Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η Credit Agricole δεν πέτυχε στην επένδυση της Emporiki – Στα 12,5 δισ οι επενδύσεις και ζημίες των Γάλλων στην Ελλάδα…..

tags :
  Η Credit Agricole δεν πέτυχε στην επένδυση της Emporiki – Στα 12,5 δισ οι επενδύσεις και ζημίες των Γάλλων στην Ελλάδα…..
Σωρευτικές επενδύσεις και ζημίες 12,5 δις ευρώ, νέες ζημίες στο 9μηνο 1,413 δις ευρώ και λόγω ομολόγων με NPLs 31% που αποτελεί ρεκόρ δηλαδή 1 στα 3 δάνεια είναι προβληματικά και με νέα αύξηση κεφαλαίου 2 δις ευρώ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα εμφανίζει η Emporiki bank.

Τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί και οι ζημίες που εμφανίζει η Emporiki bank αποτελούν ιστορικών διαστάσεων.
Πλέον τρεις  είναι οι ερμηνείες ή η Credit Agricole υλοποίησε την χειρότερη επένδυση στην ιστορία της και πρέπει να γραφεί στο βιβλίο Γκίνες, ή η Emporiki Bank είναι μια τράπεζα που δεν μπορεί να ορθοποδήσει ή και αυτές οι δύο ερμηνείες μαζί.
Προφανώς οι εργαζόμενοι έχουν το μικρότερο μερίδιο ευθύνης αλλά….ξεκινάμε τις εξαιρέσεις….λάθος.
Η ωμή αλήθεια είναι ότι η Credit Agricole πέταξε τα λεφτά των Γάλλων επενδυτών στην Ελλάδα στο καλάθι των αχρήστων.
Οι διοικήσεις στην Emporiki δεν βοήθησαν να ορθοποδήσει η τράπεζα και οι εργαζόμενοι δεν είναι καθόλου μα καθόλου άμοιροι ευθυνών.
Όλοι έχουν ευθύνες για την συνεχή παρακμή αυτής της τράπεζας.
(Προσωπικά εδώ και 11 χρόνια στήριξα ένθερμα την παρουσία των Γάλλων της Credit Agricole στην Ελλάδα και στην Emporiki. Η στήριξη αυτή όπως και του Γ Στουρνάρα πρώην προέδρου της τράπεζας ήταν ειλικρινής και στηριζόταν στην άποψη ότι η CA μπορεί να προσφέρει στην Emporiki και την Ελλάδα. Δεν υπήρξα στην ομάδα των δημοσιογράφων που αδρά πλήρωνε η Morgan Stanley, η Emporiki και οι συν αυτό για  να γράφουν θετικά για τους Γάλλους. Πίστευα στους Γάλλους ότι θα φέρουν την μεγάλη αλλαγή.
Έκανα λάθος. Οι Γάλλοι κατά την προσωπική μου εκτίμηση δεν πέτυχαν στην Ελλάδα.
Τι θα γίνει στο μέλλον ουδείς γνωρίζει και ουδείς μπορεί να προβλέψει.
Αν καταφέρουν να αλλάξουν την κατάσταση οι Γάλλοι έχει καλώς καλό για την επένδυση τους και την τύχη των εργαζομένων της Emporiki bank.

Υπενθύμιση 9μήνου

Τα οικονομικά μεγέθη 9μήνου 2011 είναι πραγματικά πολύ αρνητικά ακόμη και αν αφαιρεθούν οι ζημίες από το haircut στα ομόλογα είναι πολύ αρνητικά.
Η Credit Agricole έχει εμφανίσει συνολική σωρευτική ζημία 10,5  δις ευρώ στην Emporiki bank από την επένδυση που έχει πραγματοποιήσει  στην Ελλάδα.
Τα 10,5 δις ευρώ προέρχονται από 3,3 δις ευρώ από το τίμημα εξαγοράς με βάση την κατ΄ αναλογία συμμετοχή, 3,2 δις ευρώ ζημίες λόγω αποτελεσμάτων και 3,15 δις ευρώ προβληματικά δάνεια περιλαμβανομένων και των διαγραφών.
Οι νέες ζημίες που εμφάνισε η τράπεζα στο 9μηνο του 2011 ύψους 1,413 δισ ευρώ προφανώς ακυρώνουν το business plan της Credit Agricole το οποίο προέβλεπε ότι η Emporiki το 2011 θα εμφάνιζε ζημίες 130 εκατ ευρώ. Οι ζημίες για το 2011 θα φθάσουν τα 1,6 με 1,7 δις  ευρώ.
Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο από το 2012 θα περάσει σε κέρδη 250 εκατ ευρώ σε προ φόρων βάση. Ωστόσο και ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος. Και το 2012 η Emporiki θα εμφανίσει ζημίες και από το 2013 πλέον είναι πιθανό να  περάσει σε κέρδη αλλά ακόμη και αυτό αποτελεί υπόθεση.
Δεν υπάρχει ένδειξη ότι γενικώς η ελληνική αγορά θα έχει ανακάμψει από το 2013.
Είναι προφανές ότι η συγκυρία δεν ευνόησε την Emporiki bank η οποία με την στήριξη της Credit Agricole πορεύεται σε ένα δύσβατο δρόμο της ελληνικής δεινής οικονομικής πραγματικότητας.
Η Emporiki θα  προχωρήσει υποχρεωτικά σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση  καθώς μετά τις τελευταίες μεγάλες ζημίες καθίσταται απαραίτητη η ισχυροποίηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας Σημειώνεται  ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 η Credit Agricole είχε καταθέσει 400 εκατ ευρώ στην Emporiki για να την ενισχύσει κεφαλαιακά.
Η Credit Agricole υλοποίησε  και νέα κεφαλαιακή κίνηση ύψους 750 εκατ ευρώ που θα έχει την μορφή κατάθεσης.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση κάθε τράπεζας είναι ζητούμενο ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου οι κίνδυνοι λόγω της κρίσης χρέους είναι μεγάλοι για το τραπεζικό σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα έχει διατηρήσει σχεδόν σταθερό το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων στα 22,6 δις ευρώ ενώ αντιθέτως οι καταθέσεις έχουν μειωθεί στα 11 δις ευρώ.
Η πορεία των καταθέσεων της τράπεζας θα εξαρτηθεί από την γενικότερη συμπεριφορά των καταθέσεων στις τράπεζες που δεν είναι σε καμία περίπτωση θετική.
Η Emporiki εμφανίζει ένα χάσμα 11,6 δις ευρώ σε ρευστότητα το οποίο καλύπτει μέσω ομολογιακών και τιτλοποιήσεων και της ΕΚΤ.
Η Credit Agricole δανείζεται από την ΕΚΤ για να καλύψει τις ανάγκες της θυγατρικής της στην Ελλάδα.
Το χάσμα αυτό είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να μειωθεί ανακτώντας μέρος των καταθέσεων που έφυγαν και προς το Παρίσι μεριά…..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης