Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μerkel, Sarkozy: Πρώτα η αξιολόγηση της τρόικα και μετά οι αποφάσεις για την Ελλάδα - Παραμένει αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης - Συμφώνησαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Μerkel, Sarkozy: Πρώτα η αξιολόγηση της τρόικα και μετά οι αποφάσεις για την Ελλάδα - Παραμένει αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης - Συμφώνησαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών
(upd4)Δεν αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δήλωσαν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μerkel και ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Sarkozy, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως παραμένουν σε στενή συνεργασία με τους επιθεωρητές της τριμερούς. Ωστόσο, όπως τόνισαν και οι δύο ηγέτες, η Ελλάδα παραμένει αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης, ενώ η όποια λύση για τη χώρα θα πρέπει να είναι μόνιμη, διαρκής και βιώσιμη.
"Θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικα και μετά θα λάβουμε τις αποφάσεις που απαιτούνται, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρώπης, καθώς και η βιώσιμη αντιμετωπιση των προβλημάτων της Ελλάδας", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Sarkozy.
Η οριστική λύση στην κρίση χρέους πρέπει να δοθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου και πριν τη Σύνοδο της G20 στις Κάννες στις αρχές Νοεμβρίου, ανέφερε στη συνέχεια o Γάλλος πρόεδρος, γνωστοποιώντας μεταξύ άλλων ότι Γερμανία και Γαλλία θα υποβάλλουν άμεσα προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ. "Σχεδιάζουμε μεγάλες αλλαγές ώστε να γίνει η ΕΕ πιο αποτελεσματική", συμπλήρωσε. "Θέλουμε ένα σταθερό ευρώ και θα μεριμνήσουμε για αυτό", τόνισε από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Αναφερόμενοι στο ευρωπαϊκό τραπεζικο σύστημα, οι δύο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, δεσμευόμενοι ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για τη στήριξή τους. Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία για το θέμα των τραπεζών, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος επισήμανε ότι "είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τις τράπεζες".
Και οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για την ανάγκη ενός αποτελεσματικού και λειτουργικού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ενώ όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο Sarkozy "δεν υπάρχει καμία διαφωνία με τη Γερμανία στο ζήτημα του EFSF".
Μerkel και Sarkozy συγχρόνως τάχθηκαν υπέρ σημαντικών τροποποιήσεων στη Συνθήκη της ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για 8η φορά σε διάστημα 20 μηνών, ενώ μετά τη συνάντηση της μιας και πλέον ώρας και τη συνέντευξη Τύπου θα συνεχίσουν σε δείπνο εργασίας τις μεταξύ τους συζητήσεις.

Νωρίτερα το bankingnews.gr ανέφερε:

Στη γερμανική πρωτεύουσα στρέφονται σήμερα όλα τα βλέμματα, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου A. Merkel και του Γάλλου προέδρου N. Sarkozy.
Στη συνάντηση αυτή οι δύο ηγέτες αναμένεται να επιχειρήσουν να γεφυρώσουν το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, αναφορικά με το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Παράλληλα επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της Ελλάδας, με αιχμή την πορεία του σχεδίου αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI), καθώς πλέον έχει τεθεί ανοιχτά το ενδεχόμενο αναθεώρησης των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερο haircut στο ελληνικό χρέος έναντι του 21% που είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου.
Ήδη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaueble παραδέχθηκε σε συνέντευξή του ότι ίσως δεν είναι αρκετό ένα haircut 21% στο ελληνικό χρέος.
Στο μέτωπο της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, Βερολίνο και Παρίσι μοιάζουν να κινούνται σε αντίθετα στρατόπεδα. Η Γερμανία τάσσεται υπέρ της άποψης ότι ο EFSF πρέπει να χρησιμοποιείται για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, μόνο αν ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να στηρίξει τις τράπεζές του, ενώ από την άλλη πλευρά η Γαλλία ζητά πιο "ευέλικτη" χρήση του EFSF. Να σημειωθεί ότι στο πλευρό της Γερμανίας τάσσεται και η Ολλανδία.
"Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών",  δήλωσε την Παρασκευή η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Στο μεταξύ, ο Sarkozy είχε το Σάββατο συνάντηση διάρκειας περίπου 1 ώρας στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου C. Lagarde. Μετά το πέρας της συνάντησης δεν υπήρξαν δηλώσεις.
Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της γαλλικής προεδρίας κεντρικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση ήταν η προετοιμασία της συνόδου της G20 στις αρχές Νοεμβρίου.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρωζώνη, με αιχμή την ελληνική κρίση, αλλά και την απειλή που αυτή γεννά για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

(Πρώτη ενημέρωση 12.12)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης