Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Καθαρή» τεχνικά η αγορά, απαλλαγμένη από εκκρεμότητες (MSCI) αναμένει «νεύμα» συμφωνίας για να αντιδράσει

«Καθαρή» τεχνικά η αγορά, απαλλαγμένη από εκκρεμότητες (MSCI) αναμένει «νεύμα» συμφωνίας για να αντιδράσει
Παρά τις έντονες διακυμάνσεις, ο Μάιος ήταν εξισορροπητικός για το Χ.Α. - Εμφανής η δυστοκία υπέρβασης των 850 μονάδων
Σε «καινούριο» τοπίο από σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά καθώς ολοκληρώθηκαν οι όποιες… εκκρεμότητες όπως ήταν οι αναδιαρθρώσεις δεικτών MSCI, τέλειωσε η ανακοίνωση αποτελεσμάτων, ενώ έληξε ο Μάιος και το πρώτο 5μηνο του 2015.
Η αγορά, εν μέσω αντικρουόμενων ειδήσεων και πολλαπλών διττών «πληροφοριών» και διαρροών, το μήνα Μάιο κινήθηκε εξισορροπητικά τελικά, αν και δεν έλειψαν οι πολύ μεγάλες διακυμάνσεις.
Η αγορά έχει συσσωρεύσει επί μακρόν στη ζώνη των 800 με 850 μονάδων δείχνοντας εμφανή δυστοκία υπέρβασης της περιοχής των 850 μονάδων, καθώς απαιτείται αύξηση του τζίρου, στοιχείο που δεν καταγράφεται το τελευταίο τρίμηνο.
Στην αγορά δεν εισρέουν νέα κεφάλαια επιβεβαιώνοντας ότι το τελευταίο τρίμηνο βρίσκεται υπό την απόλυτη ομηρία των πολιτικών εξελίξεων, και την εν γένει δυστοκία επίτευξης συμφωνίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος τζίρος στους τρεις τελευταίους μήνες έχει κατέλθει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, αντιθέτως με τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο που διαμορφώθηκε στα 107 εκατ. και 152 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Το Μάιο, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ήταν στα 84,2 εκατ. ευρώ, έναντι 79,4 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και 89,3 εκατ. ευρώ το Μάρτιο.
Είναι σαφές λοιπόν ότι η αγορά αναμένει τον κύριο και σχεδόν απόλυτο καταλύτη που είναι η επίτευξη συμφωνίες, ώστε να ανανεώσει εκ νέου το επενδυτικό της πλάνο και να βρει καινούρια «καύσιμα» προεξόφλησης.
Όλοι οι άλλοι καταλύτες, όμως αποτελέσματα κ.λπ. εύλογα περνούν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, καθώς αυτό που προέχει είναι η διάσωση της οικονομίας και η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
Την Παρασκευή η συνεδρίαση ήταν ειδικών συνθηκών καθώς είχαμε τις αλλαγές και το rebalancing λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, κάτι που εκτόξευσε την αξία συναλλαγών στα 189,5 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 825,38 μονάδες με πτώση 1,44%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 822,24 μονάδες (-1,81%) και υψηλό 837,16 μονάδες (-0,03%). Ο όγκος έφτασε στα 309,3 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων σχεδόν το 50% διακινήθηκε από τη Eurobank και συνολικά τα 270 εκατ. τεμάχια από τις τραπεζικές μετοχές.

Ο σκόπελος των 850 μονάδων - Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα

Πλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές της Ελληνοαμερικανικής ΑΧΕΠΕΥ οι νέες αντιστάσεις για το Γενικό Δείκτη συναντώνται – ασφαλώς τεχνικά και ψυχολογικά στις 850 μονάδες – και κατόπιν στις 865 και 900 μονάδες.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει ότι «τεχνικά οι 850 μονάδες επιβεβαιώνουν τη φήμη τους ως αντίσταση αφού για τρίτη συνεχόμενη φορά ο Γενικός ∆είκτης έδειξε ανέτοιμος να κατοχυρώσει νέα επίπεδα τιμών πάνω από την ισχυρότερη μεσοπρόθεσμη αντίσταση.
Παρόλα αυτά η τάση δεν άλλαξε κατεύθυνση, διατήρησε τα αγοραστικά σήματα από MΑCD και κινητούς μέσους 30 και 50 ημερών ενώ το εύρος διακύμανσης του Γενικού ∆είκτη παρέμεινε σφιχτό για μια ακόμα εβδομάδα.
Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι όλος ο Μάιος έχει κινηθεί οριζόντια διατηρώντας την επαφή του ∆είκτη με τα τοπικά ψηλά από το χαμηλό της κίνησης.
Οι αγοραστές σε αυτή την περίοδο έδειξαν περισσότερο να ενδιαφέρονται να προστατεύσουν κάποια ευαίσθητα επίπεδα τιμών (800 μονάδες) παρά να κινηθούν επιθετικά».
Και συνεχίζει ο αναλυτής:
«Ενδεχομένως η φάση στην οποία έχει εισέλθει η αγορά να χρειάζεται και καινούργιους κωδικούς ή περισσότερο φρέσκο χρήμα καθώς όσοι είχαν τοποθετηθεί στα χαμηλά ήδη έχουν δει αποδόσεις που προσεγγίζουν και το 150% σε επιμέρους δεικτοβαρή χαρτιά γεγονός που ίσως να λειτουργεί αποτρεπτικά στην διάθεση ανάληψης νέου ρίσκου ή αύξησης έκθεσης.
Παρόλα αυτά η μεγάλη διανομή δεν έχει γίνει, οι τζίροι δεν δείχνουν απότομες διακυμάνσεις και οι πτωτικές ημέρες στο σύνολο τους δεν βγάζουν μια πίεση «χωρίς αύριο».
Επομένως τα τεχνικά δεδομένα παραμένουν ακόμα αισιόδοξα όσο ο Γενικός ∆είκτης διατηρεί το «8» μπροστά ενώ μια αντίσταση που επαλειμμένα προσεγγίζεται αδυνατίζει χάνοντας την ανθεκτικότητα της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης