Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί οι Γάλλοι της Credit Agricole και της Societe Generale συνεχίζουν να επενδύουν σε τράπεζες με αποδεδειγμένα προβλήματα όπως η Emporiki και η Geniki bank; Και οι 2 τράπεζες εκτός ΧΑ….

 Γιατί οι Γάλλοι της Credit Agricole και της Societe Generale συνεχίζουν να επενδύουν σε τράπεζες με αποδεδειγμένα προβλήματα όπως η Emporiki και η Geniki bank; Και οι 2 τράπεζες εκτός ΧΑ….
Οι Γαλλικές τράπεζες έχουν επενδύσει, διαγράψει ή  υποστεί ζημίες 14 δις ευρώ στην Ελλάδα και η απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων τους είναι μηδενική.
Παρ΄ όλα αυτά τις τελευταίες 40 μέρες επένδυσαν 2,5 δις ευρώ νέα κεφάλαια, συνεχίζοντας να στηρίζουν τις προβληματικές τράπεζες Emporiki και Geniki bank.

Με βάση την κοινή λογική και με τον ρυθμό που μπορεί να υπάρξουν αποσβέσεις του επενδεδυμένου κεφαλαίου, ούτε την Δευτέρα παρουσία δεν θα πάρουν πίσω οι Γάλλοι τα δισεκατομμύρια κεφαλαίων που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα.
Ωστόσο το κομβικό και καίριο ερώτημα παραμένει γιατί οι Γάλλοι συνεχίζουν να επενδύσουν τόσα δισεκατομμύρια ακόμη και σε αυτή την ιστορικά δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα;
Να σημειωθεί ότι οι σωρευτικές  επενδύσεις και ζημίες 12,5 δισ ευρώ, νέες ζημίες στο 9μηνο 1,413 δισ ευρώ και λόγω ομολόγων με NPLs 31% που αποτελεί ρεκόρ δηλαδή 1 στα 3 δάνεια είναι προβληματικά και με νέα αύξηση κεφαλαίου 2 δις ευρώ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα εμφανίζει η Emporiki bank.
Η Societe Generale έχει επενδύσει και υποστεί ζημίες 1,57 δις ευρώ και παρ΄ όλα αυτά κάλυψε πλήρως και αυτή την αύξηση κεφαλαίου της Geniki bank ύψους 575,097 εκατ. ευρώ.
Οι μέτοχοι με ποσοστό 11,56% και ορθά δεν συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου και το ποσοστό τους μειώθηκε στο 1,04%.
Η Societe Generale αύξησε το  ποσοστό της από 88,44% στο 98,96% στην Geniki bank;
Με δεδομένη αυτή την αναμενόμενη εξέλιξη είναι θέμα ελάχιστου χρόνου να βρεθεί και η Geniki εκτός ελληνικού χρηματιστηρίου

Η ερμηνεία

Το βασικό ερώτημα είναι γιατί η Credit Agricole και η Societe Generale έχουν επενδύσει ή υποστεί ζημίες συνολικά 14,5 δις ευρώ και παρ΄ όλα αυτά συνεχίζουν να στηρίζουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα;
Επίσης μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία ότι επενδύθηκαν και υπέστησαν ζημίες συνολικά 14,5 δις ευρώ από τις Credit Agricole και την Societe Generale και η Emporiki τέθηκε εκτός ΧΑ όπως θα τεθεί άμεσα και η Geniki;
(Η δημόσια πρόταση θα πραγματοποιηθεί στην τιμή της τελευταία αμκ στην Geniki)
Η βασική αιτιολογία για την συνεχή επιμονή των Γάλλων να στηρίζουν Emporiki και Geniki στηρίζεται σε μια βασική παραδοχή, δεν μπορούν να πωλήσουν καθώς κανείς δεν αγοράζει, δεν μπορούν να τις κλείσουν καθώς το σοκ θα έχει πανευρωπαϊκή διάσταση και ως εκ τούτου τις στηρίζουν ποντάροντας ότι μετά από λίγα χρόνια θα σταθεροποιηθούν και θα αρχίσουν να παράγουν έσοδα.
Η απόφαση της Credit Agricole να αποσύρει την Emporiki από το ΧΑ καθώς και το σχέδιο της Societe Generale άμεσα να βγάλει από το ΧΑ την Geniki κατά την άποψη μας πέραν από τους λογιστικούς λόγους ως προς την αποτίμηση της επένδυσης υποδηλώνει και την πλήρη αποτυχία του Γαλλικού πειράματος στην Ελλάδα.

Υποσημείωση

Κατά καιρούς έχουμε υποστηρίξει και έχει γενικώς υποστηριχθεί η άποψη ότι η Emporiki και η Geniki ακολούθησαν τα Γαλλικά πρότυπα, πήραν πολύ μεγάλες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια και για τον λόγο αυτό δείχνουν χειρότερη χρηματοοικονομική εικόνα από τις ελληνικές τράπεζες.
Δυστυχώς τα αποτελέσματα της Blackrock – όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές – δεν επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή και οι νέες προβλέψεις των Emporiki και Geniki κινούνται σχεδόν κοντά στον μέσο ελληνικό όρο.
Οι Γαλλικές τράπεζες Credit Agricole και Geniki εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα.
Προφανώς έχουν μετανιώσει, ωστόσο τώρα υποχρεώνονται να συντηρούν ζημιογόνες τράπεζες ποντάροντας ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα και η Emporiki και Geniki θα ορθοποδήσουν.
Για απόσβεση επενδεδυμένου κεφαλαίου ούτε λόγος να γίνεται ούτε στην Δευτέρα παρουσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης