Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ζημιές 451 εκατ. ευρώ θα εμφανίσει η Emporiki, λόγω της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά αυξάνει καταθέσεις και δάνεια

tags :
Ζημιές 451 εκατ. ευρώ θα εμφανίσει η Emporiki, λόγω της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά αυξάνει καταθέσεις και δάνεια
Ζημιές 451 εκατ. ευρώ θα εμφανίσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 η Emporiki, λόγω της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας.
Η Εμπορική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2011, την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011, μετά το κλείσιμο των εργασιών του Χ.Α. (ώρα 17:30).
Η Τράπεζα, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από τον Ιούνιο, προενημερώνει για τα ακόλουθα:
-    Τα Καθαρά Έσοδα Τραπεζικών Εργασιών της Εμπορικής Τράπεζας επηρεάστηκαν από την επιβράδυνση των εργασιών της λόγω της μειωμένης δανειακής ζήτησης, καθώς και από την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, το οποίο οφείλεται στον αυξανόμενο ανταγωνισμό για την προσέλκυση καταθέσεων εντός του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
-    Αύξηση του κόστους κινδύνου, το οποίο σχετίζεται κυρίως με το παλαιό χαρτοφυλάκιο δανείων. Το κόστος κινδύνου αναμένεται να μειωθεί το 2011 σε σύγκριση με το 2010, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα  από αυτά που αναμένονταν μέχρι πρότινος.
Επιπλέον, η συμμετοχή της Εμπορικής Τράπεζας στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα επιφέρει επιβάρυνση € 71 εκ., προερχόμενη από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει.
Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να οδηγήσουν την Εμπορική Τράπεζα σε ζημίες υψηλότερες από τις αναμενόμενες στο 2ο τρίμηνο του 2011. Οι Οικονομικές Καταστάσεις της Εμπορικής Τράπεζας θα υποβληθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο στις 29.07.2011 και θα περιλαμβάνουν τα εξής εκτιμώμενα μεγέθη:
·    Για τους ατομικούς λογαριασμούς: Καθαρά Έσοδα Τραπεζικών Εργασιών (€ 169 εκ.)1, Έξοδα (€ 121 εκ.)2, Κόστος Κινδύνου (€ 342 εκ.)3.
·    Για τους ενοποιημένους λογαριασμούς: Καθαρά Έσοδα Τραπεζικών Εργασιών (€181εκ.) , Έξοδα (€132 εκ.), Κόστος Κινδύνου (€ 349 εκ.) .
Η Εμπορική Τράπεζα θα προτείνει στο Διοικητικό της Συμβούλιο να αποσβέσει τα αναβαλλόμενα φορολογικά στοιχεία του ενεργητικού κατά €148 εκ. επί συνόλου €278 εκ.
Κατά συνέπεια, τα καθαρά αποτελέσματα του 2ου τριμήνου του 2011 θα εμφανίζουν ζημίες της τάξεως των €451 εκ. μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας στους ενοποιημένους λογαριασμούς της Εμπορικής Τράπεζας και €444 εκ. στους ατομικούς λογαριασμούς.
Η Εμπορική θα συνεχίσει την προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη από την αρχή του έτους να ενισχύει την ρευστότητά της μέσω αύξησης των καταθέσεων, μειώνοντας την αναχρηματοδότησή της από την Crédit Agricole SA. Ήδη η αναχρηματοδότηση αυτή σήμερα έχει μειωθεί κατά €1 δισ. από τα τέλη Μαρτίου του 2011. Σε αυτό το πλαίσιο, η Crédit Agricole SA, θα συνεχίσει να συμμετέχει στις ανάγκες αναχρηματοδότησης της θυγατρικής της στην Ελλάδα.
Η σημερινή κατάσταση, όπως αναμένεται να διαμορφωθεί και στα επόμενα τρίμηνα, καθιστά πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου της Εμπορικής Τράπεζας να ισοσκελίσει τα οικονομικά της αποτελέσματα μέχρι το τέλος του 2012. Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα θα εξακολουθήσει να υλοποιεί το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, το οποίο θα συνεχίσει να αποδίδει θετικά, και θα το προσαρμόζει όποτε είναι απαραίτητο στο οικονομικό περιβάλλον, προκειμένου να επιστρέψει στο σημείο ισοσκελισμού των αποτελεσμάτων της το συντομότερο δυνατό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης