Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι δείχνει η πτώση των GREK και της NBG στη Wall Street για την επανέναρξη των συναλλαγών στο Χ.Α.

Τι δείχνει η πτώση των GREK και της NBG στη Wall Street για την επανέναρξη των συναλλαγών στο Χ.Α.
H τελευταία συνεδρίαση και η πολυαναμενόμενη επανέναρξη των συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο
Η Παρασκευή 26 Ιουνίου λοιπόν, η τελευταία ημέρα λειτουργίας (έως τώρα) του Χ.Α. ήρθε να προστεθεί στις πιο άσχημες στιγμές του ελληνικού  χρηματιστηρίου καθώς οι δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν το ανάγκασαν να παραμείνει κλειστό επί 21 εργάσιμες ημέρες.
Ας θυμηθούμε λοιπόν το κλίμα που επικρατούσε την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του Χ.Α.
Η προσδοκία επίτευξης συμφωνίας ώθησε τους περισσότερους επενδυτές να ποντάρουν στο θετικό σενάριο κι έτσι ο Γ.Δ έφτασε να κερδίζει έως και 3,07% (805,67μον.) ενδοσυνεδριακά ενώ είχε φτάσει να υποχωρεί 1,69% στις 768,48 μονάδες.  Προς το τέλος της συνεδρίασης οι αγοραστές υπερίσχυσαν  και ο Γ.Δ έκλεισε στις 797,52 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 2,03% με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται σε μέτρια επίπεδα (64.783.000€).
Έχουμε λοιπόν συμπληρώσει ήδη ένα μήνα από την τελευταία συνεδρίαση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος τα ξημερώματα του Σαββάτου 27 Ιουνίου...
Όλο αυτό το διάστημα έχουν  δημιουργηθεί σαφέστατα πολλά ερωτήματα σχετικά με το πως θα κινηθεί το χρηματιστήριο και με ποιούς όρους,  όταν καταφέρει να επαναλειτουργήσει...
Ένας ενδεικτικός, αλλά όχι καθοριστικός οδηγός, για την χρηματιστηριακή συμπεριφορά που θα είχε ο 25άρης (FTSE) αλλά και η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) όλο το διάστημα που η ελληνική αγορά παρέμενε κλειστή, είναι τα δυο αντίστοιχα προϊόντα που διαπραγματεύονται στην Αμερική (NYSE), δηλαδή το GREK και η NBG.
Το GREK είναι ένα ETF που αντιπροσωπεύει τον FTSE 25, δηλαδή τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης της Ελληνικής αγοράς ενώ η NBG είναι το ADR, δηλαδή τμήμα μετοχών της Εθνικής τράπεζας που διαπραγματευόταν κανονικά στον NYSE καθ’ όλη την διάρκεια που παρέμενε κλειστή η ελληνική αγορά.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κλεισίματα που είχαν κάνει την Παρασκευή 26/6 στην Αμερική, δηλαδή για το GREK 11,78$ και την ΝΒG 1,28$ και τα επίπεδα που βρίσκονται 1 μήνα μετά, δηλαδή 9,75$ και 0,96$ αντίστοιχα βλέπουμε πως το GREK βρίσκεται περίπου 17% χαμηλότερα ενώ η NBG εμφανίζεται σε επίπεδα 33% χαμηλότερα με τιμή 0,96$ δηλαδή περίπου στα 0,87€ βάση ισοτιμίας.
Φυσικά ακόμα δεν έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον τρόπο που θα λειτουργήσει η χρηματιστηριακή αγορά και αναμένεται σχετική απόφαση από το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με την ΕΚΤ τόσο για τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας της όσο και για την ημερομηνία επανέναρξης.
Βάση των δύο αυτών προϊόντων η αναμενόμενη εικόνα τουλάχιστον για την πρώτη μέρα συνεδρίασης είναι, δυστυχώς, πολύ πιθανό να παρουσιάσει πτωτικές διαθέσεις στους τραπεζικούς τίτλους και πιθανή ανάλογη συμπεριφορά και σε άλλους μη τραπεζικούς τίτλους.
Συμπαρασυρόμενοι από την αρνητική ψυχολογία των επενδυτών αλλά και αναγκαστικών πωλήσεων στην αγορά (π.χ. Margin Calls) σε συσχέτιση με την ζήτηση που θα υπάρχει, κάτι άγνωστο λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί.
Όπως και να ‘χει ευχόμαστε να αποφευχθούν ακραίες καταστάσεις και η επανέναρξη του Χ.Α.Α να γίνει με δίκαιους όρους και με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επενδυτές...

Eλληνοαμερικανική Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης