Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σύγκρουση Marfin Laiki Bank με την MIG – Κύπριοι εναντίον ελλήνων – Τι ακριβώς συμβαίνει στον όμιλο Marfin; Σε κίνδυνο οι Κυπριακές τράπεζες....

 Σύγκρουση Marfin Laiki Bank με την MIG – Κύπριοι εναντίον ελλήνων – Τι ακριβώς συμβαίνει στον όμιλο Marfin; Σε κίνδυνο οι Κυπριακές τράπεζες....
Μια άνευ προηγούμενου κόντρα έρχεται στην επιφάνεια μεταξύ της Marfin Laiki στην Κύπρο και της MIG και του Dubai των δύο ισχυρών μετόχων της τράπεζας.

Η σύγκρουση αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι στελέχη της Marfin Laiki επειδή δέχονται συστηματικά πιέσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου φέρονται να έχουν σε κάποιο βαθμό ταυτιστεί με τις θέσεις της Κεντρικής Κυπριακής Τράπεζας ενώ από την άλλη οι βασικοί μέτοχοι της Marfin η MIG και το Dubai που ελέγχουν το 28% της τράπεζας δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν κεφάλαια στην τράπεζα υπό την αίρεση ότι θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης.
Τι ακριβώς έχει συμβεί;
Όλα φαίνεται ότι ξεκινούν από την προσωπική ατζέντα που έχει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ Ορφανίδης ο οποίος θα ήθελε να παραμείνει στην Κεντρική τράπεζα και μετά το πέρας της θητείας του.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι ο Ορφανίδης μισεί – κυριολεκτούμε στον όρο – τον βασικό μέτοχο της Marfin υπό τον Α. Βγενόπουλο.
Η κεντρική τράπεζα παρείσφρησε στην Marfin Laiki της Κύπρου και έχει προσεταιριστεί ορισμένα στελέχη.
Η κίνηση της MIG και του Α. Βγενόπουλου ήταν να ζητήσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 17 Ιανουαρίου ώστε να αντικαταστήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Marfin Popular Bank.
Ωστόσο οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο.
Όχι για τους καταθέτες αλλά για την εταιρική δομή των κυπριακών τραπεζών.
Όταν μάλιστα οι πολιτικοί της Κύπρου δηλώνουν ότι η χώρα θα πρέπει να προσφύγει σε μηχανισμό, μιλούν για κρατικοποίηση τραπεζών και έλευση της Blackrock είναι προφανές ότι οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές.
Είναι πιθανό πλέον ότι τόσο η Marfin όσο και η τράπεζα Κύπρου θα κρατικοποιηθούν.
Στο στρατόπεδο της Marfin ο Α. Βγενόπουλος με την χθεσινή του ανακοίνωση θέτει το νέο πλαίσιο με βάση το οποίο θα κινηθεί.
«H MPB πρέπει να προετοιμασθεί σωστά και να ενισχυθεί για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των μετόχων της αλλά και να αντιμετωπίσει θετικά τις προκλήσεις που έχουν παρουσιασθεί στον Κυπριακό Τραπεζικό τομέα και την Κυπριακή Οικονομία.
Περιμένουμε από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της MPB να μας παρουσιάσει αναλυτικά τον σχεδιασμό ανακεφαλαιοποίησης και στρατηγικής της όταν όλες οι σημερινές αβεβαιότητες πάρουν συγκεκριμένη μορφή. Μέχρι τότε η οποιαδήποτε πρόταση άντλησης νέων κεφαλαίων από τους μετόχους είναι υπό αμφισβήτηση και δεν μπορεί να υποστηριχθεί, διότι είναι απαράδεκτο να αναζητηθούν και άλλα κεφάλαια αργότερα σε χαμηλότερη τιμή.
Επίσης παρότι η πολιτική της Κυπριακής Κυβέρνησης σχετικά με τον Τραπεζικό τομέα βρίσκεται ήδη στην σωστή κατεύθυνση περιμένουμε την οριστικοποίησή της.
Τέλος πιστεύουμε ότι ο διάλογος που μας είχε υποσχεθεί η αρμόδια επιτροπή της Κυπριακής Βουλής πριν από 2,5 χρόνια πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί επειγόντως διότι ακόμη, τόσο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο όσο και η λειτουργία της εποπτείας, δεν εξασφαλίζουν κατά την γνώμη μας την εύρυθμη λειτουργία της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου ούτε είναι ελκυστική για την προσέλκυση σημαντικών διεθνών επενδύσεων.
Υπό τις σωστές προϋποθέσεις θεωρούμε ότι η MARFIN POPULAR BANK και οι υπόλοιπες Κυπριακές Τράπεζες θα βγούμε δυνατότερες από την κρίση και η Κυπριακή Οικονομία θα αποφύγει τις διαφαινόμενες δυσάρεστες εξελίξεις» κατέληξε ο κ Βγενόπουλος


Marfin Popular Bank η μετοχική δομή

Dubai 18,69%
MIG 9,49%
Οι ιδιώτες επενδυτές 58%
Ξένοι 7%
Προσωπικό  Λαϊκής 2,07%.
Λανίτης 4,61%
Θεοχαράκης 1,23%
Ανδρέας Βγενόπουλος   0,51%
Σύνολο μετόχων 94.000

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης