Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

CaveKal (Marcuard): Το πλοίο της Ευρωζώνης βυθίζεται... Το ευρώ είναι ανίκανο να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα - Έρχονται κοσμοϊστορικά γεγονότα...

CaveKal (Marcuard): Το πλοίο της Ευρωζώνης βυθίζεται... Το ευρώ είναι ανίκανο να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα - Έρχονται κοσμοϊστορικά γεγονότα...
Η κυριαρχία του γερμανικού ομολόγου (bund) είναι πλέον εμφανές ότι έχει αρχίσει να τρίζει και είναι πιθανόν να φτάνει ακόμη και στο τέλος της..., επισημαίνει στην τελευταία έκθεσή της με τίτλο "End of the Bund Hedge" η CaveKal, σύμβουλος της Marcuard.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος για την CaveKal τα γερμανικά και τα αμερικανικά ομόλογα ήταν η καλύτερη απάντηση στα προβλήματα χρέους της Ευρωζώνης.
Γιατί όμως οι επενδυτές έστρεψαν τόσο απότομα την πλάτη στα γερμανικά ομόλογα; Γιατί η αίγλη τους χάθηκε έτσι ξαφνικά;
Σύμφωνα με τον οίκο οι πιθανές εξηγήσεις είναι οι εξής:
- Τα ομόλογα δείχνουν τη νέα κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει το ευρώ. Οι πρόσφατες εξελίξεις απέδειξαν ότι το ενιαίο νόμισμα είναι πλέον ανίκανο να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα μιας κατεστραμμένης Ευρώπης. Ωστόσο, ίσως τώρα να έφτασε η ώρα αυτό να αλλάξει...
- Η "συνθηκολόγηση" της Γερμανίας είναι απλά θέμα χρόνου. Οι επενδυτές έχουν αντιληφθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται με κατάρρευση, αν το Βερολίνο δεν κάνει πίσω στις αμετακίνητες θέσεις που συνεχώς προτάσσει - και επιβάλλει - στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.  
- Η άκαμπτη στάση που τηρεί στη διάρκεια της κρίσης χρέους το Βερολίνο αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με μια βαθιά ύφεση, εάν καταρρεύσει η εξαγωγική της δραστηριότητα και πληγούν οι τράπεζές της. Μάλιστα οι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται ότι η Γερμανία δεν διαφέρει και τόσο πολύ από την Ιταλία ή τη Γαλλία... Η υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας θα μπορούσε να είναι πιθανή, όπως και η χρεοκοπία της, καθώς η χώρα δεν είναι σε θέση να τυπώσει το δικό της χρήμα.
Ωστόσο είναι αρκετοί εκείνοι που θεωρούν ότι η Γερμανία δεν θα αφεθεί στην τύχη της - σε ένα άκρως αρνητικό σενάριο - από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα...
- Πιθανότατα το "πλοίο" της Ευρωζώνης να βυθίζεται... Τον τελευταίο χρόνο οι πλέον απαισιόδοξοι αναλυτές δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ένα πράγμα:  Ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης (EFSF) είναι ανεπαρκής. Δεν υπάρχει κοινή λύση για την Ευρωζώνη. Λύση δεν μπορεί να δώσει ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πιθανότατα η πιο απλή απάντηση είναι ότι η πορεία των γερμανικών ομολόγων αποδεικνύουν τα ανωτέρω. Εάν πλησιάζει το τέλος της ΕΕ τότε είναι λογικό οι επενδυτές να φεύγουν μακριά από το κάθε τι που σχετίζεται με την Ευρώπη.
Καταλήγοντας, η GaveKal επισημαίνει ότι παρά τις όποιες θεωρίες διατυπώνονται, η πραγματικότητα είναι ότι το γερμανικό ομόλογο δεν αποτελεί πλέον ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Μάλιστα ο οίκος εκτιμά ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί ένα κοσμοϊστορικό γεγονός επί ευρωπαϊκού εδάφους, γεγονός που αναμένεται να δώσει νέα, σημαντική ώθηση στο αμερικανικό δολάριο.


(www.marcuardheritage.com)

Disclaimer: This information may not be construed as advice and in particular not as investment, legal or tax advice. Depending on your particular circumstances you must obtain advice from your respective professional advisors. Investment involves risk. The value of investments may go down as well as up. Past performance is no guarantee for future performance. Investments in foreign currencies are subject to exchange rate fluctuations. Marcuard Cyprus Ltd is regulated by the Cyprus Securities and Exchange Commission (CySec) under License no 131/11.

mh_logo_gross_110401


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης