Popular Bank;
Το ερώτημα αυτό τίθεται αφενός γιατί η χρηματιστηριακή συγκυρία είναι η χειρότερη για αμκ αφετέρου γιατί αυτή η αύξηση έχει την ιδιαιτερότητα ότι θα καλυφθεί εξολοκλήρου ή σχεδόν εξολοκλήρου από το Κυπριακό κράτος με βάση την συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Αν η αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιούταν σε άλλο χρόνο και σε άλλες συνθήκες το δίλημμα συμμετοχής ή όχι στην αμκ δεν θα ετίθετο.
Όμως η αύξηση αυτή πραγματοποιείται κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες.
Η μετοχή έχει υποχωρήσει σημαντικά στα 0,0870 ευρώ στις 24 Μαΐου 2012 κάτω από την τιμή της αμκ στα 0,10 ευρώ.
Το βασικότερο πρόβλημα που πρέπει να απασχολεί τους επενδυτές δεν είναι τόσο η βραχυχρόνια συμπεριφορά της μετοχής.
Και διαφορετικές να ήταν οι συνθήκες η μετοχή σε ΧΑ και ΧΑΚ θα υποχωρούσε καθώς είθισται πάντα κατά την διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων και της υλοποίησης μιας αύξησης να αυξάνονται οι χρηματιστηριακές πιέσεις πολλώ δε μάλλον σε αυτή την δραματική συγκυρία για την Ελλάδα.
Το βασικό πρόβλημα που πρέπει να απασχολεί τους επενδυτές πρέπει να είναι το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς ότι η Cyprus Popular Bank κρατικοποιείται.
Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης αυξάνουν τον βαθμό κρατικοποίησης και γεγονός είναι ότι δεν είναι ευνοϊκοί για τον παλαιό μέτοχο.
Η αύξηση κεφαλαίου ξεκινάει…
Η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων έχει καθοριστεί μεταξύ 15 και 22 Ιουνίου ενώ η τελευταία ημερομηνία καταβολής των κεφαλαίων η 29η Ιουνίου. Η αποκοπή του δικαιώματος ορίστηκε 28 Μαΐου.
Τα Δικαιώματα Προτίμησης θα εκδοθούν σε αναλογία ένα (1) Δικαίωμα Προτίμησης για κάθε μία (1) μετοχή που θα κατέχουν. Κάθε έξι (6) Δικαιώματα Προτίμησης που θα ασκούνται με συνολική τιμή άσκησης 6,70 ευρώ  θα μετατρέπονται σε εξήντα επτά (67) πλήρως πληρωθείσες συνήθεις μετοχές (ήτοι 0,10 ευρώ ανά μετοχή).
Όπως τονίζεται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου η τράπεζα άπαξ και δέχεται κρατική στήριξη οριοθετούνται ορισμένες δραστηριότητες. Η αύξηση του ισολογισμού δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 12,4% ετησίως, μέλη του ΔΣ που προέρχονται από το κράτος θα μπορούν να ασκούν βέτο σε όλες τις αποφάσεις ενώ οι αποδοχές των στελεχών δεν θα υπερβαίνουν του Γενικού Διευθυντή.
Όσον αφορά τους μετόχους θα δίδονται 5 δικαιώματα αγοράς μέσω share warrants με τιμή 0,10 ευρώ συν 9% ετησίως κάθε φορά που ασκούνται.
Για τον ρόλο του αναδόχου το κυπριακό δημόσιο θα λάβει προμήθεια 2% ή 36 εκατ ευρώ.
Όσον αφορά το dilution  αν συμμετάσχουν οι παλαιοί μέτοχοι θα κατέχουν το 15,8% της τράπεζας και το δημόσιο 84,2%.
Αν δε ασκήσουν δικαιώματα η συμμετοχή του κράτους μπορεί να φθάσει έως 91,8% άρα η συμμετοχή των ιδιωτών θα περιοριστεί στο 8,2%.
Τα 1,8 δις ευρώ έχει εξασφαλιστεί ότι θα καλύψει το κυπριακό δημόσιο ωστόσο το ζητούμενο είναι πως θα κινηθούν οι 94 χιλ μέτοχοι και πως θα κινηθούν οι βασικοί μέτοχοι το Dubai με 18,69% και η MIG με 9,49%.
Επίσης οι ιδιώτες μέτοχοι που ελέγχουν το 68% αλλά και παραδοσιακοί μέτοχοι όπως ο Λανίτης ή ο Θεοχαράκης ο οποίος δεν συμμετείχε στην τελευταία αμκ.
Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι οι πλέον ελκυστικοί όχι ως προς την δομή των μετοχών ή την τιμή αλλά ως προς τον ρόλο του κυπριακού δημοσίου.
Το ζητούμενο των βασικών μετόχων είναι να συμμετάσχουν τώρα ή στην επόμενη φάση δηλαδή της φάσης της αποκρατικοποίησης;

Το χρονοδιάγραμμα της αμκ της Cyprus Popular Bank ή Λαικής τράπεζας

 

 

28.05.2012

Ημέρα αποκοπής Δικαιωμάτων Προτίμησης (ex-rights date), από την οποία η μετοχή της Τράπεζας θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα δωρεάν παραχώρησης Δικαιωμάτων Προτίμησης.  Από την ίδια ημερομηνία η τιμή εκκίνησης θα διαμορφωθεί σύμφωνα με την Απόφαση 26 του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΑ και των Κανονισμών του ΧΑΚ.

30.05.2012

Ημερομηνία καταγραφής / ημερομηνία αρχείου (record date), στο τέλος της οποίας καταγράφονται στα αρχεία του ΧΑΚ και ΧΑ τα πρόσωπα που θα δικαιούνται να λάβουν μέρος στη δωρεάν παραχώρηση Δικαιωμάτων Προτίμησης.

07.06.2012

Ημερομηνία αποστολής επιστολών παραχώρησης / ενημερωτικών επιστολών στους μετόχους.

15.06.2012

Έναρξη περιόδου διαπραγμάτευσης Δικαιωμάτων Προτίμησης και έναρξη περιόδου άσκησης Δικαιωμάτων Προτίμησης και ταυτόχρονα έναρξη περιόδου Δικαιώματος Προεγγραφής.

22.06.2012

Λήξη της περιόδου διαπραγμάτευσης των Δικαιωμάτων Προτίμησης.

29.06.2012

Λήξη της περιόδου άσκησης των Δικαιωμάτων Προτίμησης και περιόδου Δικαιώματος Προεγγραφής.

30.06.2012

Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου για την παραχώρηση τυχόν μη ασκηθέντων Δικαιωμάτων Προτίμησης.

30.06.2012

Ημερομηνία έκδοσης των νέων μετοχών

30.06.2012

Ημερομηνία αποστολής επιστολών παραχώρησης για τις νέες μετοχές που θα προκύψουν από την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης.

 

 

 







 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης