Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στα μη τραπεζικά blue chips το γενικό πρόσταγμα στη διαμόρφωση του Γ.Δ. μετά και την εξαΰλωση των τραπεζών

Στα μη τραπεζικά blue chips το γενικό πρόσταγμα στη διαμόρφωση του Γ.Δ. μετά και την εξαΰλωση των τραπεζών
Κατά πολύ μειωμένη η επιρροή των τραπεζικών μετοχών στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη
Η μεγάλη και χειμαρρώδης πτώση – λιώσιμο των τραπεζών μετοχών το προηγούμενο τριήμερο, ασφαλώς και έχει εξαϋλώσει τις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών που μέσα σε τρεις συνεδριάσεις απώλεσαν έως το 65% της αξίας τους, κατρακυλώντας σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Αυτό, μοιραία έχει επίπτωση και στην επιρροή των τραπεζών στη διαμόρφωση των δεικτών, του Γενικού Δείκτη αλλά και του FTSE 25.
Αυτός είναι και ο λόγος που παρά την ισοπεδωτική πτώση των τραπεζικών μετοχών και τη «βουτιά» τους σε νέα ιστορικά χαμηλά χθες, ο Γενικός Δείκτης κράτησε τη ζώνη των 600 – 650 μονάδων.
Φυσικά, δεν είναι αποκλειστικό κριτήριο η κεφαλαιοποίηση για τη συμμετοχή στο Γ.Δ. αλλά παίζει ρόλο η… στάθμιση σε σχέση με παράγοντες όπως το free float που θέτει μηχανισμός του Χ.Α.
Έτσι, βλέπουμε μετοχές με μικρότερη αποτίμηση σε κάποιες περιπτώσεις να έχουν ισχυρότερη επιρροή στη διαμόρφωση των δεικτών.
Εδώ βεβαίως προκύπτουν και διάφορα παράδοξα, όπως το γεγονός ότι η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου επηρεάζει το Γενικό Δείκτη κατά 6,84%, μακράν πιο πολύ από κάθε άλλη τραπεζική μετοχή!
Πρόκειται ασφαλώς για στρέβλωση, καθώς σε καμιά περίπτωση ως… οντότητα και ως τράπεζα, η Τρ. Κύπρου δεν έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την Εθνική π.χ.
Η Εθνική, σύμφωνα με τα χθεσινά κλεισίματα, επηρεάζει το Γ.Δ. κατά 2,40%, η Eurobank κατά 2,41%, η Alpha Bank κατά 2,29% και η Πειραιώς κατά 1,94%!
Την ίδια στιγμή μακράν την ισχυρότερη επιρροή στο Γ.Δ. έχει η Coca Cola HBC με μερίδιο 12,61%, ακολουθούμενη από την Τρ. Κύπρου με 6,84%, τον Τιτάνα με 5,82%, ΟΤΕ 5,57%, Folli Follie 5,56%, ΟΠΑΠ 5,15%, Jumbo 4,86%, Motor Oil 4,52%, Μυτιληναίος 4,19%, ΔΕΗ 4,12%, Grivalia Properties 3,02%, ΕΛΠΕ 2,96% κ.ο.κ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης