Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε νέα υψηλά τριών μηνών το Χ.Α. – «Μάχη» για να καλυφτούν οι απώλειες από την επανέναρξη των συναλλαγών

Σε νέα υψηλά τριών μηνών το Χ.Α. – «Μάχη» για να καλυφτούν οι απώλειες από την επανέναρξη των συναλλαγών
Βελτιωμένη η εικόνα της αγοράς με αιχμή το "ξύπνημα" των τραπεζών -- "Κλειδί" ο τζίρος για την ποιότητα της υπέρβασης των 700 μονάδων
Πάνω από τα κομβικά επίπεδα των 700 μονάδων κινείται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται ήδη σε υψηλά σχεδόν τριών μηνών!
Στις 709,98 μονάδες που είναι το σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό για το Χ.Α. Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε μόνο στη «μαύρη Δευτέρα» της επανέναρξης συναλλαγών 3 Αυγούστου!
Δηλαδή η αγορά – πέραν της ιδιαίτερης εκείνης συνεδρίασης – πασχίζει να βρει τις ισορροπίες και τα… γράδα της, με αρκετά blue chips να έχουν «ρεφάρει» και με το παραπάνω τις απώλειες από την επανέναρξη των συναλλαγών και εντεύθεν.
Πολλά blue chips βρίσκονται σε καλύτερα επίπεδα απ’ ότι είχαν στην τελευταία συνεδρίαση προ της διακοπής (για πέντε εβδομάδες) των συναλλαγών την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015.
Αντιθέτως, οι τράπεζες, παρά το ράλι των τελευταίων ημερών εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες από 40% έως 80% σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν τότε!
Επόμενο στοίχημα για την αγορά είναι να καλύψει το χαμένο έδαφος από τη «μαύρη Δευτέρα» της επανέναρξης των συναλλαγών στις 3 Αυγούστου.
Στην τελευταία συνεδρίαση πριν το κλείσιμο του Χ.Α., δηλαδή την Παρασκευή 26 Ιουνίου, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε κλείσει στις 797,52 μονάδες.
Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015, ο Γ.Δ. άνοιξε στις 790,81 μονάδες που ήταν (εύλογα) και το υψηλό ημέρας, καθώς μετά εν μέσω τρομερού ξεπουλήματος κατήλθε έως το χαμηλό των 615,08 μονάδων χάνοντας άνω του 20%!
Τελικώς, καθώς πολλά blue chips από το απόλυτο limit down και το -29% ή -30% περιόρισαν τη ζημιά στο -15% ή -20%, ο Γενικός Δείκτης περιόρισε τις απώλειές του, κλείνοντας εκείνη την ημέρα στις 668,06 μονάδες με απώλειες -16,23%!
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 708 μονάδες με άνοδο 1,31%, ενώ το μοναδικό κλείσιμο πάνω από τις 700 μονάδες άμα της επανέναρξης των συναλλαγών έλαβε χώρα στις 11 Αυγούστου, όταν βρέθηκε στις 705,00 μονάδες.
Πάντως, έχει ενδιαφέρον η άποψη του υπευθύνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη, που διακρίνει σημαντική βελτίωση των τεχνικών δεδομένων της αγοράς.
Τονίζει ότι «μετά από τρίμηνη συσσώρευση τιμών μεταξύ της ζώνης των 650 και 685 μονάδων το ελληνικό χρηματιστήριο έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να υπερβεί το όριο αντίστασης των 700 μονάδων με κάποια σχετικά ασφάλεια.
Βεβαίως, τονίζει, «μια πειστική υπέρβαση των 700 μονάδων «απαιτεί» ασφαλώς τζίρους σαφώς πιο υψηλούς από τα 30 εκατ. ευρώ που είναι η συνήθης επίδοση εσχάτως.
Πιο συγκεκριμένα, ο αναλυτής τονίζει ότι «τεχνικά, η στάση της ανόδου έγινε στο όριο της ζώνης των 700 μονάδων, ένα αναμενόμενο επίπεδο αντίστασης που θα χρειαστεί κάτι καλύτερο από 30 εκατ. ευρώ σε μέση ημερήσια αξία συναλλαγών για να διασπασθεί.
Από την άλλη πλευρά η τρίτη προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στην εν λόγω περιοχή μετά την επανέναρξη της λειτουργίας της Αγοράς από τον Αύγουστο, γίνεται με καλύτερες προϋποθέσεις και σύμφωνα με την παράδοση μια αντίσταση –όπως και μια στήριξη- όσο περισσότερο «χτυπιέται» αυξάνονται οι πιθανότητες διάσπασης της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης