Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Καλοκαίρι 2012 θυμίζει η αγορά – Νέα χαμηλά 33 μηνών στο Χ.Α. - Ξεπουλούν και τα «σοβαρά» blue chips

Καλοκαίρι 2012 θυμίζει η αγορά – Νέα χαμηλά 33 μηνών στο Χ.Α. - Ξεπουλούν και τα «σοβαρά» blue chips
Οι ξένοι, υπό το φάσμα της χρεοκοπίας της χώρας, ξεπουλούν τα πάντα, δημιουργώντας «σκαλιά» για να ρευστοποιούν χαμηλότερα -- Μεγάλες πιέσεις και στα αμυντικά blue chips
Σε νέα χαμηλά 33 μηνών διαπραγματεύεται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, χάνοντας (σχεδόν) όλη την άνοδο που προήλθε από το καλοκαίρι του 2012 και εντεύθεν, όταν η χώρα – και τότε – κινδύνευσε να φύγει από το ευρώ και να χρεοκοπήσει.
Η δυστοκία στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και η γενικευμένη θολούρα σε σχέση με την επόμενη ημέρα, οδηγεί σε νέες καταιγιστικές πιέσεις το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι «κρεμούν» ξεκάθαρα πλέον και τα λεγόμενα ως… αμυντικά blue chips.
Ήδη ο Γενικός Δείκτης σήμερα «επέστρεψε» στις 651,78 στο χαμηλό ημέρας, επίπεδα που είχε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2012!
Πλέον, η αγορά απέχει μόλις 180 μονάδες από τα χαμηλά που είδε στις 5 Ιουνίου του 2012, όταν ο Γενικός Δείκτης κατήλθε στις 471 μονάδες, επίπεδα που τότε ήταν το ιστορικό ναδίρ 22,5 ετών, δεδομένου ότι είχε να βρεθεί εκεί από το Φεβρουάριο του 1990!
Βεβαίως, ο Γενικός Δείκτης δεν έχει ακόμη κυλήσει στα χαμηλά του καλοκαιριού του 2012, δεδομένου ότι πολλά ισχυρά blue chips όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Folli Follie κ.α. βρίσκονται σημαντικά υψηλότερα από το ιστορικό ναδίρ που είχαν βρεθεί τότε.
Όμως, σημειολογικά, το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο τείνει να εξαϋλώσει εντελώς την άνοδο που σημείωσε μετά τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας τον Ιούνιο του 2012, λέει πολλά.
Θυμίζουμε ότι σαν χθες, 17 Ιουνίου, πριν από τρία χρόνια ακριβώς έγινε η 2η εκλογική αναμέτρηση στη χώρα (μετά την πρώτη που ήταν στις 6 Μαΐου) η οποία – «έδειξε» ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, όπως και έγινε τελικά με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Αυτό, έδωσε τότε το έναυσμα για να ξεκινήσει ένα μεγάλο ράλι αποκατάστασης και «λύτρωσης», καθώς υπήρξε και βελτίωση στο δημοσιονομικό «προφίλ» της χώρας, με μείωση των spreads, που το καλοκαίρι του 2012 είχαν χτυπήσει ιστορικά υψηλά!
Όλη αυτή την άνοδο λοιπόν κινδυνεύει να την απολέσει εντελώς το ελληνικό χρηματιστήριο, αν συνεχιστούν οι… κλειδωμένες ρευστοποιήσεις των ξένων που ξεπουλούν τα πάντα!

Ισχυρό λιώσιμο και στα "αμυντικά" blue chips της πραγματικής οικονομίας

Αυτό που διαπιστώνουμε τελευταία, είναι ότι πλέον «σκοτώνουν» και τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, λιώνοντας στην πτώση ακόμη και κορυφαία blue chips του FTSE 25.
Πρόκειται για μετοχές της πραγματικής οικονομίας που έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα τις τελευταίες ημέρες, χάνοντας έως και 30% στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ και σήμερα σημειώνουν απώλειες που έφτασαν ή ξεπέρασαν και το 10%.
Οι ξένοι, υπό το φάσμα της χρεοκοπίας της χώρας, ξεπουλούν τα πάντα και μπορεί να μην έχουμε τρομερά μεγάλους τζίρους, η αλήθεια είναι ότι δημιουργούν «σκαλιά» για να ρευστοποιούν χαμηλότερα.
Τα διεθνή χαρτοφυλάκια πουλάνε όχι μόνο λόγω του κινδύνου χρεοκοπίας αλλά και γιατί - ακόμη και στο θετικό σενάριο της συμφωνίας - οι κερδοφόρες εταιρίες του FTSE 25 θα φορολογηθούν εκτάκτως για το 2015 που σημαίνει λιγότερα κέρδη, χαμηλότερη απόδοση!
Αυτό, έχει ισοπεδώσει και μετοχές που θεωρούνταν – και ήταν – έως πρόσφατα επενδυτικά καταφύγια και είχαν ασύγκριτα καλύτερη συμπεριφορά από τις τράπεζες.
Σ’ αυτή την κατηγορία – λιγότερο ή περισσότερο -  είναι μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Folli Follie, Jumbo, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Motor Oil κ.λπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα, παρά τις απώλειες από 20% έως 30% που έχουν το προηγούμενο 4ήμερο, σύσσωμος σχεδόν ο FTSE 25 κινείται χαμηλότερα έως και 10%.

www.bankinhnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης