Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εικόνα πρωτοφανούς απαξίωσης στο Χ.Α. – Αιχμάλωτη των καταστροφικών πολιτικών η αγορά

Εικόνα πρωτοφανούς απαξίωσης στο Χ.Α. – Αιχμάλωτη των καταστροφικών πολιτικών η αγορά
Εικόνα πρωτοφανούς απαξίωσης παρουσιάζει το Χ.Α., παραμένοντας εγκλωβισμένο στις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις
Απόλυτα εγκλωβισμένη στις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις είναι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με αποτέλεσμα να έχουν βγει στην επιφάνεια όλες οι εγγενείς αδυναμίες, η εσωστρέφεια, η ρηχότητα και η έλλειψη ενδιαφέροντος.
Η αγορά είναι αιχμάλωτη των καταστροφικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν – αλλά κυρίως αυτών που δεν εφαρμόστηκαν – από την αρχή του 2015, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μια εικόνα απόλυτης απαξίωσης και χρεοκοπίας.
Οι χρηματιστές είναι σε απόγνωση, καθώς μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου – λόγω του κλεισίματος των τραπεζών – για πέντε συναπτές εβδομάδες, έχουν μπει περιορισμοί που «σκοτώνουν» περαιτέρω την όποια επενδυτική διάθεση.
Το χρηματιστήριο είναι καθρέφτης της οικονομίας και της γενικότερης πολιτικοοικονομικής κατάστασης, και αυτός ο καθρέφτης, όλο το τελευταίο διάστημα μετά την επανέναρξη των συναλλαγών έχει άσχημη εικόνα.
Χρηματιστές τονίζουν στο bankingnews.gr ότι δεν μπορούν να εκτελέσουν πράξεις, ενώ λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί, ελάχιστοι επενδυτές μπορούν να προβούν σε κινήσεις άξιες λόγου.
Χθες η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 26,8 εκατ. ευρώ, ενώ τη Δευτέρα ο τζίρος ήταν στα 32,3 εκατ. ευρώ. Επιδόσεις αν μη τι άλλο που παραπέμπουν στα απαξιωμένα επίπεδα παλαιότερων ετών, όταν η Ελλάδα ήταν «φάτσα» με το φάσμα της απόλυτης και άτακτης χρεοκοπίας και της εκτροπής από την ευρωζώνη.
Από την επανέναρξη των συναλλαγών που έγινε τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, το χρηματιστήριο καταγράφει ισχυρές απώλειες με τις τράπεζες να «καθρεφτίζουν» τη δραματική κατάσταση στην ελληνική οικονομία και τις επιπτώσεις των capital controls.
Ο Γενικός Δείκτης απώλεσε το 21,73% της αξίας του τον Αύγουστο, με τον FTSE 25 να υποχωρεί κατά 24,25% και τον τραπεζικό δείκτη κατά 68,43%! Καμιά κριτική ή «αντικειμενική» προσέγγιση δεν μπορεί να γίνει στη συμπεριφορά των τραπεζών μετοχών, που έχουν εξαϋλωθεί σε βαθμό που ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σχεδόν πρωτοφανής!
Και, έχοντας αυτή την εικόνα σε ένα τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο όπως το ελληνικό, καταλαβαίνουμε τη γενική (μεγάλη) εικόνα που «μεταγγίζεται» σε όλη την αγορά, ακόμη και σε διαδικαστικό επίπεδο.
Καθώς, εκτός των άλλων από τις «τράπεζες» περνούν οι περιορισμοί στις συναλλαγές και όλες οι άλλες κινήσεις…
Και όσο κι αν το χρηματιστήριο – για αρκετούς – εύλογα δεν είναι ούτε πρώτη, ούτε δεύτερη προτεραιότητα ειδικά σε μια συγκυρία καταστροφής, η αλήθεια είναι ότι η κεφαλαιαγορά έχει πληγεί ίσως περισσότερο και πιο άμεσα από κάθε άλλο τομέα της οικονομικής διαδικασίας.
Και ασχέτως αν στην Ελλάδα ο οικονομικός αναλφαβητισμός και το τέρας του λαϊκισμού λατρεύει να απαξιώνει δομικές λειτουργίες της οικονομικής διαδικασίας, που σε παγκόσμιο επίπεδο είναι κομβικά απαραίτητες εδώ και εκατοντάδες χρόνια, η αλήθεια είναι ότι ένα ενεργό και «ζωντανό» χρηματιστήριο, συνδράμει εποικοδομητικά σε οικονομία και επιχειρήσεις.

Πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, 12:39 μ.μ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης